Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3.2.3. Профілактика несприятливої дії шуму й вібрації

Для зниження рівня шуму на робочих місцях у гірських виробках застосовуються наступні заходи:

1. установка глушників шуму на вентиляторах місцевого провітрювання;

2. застосування засобів індивідуального захисту на робочих місцях в очисних і підготовчих вибоях;

3. своєчасний і якісний ремонт шахтного обладнання.

3.3. Пожежна профілактика

3.3.1. Заходи щодо боротьби з ендогенними пожежами

Вугільні пласти l5 і l4 не схильні до самозаймання, пласт l6в належить до III групи по схильність до самозаймання.

При відпрацюванні запасів пласта l6в виконується комплекс заходів по попередженню самозаймання відповідно до вимог керівництва КД 12.01.401-2000, а саме: безцелікового відпрацювання виїмкових стовпів, при кріпленні пластових виробок приміняють вогнестійкості кріплення, порожнечі за кріпленням заповнюють негорючим матеріалом, відробка виїмкових стовпів ведеться з урахуванням межпожарного періоду. Враховуючи вибросонебезпечність пласта, возвратноточное провітрювання видобувної дільниці не здійснюється.

3.3.2. Заходи щодо боротьби з екзогенними пожежами

1. Гірничі виробки, обладнані стрічковими конвеєрами, по 5м в обидві сторони від приводів конвеєрів кріпляться негорючим кріпленням.

2. При проведенні виробок порожнечі за кріпленням закладаються негорючими матеріалами.

3. Прокладка в гірничих виробках пожежно-зрошувального трубопроводу, постійно наповненого водою.

4. У конвеєрних виробках через 50м уздовж пожежно-зрошувального трубопроводу біля пожежних кранів встановлюються ящики, де зберігаються пожежні рукави завдовжки 20м зі стволом.

5. З обох боків приводних станцій стрічкових конвеєрів на відстані 10м повинні бути встановлені додаткові пожежні крани і ящики з рукавом і зі стволом.

6. Кожна приводна станція стрічкового конвеєра повинна бути обладнана стаціонарною установкою водяного пожежогасіння типу УВПК, що приводиться в дію автоматично або вручну.

7. Для локалізації підземних пожеж в початковий момент їх виникнення передбачається оснащення гірничих виробок первинними засобами пожежогасіння згідно «Інструкції з протипожежного захисту вугільних шахт».

8. Не допускати відставання пожежно-зрошувального трубопроводу від забою понад 40м.

9. Ведення вогневих робіт у шахті здійснюється відповідно до «Інструкції з ведення вогневих робіт у підземних виробках і надшахтних будівлях.

10. Використовувати в шахті конвеєрні стрічки, вентиляційні труби, оболонки електричних кабелів та інших виробів, виготовлених з негорючих, важкогорючих та важкозаймистих матеріалів.

11. У місцях геологічних порушень цілики вугілля повинні бути оброблені антипірогенами або ізольовані. Необхідно організувати на цій ділянці контроль за початковими ознаками самозаймання вугілля.

3.3.3. Основні технічні напрямки посилення протипожежного захисту шахтних виробок

Виїмкових ділянку лави пласта l6 горизонту 420 метрів відпрацьовується по суцільній системі підготовки підготовчі виробки в межах виїмкової дільниці проводять одночасно з очисними виробками в одному з ними напрямку. Конвеєрний ухил пл. гір. 420 м Вентиляційний ухил пл. гір. 420 м і Допоміжний ухил пл. гор420 м, будуть закріплені трапецієподібної металевої податливою кріпленням КМПТ з спецпрофілю СВП-22. Межрамное простір боків виробки затягнуте залізобетонної затягуванням, покрівля виробок не затягнуті, за винятком в місцях підвищеної тріщинуватості порід покрівлі вироблення затягується затягуванням ЖБ у розбіг. Перетин виробок у просвіті одно 12.3 м ². У конвеєрному ухилі пл. гір. 420 м прокладений рейковий шлях з рейок Р-24, і конвеєрна лінія, що складається з скребкового конвеєра СП -202 та конвеєрів Л-80. У вентиляційних ухилі пл. гір. 420 м і допоміжними ухилі пл. гір. 420 м, прокладений рейковий шлях з рейок Р-24, По всій довжині, прилеглих до лави виробок, прокладені пожежно-зрошувальні трубопроводи діаметром 100мм, постійно заповнені водою і обладнані пожежними кранами.

Пожежні крани розміщені:

- У конвеєрному ухилі пл. гір. 420 м через 50 метрів на всьому протязі вироблення і, додатково, по обидві сторони приводний головки стрічкового конвеєра на відстані 10 метрів від неї встановлюється по одному пожежного крана;

- По обидві сторони камер РП;

- На сполученні конвеєрного ухилу пл. гір. 420 м з Східним дренажним штреком пласта l6горізонта 490 метрів;

- У вентиляційних ухилі пл. гір. 420 м через 100 метрів на всьому протязі вироблення;

- У допоміжну ухилі пл. гір. 420 м через 100 метрів на всьому протязі вироблення;

- У навантажувального пункту лави з боку свіжого струменя повітря.

Поруч з пожежними кранами встановлюються спеціальні ящики, в яких зберігаються ствол із сприском і рукав, забезпечений з обох сторін з'єднувальними голівками.

Тиск води в трубопроводі, в місці установки пожежних кранів має бути не менше 6 атмосфер, пропускна спроможність - 60 м ³ / год. Напір води в трубопроводі допускається до 150 мм водяного стовпа. Над приводними головками стрічкових конвеєрів встановлюються стаціонарні водяні завіси, що приводяться в дію автоматично.

На відстані 50 - 100 метрів від вікна лави, у вентиляційному ухилі пл. гір. 420 м на вихідному струмені повітря, встановлюється переносна автоматична водяна завіса, підключена до пожежно-зрошувального трубопроводу виробітку. Коленообразно відвід з пожежним краном повинен розташовуватися паралельно осі виробки і орієнтуватися по напрямку руху вентиляційного струменя повітря.

Для відключення окремих ділянок пожежно-зрошувального трубопроводу або подачі води на одну ділянку, на трубопроводі повинні бути розташовані засувки в наступних місцях:

- На всіх відгалуженнях пожежно-зрошувального трубопроводу;

- На пожежно-зрошувальному трубопроводі, що не має відгалужень через кожні 400 метрів.

Відключення окремих ділянок пожежно-зрошувального трубопроводу здійснюється з письмового дозволу директора (головного інженера) шахти. Про кожне відключення ставитися до відома гірничий диспетчер.

Розміщення первинних засобів пожежогасіння

Ручні вогнегасники розташовані:

  1.  в конвеєрному ухилі пл. гір. 420 м на відстані 3 - 5 метрів від приводний головки стрічкового конвеєра з боку надходження свіжого струменя повітря, у РП і через кожні 100 метрів по довжині конвеєрної лінії - по два вогнегасники і ящики з піском (інертним пилом) ємністю 0,2 м ³;

  2. біля місць встановлення пересувних підстанцій - по 2 вогнегасника і ящики з піском (інертним пилом) ємністю 0,2 м ³;

  3. біля сполучення лави з пов'язаними гірничими виробками - по 2 вогнегасника;

  4. у навантажувального пункту лави і у РП з боку надходження свіжого струменя повітря - по 2 вогнегасника і ящики з піском (інертним пилом) ємністю 0,2 м ³. У всіх місцях установки та зберігання засобів пожежогасіння вивішуються таблички з текстами «Вогнегасники», «Пісок».

Періодичність та обсяг перевірок стану протипожежного захисту

При відвідуванні гірських виробок виїмкової дільниці лави гор. 420 м ІТП дільниці і шахти повинні перевіряти справність засобів протипожежного захисту, ручних засобів пожежогасіння, контролювати стан пожежно-зрошувального трубопроводу та наявність необхідних витрат та тиску води в ньому.

Для контролю стану протипожежного захисту шахти проводять, суміщені з заходами з підготовки до узгодження плану ліквідації аварій, піврічні перевірки. Перевірки проводяться шахтою за участю представників ДВГРС, ДАРС і | місцевого органу Держнаглядохоронпраці. На виїмковій ділянці проводять: зовнішній огляд всієї мережі пожежно-зрошувального трубопроводу, з виміром витрати і натиску води в кінцевих точках трубопроводу; опробування в дії всіх пристроїв. протипожежного захисту та системи пожежного водопостачання гірничих виробок; визначення відповідності витрати води і напору у кожного пожежного крана нормативним величинам, а також справність дії водорозбірної арматури, пристосувань для подачі води на потреби пожежогасіння; зовнішній огляд і перевірку пожежних дверей; перевірку виконання заходів протипожежної безпеки при експлуатації шахтного електроустаткування і стрічкового конвеєра; огляд і перевірку якості ізоляції виробленого простору, стану ізолюючих перемичок, виконання планів і графіків обробки ціликів вугілля антипірогенами та інших заходів по боротьбі з; самозагоранням вугілля; перевірку наявності справності засобів придушення вогнищ самозаймання, локалізації та гасіння ендогенних пожеж. Результати перевірок оформляються актами.

Протипожежний захист компресорної установки УКВШ 5/7

Установка повинна розташовуватися на горизонтальному майданчику на свіжому струмені повітря в місцях з неспаленої кріпленням на відстані не менше 10 м в обидва боки і не ближче 30 м від вантажних пунктів лав і 150 м від прохідницьких вибоїв. Напівскатів станції повинні бути загальмовані. З обох боків станції повинні розташовуватися ящики з піском або інертним пилом місткістю не менше 4 м3 і по 5 порошкових вогнегасників.

У місцях розташування компресора силові кабелі, кабелі зв'язку, вентиляційні труби необхідно прокладати на протилежному боці виробки із захистом від впливу пожежі або вибуху. Телефонний апарат повинен розташовуватися на відстані, що дозволяє вести розмову при компресорі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]