Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3.2.1.2. Паспорт протипилових заходів в прохідницькому вибої

Організація робіт щодо знепилювання

1. Включення зрошення і пиловідсмоктувальної установки повинно бути зблоковане з включенням виконавчого органу.

2. Забороняється робота комбайна при бездіяльному реле блокування з контролю тиску і витрати води.

3. Періодичність заливки змочувача в дозатор - 1 раз на 2 доби.

4. Огляд та очищення комбайна - щозмінна.

5. Профілактичний огляд і промивання фільтрів для очищення води - 1 раз на тиждень.

Відповідно до п.п. 5г і 52 цього Посібника, а так само «Типовими технологічними схемами застосування засобів боротьби з пилом при роботі виїмкових машин і прохідницьких комбайнів» (додаток 1) при прийнятій технології проведення виробок, для цілей боротьби з пилом застосовується комплекс знепилюючих заходів, що включають зрошення з подачею зрошувальної рідини на різальний інструмент, пиловідсмоктувач з наступним Пилоуловлювання, а так само очищення виходить із вироблення вентиляційного струменя за допомогою водяних завіс.

Зрошення при роботі прохідницького комбайна

Відповідно до «Керівництва по боротьбі з пилом у вугільних шахтах» питома витрата на зрошення при роботі комбайнів виборчого дії становить 30 - 50 л / т.

Враховуючи фактичну максимальну продуктивність комбайна і наведені значення питомої витрати, загальна витрата води на зрошення повинен знаходитися в межах 60 - 100 л / хв.

Заводом - виробником комбайн КСП-32 комплектується зрошувальним пристроєм.

Згідно з нормативними вимогами тиск води в форсунках зрошувальних систем прохідницьких комбайнів виборчої дії повинно бути в межах 15 - 30 кгс/см2.

При такому тиску загальна витрата води на зрошення розраховується по залежності

Де: - сумарна витрата води системою зрошення, л / хв;

  і  і- відповідно коефіцієнти витрати води зрошувачами внутрішнього і зовнішнього зрошення;

Р - Тиск води в зрошувачем, кгс/см2.

За зазначених значеннях необхідного тиску води загальна витрата її складе:

- При 15 кгс/см2:

- При 30 кгс/см2:

Отже, для досягнення необхідного ефекту пилоподавлення від зрошення (при максимальному) витраті води, що дорівнює 100 л / хв) тиск води у зрошувачів повинно бути не менше 21 кгс/см2, що має забезпечуватися за рахунок застосування насосної установки НУМС-30С.

При середньому часу роботи комбайна, рівному за зміну 2 год, і тризмінному режимі роботи загальна витрата води складе:

Для підвищення змочувача пилу для зрошення необхідно застосовувати розчин змочувача ДБ, витрата якого при концентрації 0,1% складе 36 кг / добу.

Зрошення при роботі прохідницького комбайна

Згідно з нормативними вимогами прохідницькі комбайни повинні бути обладнані пиловловлюючими установками, призначеними для відсмоктування і подальшого уловлювання витає пилу, особливо її дрібних фракцій (0 - 20 мкм).

Максимальний ефект пиловловлення досягається при мінімально можливій відстані від вибою до отвору всмоктування конфузора (за конструктивними особливостями комбайнів ця відстань має бути не більше 2,0 = 2,5 м).

При продуктивності вентилятора, рівної 180 - 200 м3/хв, кратність відсмоктування складе 1,0 - 1,2.

Загальна витрата води на пиловловлювання розраховується з умов рекомендованого питомої витрати, рівного 0,1 - 0,2 л/м3 очищуваного повітря. При продуктивності вентилятора 200 м3/хв. середня витрата води для цілей пиловловлення складе 30 л / хв.

З урахуванням витрат води на зрошення і пиловловлювання сумарний витрата води для цілей пиловловлення при роботі комбайна складе:

При цьому загальний витрата змочувача ДБ складе 47 кг / добу., Що вимагає періодичності заливки дозатора ДСУ-4 не менше одного разу за дві доби.

Очищення від пилу вентиляційного потоку повітря

Очищення від пилу вентиляційного потоку повітря проводиться за допомогою водяної завіси ВЗ-1, яка встановлюється в 40 - 50 м від вибою і включається періодично (в період найбільшого пилоутворення, тобто при обробці комбайном середньої і верхньої частин забою). Завіса підключається до протипожежного трубопроводу через окремий кран КПМ - 25.

При питомій витраті води 0,05 - 0,1 л/м3 очищуваного повітря загальна витрата води водяною завісою повинен становити 9 - 18 л / хв. Для комплекту водяної завіси при тиску води 12 кгс/см2 будуть потрібні 3 форсунки типу ПФ-1 ,6-125.

Очікуваний рівень запиленості повітря в зоні роботи комбайна.

Загальний ефект зниження запиленості повітря при комплексному застосуванні зрошування і пиловловлення розраховується за такою залежністю:

де:, , і - відповідно загальний ефект зниження запиленості повітря, ефективність зрошення і пиловловлювання, частки одиниці.

За умови ефективності способу зрошення з подачею рідини на різальний інструмент (внутрішнього зрошення), оцінюваної в 90%, і ефективності пиловловлювання, рівної 80%, загальний ефект зниження рівня запиленості повітря складе:

  Тоді при середній первісної запиленості, рівної 1250 мг/м3, залишкова запиленість повітря складе 25 мг/м3. У зв'язку з перевищенням рівня гранично допустимих концентрацій необхідно обов'язкове застосування респіраторів.

Організація протипиловий служби на ділянці.

Машиніст комбайна і його помічник зобов'язані:

- Щозміни (на початку зміни) проводити огляд, очистку і заміну вийшли з ладу зрошувачів, встановлених в системах зрошення і пиловідсмоктування;

- Перевіряти працездатність (на початку зміни) реле блокування УКДР на відключення приводу виконавчого органу при зниженні оптимальних параметрів зрошення;

- Стежити за цілісністю системи розводки на комбайні і вузлів пилеуловлювальне установки, а також не допускати їх пошкодження падаючими шматками породи і елементами кріплення (при її встановленні);

- Спільно з механіком дільниці брати участь у профілактиці та ремонті всіх механічних засобів пилоподавлення, конструктивно пов'язаних з комбайном;

- Спільно з механіком не рідше одного разу на тиждень проводити профілактичний огляд та промивку фільтрів для очищення води (штрекового і комбайнового).

Черговий слюсар зобов'язаний:

- Щозміни стежити за справністю системи водопостачання ділянки (забою) і виробляти профілактичний ремонт вийшли з ладу вузлів;

- Спільно з механіком дільниці виробляти профілактичний огляд і ремонт електричної частини реле УКДР, вентиля ВЕГ-3Д та насосної установки НУМС-30С;

- Регулярно, спільно з підсобними робітниками та за участю бригадира (ланкового) прохідницької бригади, виробляти заливку змочувача ДБ в дозатор ДСУ-4.

Механік ділянки зобов'язаний:

- Складати графік і організовувати поточний і планово-попереджувальний ремонт протипилового обладнання;

- Виробляти плановий (у присутності гірського майстра дільниці ВТБ) і поточний контроль оптимальних параметрів засобів пилоподавлення;

- Керувати ремонтом найбільш відповідальних вузлів засобів зрошення і пиловловлювання (електрична частина вентилятора пилеуловлювальне установки, реле блокування УКДР, вентиля ВЕГ-3Д, вузол дозування змочувача ДБ в дозаторі ДСУ-4 та ін.)

- Виробляти інструктаж робітників основних професій і чергових слюсарів з правилами експлуатації і необхідним параметрам засобів пилоподавлення відповідно з паспортом протипилових заходів.

Гірничий майстер зобов'язаний:

- Стежити за правильною експлуатацією засобів пилоподавлення і режимом їх роботи протягом зміни;

- Контролювати наявність змочувача ДБ в дозаторах ДСУ-4;

- Перевіряти справність і кількість працюючих зрошувачів на комбайні і водяний завісі ВЗ-1;

- Стежити за відсутністю витоків повітря з повітроподавального става, наявністю огороджувальної сітки на всмоктуючої частини системи пиловідсмоктування;

- Організувати на місці (за умови можливості) ремонт вийшли з ладу вузлів протипилового обладнання.

Пиловий контроль

Оцінка пиловий обстановки в привибійній зоні проводиться після досягнення планових показників з проходки. Перед вимірами запиленості повітря проводиться налаштування протипилового обладнання на оптимальний режим роботи.

Проби повітря на запиленість відбираються в зоні роботи комбайна, в місці перевантаження породи на транспортні засоби м в 10 м від водяної завіси по ходу руху вихідного вентиляційного струменя повітря. Відбір проб повітря на запиленість провадитися протягом робочої зміни. Отримані осредненние значення запиленості повітря приймаються за технічно досяжний рівень щодо зазначених контрольних зон (місць).

Отриманий рівень запиленості повітря є цифрою для якісної оцінки прийнятого комплексу знепилюючих заходів при наступних планових і контрольних оцінках пиловий обстановки.

У разі перевищення досягнутого рівня запиленості повітря спільно з дільницею ВТБ проводиться коригування паспорта знепилюючих заходів.

Техніка безпеки

1. Засоби управління зрошенням, насосна установка, дозатор змочувача встановлюються в безпечних та зручних для обслуговування місцях.

2. Профілактичний огляд, очищення і заміна зрошувачів на комбайні проводяться тільки при вимкненому та заблокованому головному пускачі ПВІ-350.

3. Водяну завісу встановлюють таким чином, щоб виключалося потрапляння вологи на електроустановки та досягалося досить повне перекриття перерізу виробки смолоскипами диспергованої води з форсунок.

4. Ремонт забійного водопроводу роблять після зняття тиску води.

5. Періодично (не менше одного разу на квартал) проводиться ознайомлення робітників та ІТП ділянки із заходами щодо боротьби з пилом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]