Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
90-105,МЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

99. Міжнародний банк реконструкції і розвитку (мбрр)

Головною установою Світового банку є Міжнародний банк реконструкції та розвитку, що був створений у 1944 році. Це одна з найбільших і найвпливовіших у світі міжнародних фінансово-кредитних установ.

Мета діяльності МБРР полягає в тому, щоб скоротити бідність у країнах із середнім рівнем доходів і в кредитоспроможних бідних країнах, сприяючи стійкому розвитку, надаючи позики, гарантії та приймаючи інші заходи, не пов'язані з кредитуванням, у тому числі проводячи аналітичні дослідження і надаючи консультативні послуги . МБРР не прагне до одержання максимально високого прибутку, проте щорічно, починаючи з 1948 р., отримує чистий дохід. Прибуток Банку використовується для фінансування діяльності по декількох напрямках процесу розвитку і забезпечення фінансової стабільності, що дозволяє країнам-клієнтам позичати кошти на ринках капіталу під низький відсоток і на вигідних умовах.

МБРР належить його країнам-членам, кожна з яких має право голосу пропорційно розміру відраховуються внесків у капітал організації, який, у свою чергу, залежить від рівня економічного розвитку кожної країни. Основна частина позик МБРР - довгострокові кредити, спрямовані на реалізацію проектів і програм, що сприяють структурній перебудові країн-позичальників.

Членство у МБРР є відкритим для всіх членів МВФ. Україна вступила до МБРР в 1992 році.

Відсоткові ставки по позиках Світового банку для країн, що розвиваються, змінюються кожних 6 місяців. Згідно із загальним правилом позики мають 5-річний період відстрочення платежів і повинні бути сплачені протягом періоду, який коливається в межах від 15 до 20 років. Деякі позики МБРР для країн, що розвиваються, надаються із внесків, що надійшли від країн — членів установи. Однак більшість грошових надходжень формуються за рахунок бон, виданих на світових фінансових ринках.

100. Група Світового банку: основні функції та завдання

Група Світового банку - кредитна установа, головна мета якої полягає у наданні допомоги країнам для їх інтеграції у світову економіку та сприянню тривалому економічному зростанню і зниженню рівня бідності у країнах, що розвиваються. До структури Світового банку входять Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Міжнародна асоціація розвитку (МАР) і Багатостороннє агентство гарантій та інвестицій (БАГІ). Кожна з цих установ відіграє певну роль у вирішенні завдань боротьби з бідністю та підвищення рівня життя населення країн, що розвиваються.

Деякі позики Світового банку фінанансують видатки, пов'язані з реструктуризацією економіки, що сприяє її стабільності, ефективності та ринковій орієнтації. Світовий банк забезпечує також "технічну допомогу" або експертну підтримку, допомагає урядам країн підвищити ефективність специфічних секторів їх економік відповідно до потреб національного розвитку.

101. Регіональні європейські валютно-кредитні організації

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), створений у 1958 р., — це фінансова організація ЄС, яка забезпечує довгострокові позики для капітальних інвестицій з метою зміцнення збалансованого економіч¬ного розвитку Союзу та інтеграції. ЄІБ також сприяє виконанню фінан¬сових аспектів політики співробітництва з країнами, які не є членами ЄС. Пріоритетне завдання банку — підтримання регіонального роз¬питку. Більше ніж половина загальної суми позик виділяється для Інвестицій у виробництво в регіонах, які відстають у індустріальному розвитку чи переживають занепад промисловості, для покращання систем зв'язку та охорони довкілля.

Європейська система центральних банків і Європейський центральний банк . Статутний капітал ЄЦБ становить 5 млрд евро. Єдиними акціонерами ЄЦБ є національні центральні банки (НЦБ) Європейського валютного союзу. Квоти країн-учасниць залежать від обсягу ВВП і чисельності населення. Європейська система центральних банків не є юридичною особою і не має власних керівних органів. Керівна рада (Governing Council) складається з членів Виконавчого комітету і керівників національних центральних банків країн — учасниць ЄВС. Основні обов'язки Керівної ради:

• прийняття рішень щодо кредитно-грошової політики ЄВС;

• розробка заходів і визначення інструментів монетарної політики.

Керівна рада не підпорядковується національним органам і органам ЄС.

Основні завдання Європейської системи центральних банків:

• розробка і втілення кредитно-грошової політики ЄВС;

• емісія євробанкнот;

• збереження й управління офіційними резервами в іноземній валюті країн — членів ЄВС;

• здійснення операцій з іноземною валютою;

• забезпечення чіткого функціонування розрахункових систем.

Європейський банк реконструкції та розвитку. Угоду про створення ЄБРР набула чинності в 1991 року. Угодою передбачається встановлення тісних контактів Банку з Всесвітнім банком та Міжнародним валютним фондом.

Цілі й функції ЄБРР:

- підтримка економічного розвитку і реконструкції країн Центральної та Східної Європи з метою сприяння переходу їх до відкритої ринкової економіки і приватного підприємництва;

- підтримка країн - отримувачів допомоги в проведенні структурних економічних реформ, включаючи усунення монополізму, децентралізацію і приватизацію з метою інтеграції їхніх економік у світову економіку;

- сприяння інвестиціям у виробництво, а також у сферу послуг і фінансових сектор та пов’язану з ним інфраструктуру;

- стимулювання ключових і економічно обґрунтованих проектів, надання технічної допомоги для підготовки, фінансування і реалізації проектів;

- фінансування приватних підприємств, а також підприємств, що приватизуються і роблять внесок у розвиток приватного сектору;

Керівництво діяльністю ЄБРР здійснюється Правлінням - Радою керуючих. Виконавчий орган ЄБРР представлений Директоратом - Радою директорів. Рада керує операційною діяльністю Банку, виконує повноваження, делеговані їй Радою керуючих, приймає рішення щодо розгляду та затвердження проектів, ухвалює бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]