Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3. Охорона праці

3.1. Безпека гірничих робіт

3.1.1. Улаштування виходів із шахти, горизонтів, виїмкових дільниць і очисних вибоїв

На кожній шахті повинно бути не менш двох окремих і безпечних виходів з гірничих виробок на поверхню, пристосованих для пересування (перевезення) людей.

Кожен горизонт шахти повинен мати не менше двох окремих виходів на вище розташований (нижче) горизонт або поверхню, пристосованих для пересування (перевезення) людей.

Дві та більше спарені виробки з одним напрямком руху вентиляційного струменя, пристосовані для пересування людей, вважаються одним запасним виходом.

На розгалуженнях усіх виробок повинні бути прикріплені вказівні знаки з найменуванням виробок, покажчиком напрямку і довжини шляху виходу на поверхню.

Виробки, що служать запасними виходами на поверхню, повинні бути обладнані для пішого пересування людей і транспортних засобів для їх ремонту та утримуватися в справному стані весь період експлуатації.

Стан виходів повинен контролюватися службою ВТБ не рідше 1 разу на добу. Результати огляду заносяться в наряд-путівку гірничого майстра ВТБ, а у разі незадовільного стану запасного виходу - у спеціальну книгу, що знаходиться на дільниці ВТБ. План з нанесеними системами запасних виходів та шляхів виходу гірників при нормальному та реверсованому режимах провітрювання повинен вивішуватися в нарядній дільниці та зручному місці в підземних виробках на дільниці. Будь-які змінення вносяться протягом зміни.

У випадку зближеного розташування стволів (на одному проммайданчику) після їх проходження (поглиблення) до проектного горизонту в першу чергу проводиться збійка стволів між собою, а потім - обладнання постійного клітьового підйому.

У разі розкриття нового горизонту одним стволом або підготовки його похилами в першу чергу проводяться виробки, що забезпечують горизонт двома виходами і провітрюванням за рахунок загальношахтної депресії.

При віддаленому (фланговому) розташуванні стволів у першу чергу до проведення виробок, що забезпечують другий вихід, виконуються роботи щодо обладнання пройденого ствола постійним або тимчасовим клітьовим підйомом (відповідно до проекту) і водовідливом.

Вертикальні стволи, що служать виходами на поверхню, повинні бути обладнані підйомними установками (одна з яких повинна бути клітьовою) і сходовими відділеннями. Сходові відділення в стволах можуть бути відсутні, якщо в них є дві підйомні установки з незалежним підведенням енергії. Стволи обладнуються так, щоб по кожному з них усі люди могли виїхати (вийти) на поверхню.

У вертикальних стволах глибиною до 50м, за наявності сходів в обох стволах, в одному з них підйомна установка може бути відсутньою.

У похилих виробках, якими передбачений вихід людей, має бути вільний прохід завширшки не менше ніж 0,7 м і висотою 1,8 м, у якому споруджуються:

з кутами нахилу виробок:

від 7° до 10о – поручні, прикріплені до кріплення;

від 11о до 25° - трапи з поручнями;

від 26° до 30°- східці з приступками та поручнями;

від 31°до 45° - драбини з горизонтальними приступками та поручнями.

У сходових відділеннях стволів й інших виробок з кутом нахилу від 45о до 90° драбини повинні встановлюватися з нахилом не більшим за 80о і виступати на 1м над горизонтальними помостами. Помости мають засвердлюватися в кріплення стволів за проектом. Відстань між помостами має бути не більшою за 8 м. Лази в помостах влаштовуються завширшки не менше ніж 0,6 м. Відстань від краю лазу до драбини за нормаллю - не менше ніж 0,7 м.

Лази над першими верхніми драбинами повинні закриватися лядами. Лази в стволах й інших виробках між сусідніми помостами повинні бути зміщені у відношенні один до одного на ширину лазу.

Відстань між кріпленням і драбиною біля її основи повинна бути не меншою за 0,6 м. Ширина східців має бути не меншою за 0,4 м, а відстань між східцями - не більша за 0,4м.

Якщо виходами з підземних виробок служать два похилі стволи, то в одному з них обладнується механізоване перевезення людей, а також передбачається можливість виходу людей вільним проходом ствола завширшки не менше ніж 0,7м і висотою 1,8м, з необхідним оснащенням для безпечного пересування людей.

Вимоги даного пункту поширюються також і на інші похилі виробки, обладнані для механізованого перевезення людей у пасажирських вагонетках.

На діючих шахтах під час розкриття нового горизонта вертикальним стволом і похилою виробкою або двома похилими виробками другий запасний вихід обладнується в одній з цих виробок відповідно до вимог пункту 2.2.4.

Для виїмкової дільниці влаштовується не менше двох виходів на діючий горизонт або поверхню.

На нижніх і проміжних прийомних майданчиках похилих стволів, похилів і бремсбергів (крім обладнаних конвеєрами) влаштовуються обхідні виробки.

На пересіченнях похилих стволів, бремсбергів і похилів із проміжними виробками, якими пересуваються люди, повинні обладнуватися обхідні виробки або перехідні містки.

З кожної очисної виробки (крім очисної камери) влаштовується не менш двох виходів: один з них - на вентиляційний, другий - на відкотний (конвеєрний) штрек (виробку).

За наявності виробок, що випереджають лаву, нижній вихід розташовується попереду очисного вибою. З очисних вибоїв на крутих, крутопохилих і похилих пластах, крім тих, що відпрацьовуються стовпами за падінням щитовими агрегатами, в яких вугілля транспортується вздовж очисного вибою на штрек самопливом, повинно бути не менш двох виходів на відкотний (конвеєрний) штрек, які не використовуються для опускання вугілля. Один з виходів розташовується попереду очисного вибою. У нижній частині лави розташовується магазинний уступ.

У випадку комбайнової виїмки вугілля в лавах на крутих ікрутопохилих пластах без залишення магазинних уступів, на дуже тонких пластах при транспортуванні вугілля рештаками, а також при роботі за схемою лава - штрек обладнується другий (додатковий) вихід на відкотний (конвеєрний) штрек з боку виробленого простору.

У разі підходу очисних виробок до технічних меж дозволяється влаштування нижнього виходу через задні печі або гезенки з посиленим кріпленням.

Якщо товщина пласта, що виймається, 1м і менше, то кожна з послідовно провітрюваних очисних виробок повинна мати вихід через свої проміжні штреки на хідник, пройдений на всю висоту поверху і обладнаний для пересування людей.

У разі відробки системами з повним закладенням виробленого простору на крутихпластах з кожного очисного вибою влаштовується один вихід на вентиляційний та один вихід - на відкотний горизонт.

За відробки пластів лавами за падінням (повстанням) на ділянках пластів, де існує загроза прориву води (пульпи чи глини), з кожної очисної виробки повинен бути забезпечений вихід на вище розташований горизонт.

У коротких очисних вибоях, у яких вугілля добувається гідравлічним або механогідравлічним способом без постійної присутності людей у вибої, дозволяється використовувати як другий вихід вентиляційні збійки перерізом не меншим за 1,5 м2 або спеціально обладнані свердловини діаметром не меншим за 850 мм, які проводяться на сусідні виїмкові виробки (штрек або піч). Відстань між збійками або свердловинами повинна бути не більше ніж 30 м.

У разі застосування системи підповерхового відпрацьовування другий вихід дозволяється мати на відстані не більше ніж 100 м від місця встановлення гідромонітора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]