Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3.1.2.Організація обліку всіх осіб, що спустилися й виїхали з шахти

Облік спуску і підйому людей у ​​шахту проводиться відповідно до Інструкції з табельної обліку на підприємствах і в організаціях Мінвуглепрому СРСР. Основні положення Інструкції полягають у наступному:

     1. Кожному трудящому, що складається в обліковому складі підприємства, присвоюється табельний номер.

     2. Облік виходу на роботу працівників, зайнятих на підземних роботах, покладається на старшого табельника або особа, яка його замінює. На поверхні шахт, а також на інших підприємствах і в організаціях облік здійснюється безпосередньо начальником дільниці, цеху і т. п.

3. Відповідальність за організацію табельного обліку покладається на керівників підприємства (організації) і головного бухгалтера,

4. На начальника відділу організації праці та заробітної плати шахт возлагаєтся визначення за даними хронометражних спостережень витрат часу на переміщення робітників з моменту відмітки (явки на роботу) до місця роботи і назад та доведення їх наказом по підприємству до відома трудящіхся (не рідше одного разу на квартал).

5. Табельний облік на шахтах може здійснюватися у табельної або на контрольному пункті при лампової по жетонній системі, із застосуванням табельних годин, з використанням автоматизованих систем. При жетонній системі застосовуються табельні дошки і жетони «Спуск» і «Виїзд». При системі табель ¬ них годин застосовуються картки і жетон «Виїзд». При автоматизованій системі використовуються електронні машини типу «Сатурн» та інші, які за допомогою зчитувальних та друкованих пристроїв видають табуляграми - списки для заповнення табеля використання робочого часу.

6. При жетонній системі на кожного працівника, зайнятого на підземних роботах, виготовляються два металевих жетона різної форми («Спуск» - і готівка ратний, «Виїзд» - трикутний), на яких вибиваються найменування шахти, табельний номер і слова «Спуск» або «Виїзд ». Табельний номер трудящого повинен відповідати номерам закріплених за ним акумуляторної лампи, саморятувальника, а при можливості і місця зберігання одягу. При цьому для трудящих, на яких покладено контроль за станом газового режиму н шахті, повинен виготовлятися жетон коричневого кольору. Спуск зазначених працівників у шахту без газовизначника забороняється.

Перед спуском в шахту робітник, взявши акумуляторну лампу, саморятівник і газовизначники, отримує у старшого табельника жетон «Спуск». При спуску в шахту робітник віддає цей жетон відповідальному за спуск трудящих працівникові, який опускає жетони в спеціальний ящик, встановлений біля стовбура. Після закінчення встановленого часу для спуску в шахту ящик з житонами доставляється в лампову, де вони розвішуються на табельної дошці.

Гірничий майстер перед спуском у шахту отримує від працівника лампової жетони «Виїзд» на всіх робочих своєї зміни.

        7. На шахтах, де застосовуються табельні годинники, замість жетона «Спуск» використовується картка, на якій вказані назва шахти, табельний номер, прізвище, ім'я, по батькові та професія робітника. Робочий, зазначивши в табельних годинах на картці час явки на роботу, слід в лампову, де, здавши картку, отримує лампу і жетон «Виїзд». Працівник лампової кладе картку в клітинку картотеки по табельної номером робітника. При спуску в шахту робітник опускає жетон «Виїзд» у спеціальний ящик з осередками, кожна з яких предназначена для жетонів з місць робіт, що обслуговуються одним гірським майстром. Гірничий майстер при спуску в шахту забирає жетони з відповідної комірки ящика.

        8.Как при жетонній системі, так і при використанні табельних годин після закінчення зміни робітники отримують від гірничого майстра жетони «Виїзд». При посадці в кліть трудящі вручають жетони стволовому, який опускає їх в спеціальний ящик. Після закінчення встановленого часу для виїзду робітників з шахти ящик з жетонами доставляється в лампову, де старший табельник розвішує всі жетони «Виїзд» на контрольній дошці разом з Жетонами «Спуск», а при застосуванні табельних годин - кладе їх в осередки картотеки . Табельщіки ведуть погодинний облік наявності працівників в шахті, про що виробляють запису в спеціальній книзі.

По закінченні встановленого часу для підйому робітників на поверхні, але не пізніше 2 год після закінчення виїзду, старший табельник записує у форму несвоєчасно виїхали з шахти трудящих, складає список на них і виявляє причини затримки в шахті.

Облік часу знаходження в шахті трудящих, які протягом року виконують роботи на поверхні і в шахті, а також працівників апарату міністерства, виробничого об'єднання (комбінату) та інших організацій здійснюється в загальному порядку із застосуванням резервних жетонів шляхом ведення окремого табеля.

При спуску робітників у шахту не по головному стовбуру, а по фланговим стволам, штольнях, шурфу збір жетонів «Спуск» і здачу їх в табельну в обмін на жетон «Виїзд» виробляє гірський майстер зміни. Відповідальність за своє ¬ тимчасовий спуск і виїзд в цьому випадку покладається особисто на гірського майстра зміни.

      9. При системі автоматичного табельного обліку працівники, зайняті на підземних роботах, отримавши світильник і саморятівник, направляються до контрольно-пропускного пункту (КПП). Для позначки часу спуску в шахту робітник вставляє в зчитувальний пристрій КПП свій жетон, укріплений на світильнику. Таким же способом працівник робить відмітку виїзду з шахти.

Пристрій друку електронної машини після закінчення кожної зміни видає табуляграмах - список робітників, відпрацьованих зміну, з зазначенням часу спуску і виїзду з шахти і список осіб, що залишилися в шахті.

      10.Пріказом по шахті повинні бути призначені особи, відповідальні за організацію підйому і спуску трудящих в цілому по шахті і в кожну зміну. Спуск у шахту при аварії, а також у неробочі дні дозволяється за спеціальними перепустками, що видаються при аварії - відповідальним керівником робіт з ліквідації аварії, а в неробочі дні - черговим (диспетчером) по шахті.

Для посилення контролю за дотриманням правил безпечного ведення робіт на шахтах введені жетони з безпеки (ТБ). Порядок застосування цих жетонів, а також книг реєстрації порушень і порушників Правил безпеки у вугільних і сланцевих шахтах, Єдиних правил безпеки при вибухових роботах і інструкцій з охорони праці регламентується постановою колегії Мінвуглепрому СРСР і президії ЦК профспілки робітників вугільної промисловості.

В основному порядок застосування жетонів полягає в наступному:

      1. Жетони ТБ видаються всім робітникам і інженерно-технічним працівникам шахти, пов'язаним з веденням гірських робіт і контролем безпечного їх вигнання, за винятком керівних працівників шахт; носять ці жетони на світильнику або касці.

      2.Жетони інженерно-технічним працівникам видаються заступником головного інженера (головним інженером) після здачі іспитів з ПБ,а робітникам - начальниками дільниць (служб, цехів) після проведення додаткового інструктажу з техніки безпеки.

     3. Кожному трудящому спочатку видається жетон зеленого кольору.

     4. При виявленні порушення правил безпеки або інструкцій з охорони праці жетон ТБ вилучається у порушника особами, яким надане таке право: у інженерно-технічних працівників - особами, занімаюшімі вищестоящі посади, а також гірничо-технічним інспектором, технічним інспектором профспілки та головою комісії охорони праці; робітників - особами дільничного і загальношахтного нагляду, головою комісії охорони праці та громадським інспектором з охорони праці.

Особа, вилучили жетон ТБ, по виїзді з шахти опускає його в спеціальний ящик в табельної і виробляє відповідний запис у Книзі реєстрації та порушень ПБ.

5. Старша (чергова) табельниця перед нарядом на подальшу зміну передає вилучені жетони заступнику головного інженера (старшому особі нагляду, проводящему наряд), який після закінчення зміни викликає порушника і в присутності начальника відповідної ділянки (служби, цеху) або його заступника проводить з ним бесіду про причини порушення, робить усне Проді народження, якщо порушення допущено вперше і не призвело до тяжких наслідків. Після цього порушнику видається жетон жовтого кольору і порушник розписується в Книзі реєстрації порушень ПБ.

     6. При повторному порушенні правил безпечного ведення робіт одним і тим же особою директор шахти (головний інженер, заступник директора з виробництва) спільно з головою шахткома або його заступником у присутності порушника та начальника відповідної ділянки або його заступника розглядає причини порушення. Після цього порушнику видається жетон червоного кольору і він розписується в Книзі реєстрації порушень ПБ.

До порушників адміністрація шахти застосовує дисциплінарні стягнення та інші світи впливу.

7. При триразовому протягом року порушення правил одним і тим же особою у нього вилучається червоного кольору і адміністрація вирішує питання про звільнення порушника з роботи із зазначенням у трудовій книжці, що працівник звільнений за порушення правил безпечного ведення робіт.

     8. Адміністрація має право вирішувати питання про звільнення також у тому випадку, якщо порушення допущено вперше, але призвело або могло призвести до тяжких наслідків.

     9. Накладення на порушника дисциплінарного стягнення або застосування до нього інших заходів впливу не звільняє від матеріальної та кримінальної відповідальності у встановленому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]