Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Borodenko2_Vosstanovlen.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
549.89 Кб
Скачать

4.1 «Визначення й обгрунтовання відповідного виду системи виробничого навчання (свн), на основі обраної групи трудових процесів».

Система освіти в Україні представляє собою сукупність спадкоємних освітніх програм і державних освітніх стандартів різного рівня і спрямованості;мережі реалізують їх освітніх установ різних організаційно-правових форм, типів, видів, систем, органів управління, освітою і підвідомчих їм установ і підприємств.

Освіта, як процес включає в себе мету, завдання, зміст, форми і методи взаємодії учня і студента. Результатами процесу освіти є рівень освіти, який виражається в знаннях, уміннях, навичках, якостях особистості, а також у розвитку пізнавальних здібностей.

Системи професійного навчання - основні вихідні положення, що визначають порядок розчленування змісту навчання, угруповання його частин і дослідницькі оволодіння частинами учнями.

Основними елементами, навчальними одиницями систем можуть бути:

- предмети праці;

- трудові операції, прийоми, дії, руху;

- професійні обов'язки

- функціїфахівця – його професійні обов’язки

- виробничі ситуації;

- професійні проекти (самостійна творча діяльність);

Вибір систем навчання залежить:

1. Від матеріально - технічного забезпечення навчального процесу, рівня кваліфікації педагога, рівнів здібностей учень;

2. від того, що береться за самостійну вихідну частину навчання - навчальну одиницю;

3. від особливостей змісту праці фахівців відповідної професії.

4.2 «Визначення змісту, форм, методів та засобів виробничого навчання».

У нашій курсовій роботі я використаю «операційну» систему виробничого навчання.

операційна система, була вперше запропонована у 60—70-х роках минулого століття у майстернях МВТУ (нині МДТУ ім. М. Г. Баумана). Операційна система, яка дістала назву, ще як “російська ” була розроблена в Московському училищі у другій половині ХІХ ст. групою співробітників на чолі з Д. К. Совєткіним.

Ця система передбачала послідовне вивчення операцій, які характерні для певної професії. Операції розміщували в дидактично виправданій послідовності. Ця система застосовувалась і в школі, зокрема у Франції її запроваджував Г. А. Салісіус , при чому учні займалися слюсарними, столярними операціями, прийомами скульптурних робіт та ліпленням, знайомилися з токарною обробкою деревини.

Суть цієї системи поля­гає у послідовному оволодінні прийомами виконання окремих операцій, не пов'язаних між собою в межах єдиного технологічного процесу, фактично незалежних від виду продукції, що вироблятиметься. Операційна систе­ма дає змогу оволодіти операціями, які треба сформува­ти, засвоїти у потрібній послідовності відповідно до ви­моги поступового зростання складності їх виконання. Об'єкти вправ з професійної підготовки часто не відпо­відають реальним об'єктам, мають відверто штучний, учнівський характер. Перевага операційної системи у по­рівнянні з предметною полягає у зростанні систематич­ності навчання, полегшенні контролю роботи учнів.

5. «Постановка навчально-методичних цілей з теми: «Ремонту приборів електрообладнання» дисципліни «Виробниче навчання»

У педагогічній літературі,як правило, наводяться чотири рівні засвоєння,які характеризуються критерії навченості й визначають етапи пізнавальної діяльності,охоплюючи всі представлені у наведених операцій.

На першому рівні за В.П.Беспальком учень не тільки сприймає інформацію,але й формує загальне уявлення про об’єкт діяльності,виявляє пізнавальний інтерес. Цей рівень відзначається вирішенням певного класу завдань.

Другий рівень характеризує алгоритмічну діяльність по пам’яті,або здатність відтворювати й використовувати наявну інформаційну для вирішення не стандартних завдань за здатним алгоритмом.

Третій рівень характеризує етап продуктивної дії. На цьому рівні орієнтована основна діяльність засвоєна таким чином,що сформовані дії ідеалізуються й учень здатен виконати їх подумки. Учні вирішують не стандартні завдання відповідно до конкретних ситуацій та об’єктів .

Четвертий рівень характеризує продуктивну дію,виконував шляхом самостійного конструювання нової орієнтованої основи діяльності.

На цьому етапі згодуються нова інформація,отже,він характеризує дослідницьку діяльність.

Для того щоб сформувати мету занять нам необхідно вибрати тип занять який буде використований на заняті. На рисунку 5.1 ми представимо зміст нашого уроку виробничого навчання.

Ремонт автомобіля

Line 30

Ремонт приладів електрообладнання

Line 31Line 32Line 37

Зняття замка запалювання

Line 36

Зніміть рульове колесо

Line 35

Від'єднайте колодку

Line 34

Зніміть вимикач

Line 33

втопивши язичок протиугінного пристрою

AutoShape 60

Рис.5.1. Зміст виробничого навчання

З огляду таблиці на рис.5.1 тип уроку виробничого навчання з додатку А3 урок по виконання простих комплексних робіт відповідно формулюємо мету: Формування та закріплення професійних вмінь відносно простих виробничих робіт через виконання різних прийомів та операцій за їх різноманітних варіацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]