Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс.украинский практика (с 29стр).doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

46

Перший семестр Модуль №1 Українська мова професійного спілкування в аспекті теорії стилів та культури мовлення

Практичне заняття №1

Нульовий контроль

Практичне заняття №2

План

  1. Мова як суспільне явище, її функції.

  2. Державний статус української мови.

  3. Мовне законодавство та мовна політика в Україні та за її межами.

  4. Місце української мови серед інших мов світу.

  5. Історичний та сучасний аспекти розвитку та функціонування української мови.

  6. Поняття „національна мова”, „літературна мова”.

Список літератури:

  1. Культура фахового мовлення: Навч. посібн. / За ред. Н.Д. Бабич. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2011.

  2. Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування. – К., 2006.

  3. Резніченко О.С. Спадщина тисячоліть. Чим українська мова багатша за інші?. – Х., 80 с.

  4. Сукачова Г.П. , Царенко І.І., Чуєшкова О.В.  Українська мова (за професійним спрямуванням). Теоретичні та практичні матеріали, зразки сучасних ділових паперів. Навч.-метод. посіб. – Х.: УІПА, 2005.

  5. Токарська А.С., Кочан І.М. Українська мова фахового спрямування для юристів. – К., 2008.

  6. Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду / За ред. Л. Масенко. – К, 2005.

  7. Ющук І.П. Українська мова. – К., 2006.

Практичне заняття № 3

План

  1. Культура мови і культура мовлення.

  2. Мовні норми.

  3. Словники як джерело фіксації мовних норм.

Вправа 1. Запишіть відповідно до норм української мови.

Ми намітили слідуючі міроприємства. По всім питанням ти дав вірну відповідь. Брат поступив у желізнодорожну академію. Кіоск по продажу проїздних білетів не робить. Ми дякуємо Вас за запрошення прийняти участь у конкурсі, присвяченому річниці визволення України. На засіданні завідуючий кафедрою познайомив присутніх із планом роботи. Він без коливань прийняв це рішення. По результатам підсумків на перше місце в цьому конкурсі претендує команда «Тайм». Двадцять чотири депутата два місяця знаходилися в командировці. Моє відношення до нього не змінилося. Наші погляди співпадають. По умовам контракту, охоронник мав знаходитися на своєму місці. Цей тезис не протирічить раніше затвердженому рішенню. Керівництво нашого підприємства рахує, що ваша фірма невчасно розраховується за представлені послуги. Представники делегації заключили договір про співробітництво. У засіданні приймали участь представники вищестоящих організацій. По слідуючому питанню виступить голова комісії. Не дивлячись на нові більш ризикованіші для нас умови, ми змушені прийняти це рішення. Суб'єктом даного злочину являється фізична осудна особа. Група нашого курсу приймає активну участь у різних міроприємствах вузу. На повістці денній нашого зібрання наступні запитання. Слідуючим буде виступати пан Калініченко. У цілому ти відповів вірно, за виключенням останнього питання. У нас думки з вами співпадають. Звіт про біжучі справи подати до 30 березня. Голова зборів об'явив повістку дня. У нашому супермаркеті самі низькі ціни на будівельні матеріали. Він мав поверхневі знання з мови. Моя особиста справа знаходиться в архіві. До заяви додаю мою автобіографію. Доповідач висловив свою власну думку. У хворого були виявлені червоні плями на долонях рук. Прейскурант цін слід вивісити на видному місці. Урочистий вечір розпочнеться о дев'ятнадцятій годині вечора. Нам потрібно об'єднати воєдино свої зусилля. Треба більш чіткіше формулювати питання. Абонементні квитки без підтверджувального документа, що посвідчує особу, не дійсні.

Вправа 2. Запишіть відповідно до норм української мови.

Оголошується наступна повістка денна. Рахую, що ви помилилися. Представники крупних американських підприємств прибули до Києва. Можливо, в цьому жарті є доля істини. За даними Держкомстату рівень інфляції складає 20%. Верховна Рада України обговорює воєнну доктрину. Треба негайно прийняти міри, щоб попередити розповсюдження інфекції. Ми згодні підтримувати контакти з любими організаціями. Народ безпосередньо приймає участь у здійсненні правосуддя. Я з батьками в добрих відношеннях. Дану конференцію можна рахувати всеукраїнською, бо в ній прийняли участь делегати з усіх регіонів України. Шевченко-художник на протязі короткого життя створив близько шестидесяти своїх автопортретів. Леся Українка внесла значимий внесок у світову літературу. Тривалі дощі нанесли величезний урон сільському господарству. Він прийшов до такого заключення. Багато статтів написано по цій темі. . У самий найближчий час адміністрацією буде прийнято міри. Кампанія являється юридчним лицем. Просимо зазначити у предложенні вартість упаковки та транспортировки продукції. Вони заключили договір купівлі-продажі. Малоімущі Шевченківського району отримали допомогу. Об’єднаємося, не дивлячись на відмінність у політичних поглядах. Довга переписка між двума арендними підприємствами скінчилася у господарському суді. У понеділок на наш адрес прийшов по пошті лист. Я рахую, що на початку засідання, ви можете звернутися до головуючого з предложенням додати до повістки дня й ваш пункт. Не дивлячись на непорозуміння, висловлюємо надію на слідуючу співпрацю. Двадцять чотири депутата не голосували за законопроект. Нижчестоящі адміністративні органи, як відомо, підзвітні вищестоящим у системі управління. Ті, хто погоджується на зарплату в конвертах, обрікають себе на саму низьку пенсію. Будемо примати жорсткі міри до тих, хто не сплачує налоги. Видавництво перевело автору гонорар в сберкасу. Документ написано відповідно вимогам. Не слід стіснятися своєї рідної української мови. Наші думки співпадають. До нашого банку такі гроші не поступили. Над законом працювали опитні спеціалісти. Рішення було обжалуване в суді. Ми ще не маємо навиків такої роботи.

Список літератури:

  1. Головащук С.І. Російсько-український словник сталих словосполучень. – К.: Наук. думка, 2001.

  2. Жайворонок В.В., Бріцин В.М., Тараненко О.О. Українська мова в професійній діяльності. – К. , 2006.

  3. Калашник В.С., Колоїз Ж.В. Українсько-російські синтаксичні паралелі. – Х., 2003.

  4. Капелюшний А.О. Стилістика й редагування: Практичний словник-довідник журналіста. – Львів: ПАІС, 2002.

  5. Культура української мови: Довідник / С.Я. Єрмоленко, Н.Я. Дзюбишина-Мельник та ін.; За ред.. В.М. Русанівського. – К.: Либідь, 1990. – 304 с.

  6. Непийвода Н.Ф. Сам собі редактор: Порадник з української мови. – К., 1998.

  7. Новий російсько-український словник-довідник / Уклад.: С.Я. Єрмоленко, В.І. Єрмоленко, К.В. Ленець, Л.О. Пустовіт. – К., 1996.

  8. Пономарів О.Д. Культура слова: Мовностилістичні поради. – К., 1999.

  9. Російсько-український і українсько-російський словник: Відмінна лексика / Уклад. Л.І. Мацько, О.М. Сидоренко, С.В. Шевчук. – К., 1995.

  10. Савченко Л.Г. Російсько-український словник словосполучень. Труднощі перекладу. – К., 2010.

  11. Українська ділова і фахова мова: практичний посібник на щодень / [М.Д. Гінзбург, І.О. Требульова, С.Д. Левіна, І.М. Корніловська]. – К.: «Фірма «Інкос», Центр навчальної літератури, 2007.

Практичне заняття № 4

План

  1. Поняття про стиль. Основні стилі сучасної української мови.

  2. Функціональне призначення й система мовних засобів наукового та офіційно-ділового стилів.

  3. Контрольна робота № 1.

Список літератури:

  1. Ботвина Н.В. Офіційно-діловий та науковий стилі української мови. – К., 1999.

  2. Галузинська Л.І., Науменко Н.В., Колосюк В.О. Українська мова за професійним спрямуванням. – К., 2008.

  3. Зубков М.Г. Сучасна українська ділова мова. – X., 2003.

  4. Коваль А.П. Науковий стиль української літературної мови. Структура наукового тексту. – К., 1970.

  5. Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування. – К., 2006.

  6. Мозговий В.І. Українська мова у професійному спілкуванні. – К., 2008.

  7. Сукачова Г.П. , Царенко І.І., Чуєшкова О.В.  Українська мова (за професійним спрямуванням). Теоретичні та практичні матеріали, зразки сучасних ділових паперів. Навч.-метод. посіб. – Х.: УІПА, 2005.

Вправа 1. З'ясуйте, в якому стилі можна використати наведені слова і сполучення слів:

  1. Гарненький, мій любий, великуватий, геть від мене, таке говорить, впав мені в око, любчику мій, точнісінький, говорун, головище, стояти на смерть.

  2. Форма № 5, параграф, донесення, протокол, договір, акт, квитанція, доводжу до Вашого відома, прошу взяти до уваги, прошу Вашого розпорядження, до заяви додаю, нижче підписані, комісія у складі...

  3. Естетичний, генерація, толерантний, суб'єкт, об'єкт, газогенератор, філософський напрям, інтегральний, синусоїдний, анфас, консиліум, соціальний, інтегральний, альтруїст, доктрина, медицина, інфраструктура, інфільтрат, бальзамування, конгресмен, президія, консенсус, спорадичний, парадигма.

Вправа 2. Установіть, до яких стилів мови належать наведені тексти. Відповідь обґрунтуйте.

І. Слова вище, нижче у писемній, зокрема діловій мові, вживаються з дієсловами повідомлення (говорити, розповідати, відзначати, торкатися, писати, зупинятися та ін.), щоб позначити те, про що йшлося на попередніх сторінках чи піде мова на наступних (За А.П. Коваль).

ІІ. Ми, комісія у складі: Гетьман Іван Степанович – старший інспектор КРУ, Майданюк Ілля Дмитрович – інженер-оптик, Петренко Ганна Іванівна – бухгалтер, зробили опис майна, що знаходиться на складі №2 Луцького заводу „Граніт". При цьому виявлено такі матеріальні цінності:

Комп'ютер „Епсон" – 1 шт.

Принтер „Епсон" – 1 шт.

Картриджі Р-15 – 4 шт.

Магнітола „ЕддГ – 1 шт.

Магнітофон „С-5" – 1 шт.

Магнітофонні касети ПО-2 – 8 шт.

Усе устаткування знаходиться в доброму стані, придатне для використання.

ІІІ. Русальний тиждень був теплий, лагідний. Щоранку ясне вставало сонце, а по обіді над обрієм збиралися важкі водяні хмари і поливали землю громами, зливами та блискавками. Хліба росли високі, буйні; тужавіли червоним соком вишні, а зеленаві, ще невеличкі яблука все більше хилили віття додолу і так пахтіли після грози надвечір, що голова йшла обертом. А ночі... Які стояли ночі! Ласкаві, мрійні, заквітчані рожевим цвітом зір... (В.Шевчук).

  1. Панове громадяни! Чи всі ми достатньо усвідомили складність ситуації, яка нас зібрала докупи? Чи всі ми готові зробити все можливе для виправлення помилки? Чи всі ми будемо разом, коли загроза небезпеки стане ще більшою? Ні! До цього ще далеко. Та й багато тих, які нам протидіють, які працюють на шкоду нашій громаді, які хочуть нас пересварити, розділити, знесилити. Так подумаймо, що нам потрібно зробити для повного успіху справи, за яку ми взялися.

Головне – це єдність і незалежність. Важливо не ждати, що хтось за нас буде робити. Такого не станеться. Тільки спільні зусилля дадуть бажаний результат (3 промови на зборах).

Вправа 3. З’ясуйте, про які стилі йдеться, виявіть найбільш точний перелік мовних особливостей кожного стилю і допишіть відсутні в цьому переліку ознаки.

  1. Логічна послідовність викладу змісту, відсутність двозначності чи багатозначності змісту.

  2. Наукова термінологія, унормованість мови.

  3. Використання нейтральної лексики та слів з абстрактним значенням.

  4. Повна відсутність емоційно забарвлених слів, вживання нейтральної лексики, широке використання наукової термінології різних галузей науки, використання формул, графіків, схем, карт, умовних позначень, спеціальних скорочень слів, наукові посилання на джерела.

  5. Багато слів, запозичених з грецької та латинської мов, а також західноєвропейських мов. Швидке оновлення наукової термінології, точність викладу думок.

1. Використання канцелярської лексики, мовних штампів, кожний документ

має тільки йому властиву форму.

2. Послідовність подачі інформації, відсутні двозначні слова, багато слів із

абстрактним значенням.

3. Документальність, точність, чіткість, переконливість, доказовість та сухість викладу. Вживання канцелярської термінології, мовних штампів. Кожний документ має свою форму, яка є загальноприйнятою. Емоційні засоби мови не використовують.

  1. Не використовують емоційні засоби мови, однозначність змісту, всі вислови є стандартними, загальнозрозумілими.

  2. Вживання нейтральної лексики, канцелярської термінології, усі вислови

стандартні, загальноприйняті, інформація подається в логічній послідовності викладу, емоційні засоби мови тут не використовують.

1. Популярний виклад фактів, подій, явищ. Агітаційно-пропагандистська спрямованість на досягнення результативного впливу змісту статей.

  1. Доступність, яскравість і чіткість викладу. Полемічність, образність, експресивність змісту статей.

  2. Використання слів суспільно-політичного звучання, наукових та професійних термінів, емоційно забарвлених слів, влучних фразеологічних зворотів.

  1. Використання імперативних (наказового способу) форм дієслів, спонукальних речень, риторично-питальних речень, звертань, перифраз, цитат.

  2. Поєднує в собі засоби наукового і художнього стилів. Характеризується точністю, послідовністю, системою наукових доводів, виразністю, емоційним забарвленням. Спрямованість на досягнення результативного впливу на слухача. Полемічність і логіка викладу. Широко використовують суспільно-політичну лексику, термінологію. Використовують усі синтаксичні засоби.

Вправа 4. Прочитайте фрагмент тексту публіцистичного стилю. Перекажіть його, змінивши стиль викладу на розмовний. У переказі використовуйте синоніми, як наявні в тексті, так і дібрані самостійно. Переказ запишіть. З'ясуйте, як добір мовних засобів позначається на стилістичному забарвленні тексту.

Здавалося б - легальний продукт, то й реклама легальна. Щодо тютюнових виробів медики кажуть: «Якби про вплив на здоров'я паління тютюну сто років тому було відомо те, що нам відомо тепер, - жодна держава не дозволила б його легаль­ного виробництва та продажу». А ВООЗ активно поширює слоган: «Від цього продукту вмирає кожен третій із тих, хто споживає його за призначенням».

Бурхливе поширення паління у XX столітті завдячує виключ­но вдалій рекламі. Сьогодні реклама сигарет - лише імідж. У ній дедалі менше інформації, дедалі більше суто візуальної привабливості. Реклама зробила тютюнові вироби товаром широкого вжитку. Сам собою, без рекламного лоску, сигаретний дим викликає першіння в горлі, кашель, рак. Споживач курить не сигарети, а Америку, дружбу, любов, сексуальність, елітність. Наче первісна людина, яка вірила, що з'їдаючи серце ворога, вона стає сміливішою.

Із газети