Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
90-105,МЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

105. Україна в контексті глобальних питань видобутку й споживання природних ресурсів

Сьогодні в Україні порівняно низький рівень самозабезпеченості ресурсами, і цей факт значною мірою пояснюється надзвичайно великою матеріало-та енерговитратністю її економіки.

Україна належить до держав, залежних від зовнішніх постачань ресурсів, що видобуваються. Особливо це стосується енергоносіїв, адже енергетичні потреби України задовольняються за рахунок власних джерел лише на 40-50%.

Щодо впливу енерговитратності на сферу міжнародної торгівлі України слід зазначити так. Енерговитратність української економіки породила і таку специфічну проблему, як порівняно низька валютна ефективність експорту. Адже традиційними продуктами національної спеціалізації України постають низько технологічні, а також енерго- та матеріаломісткі вироби металургійної промисловості.

Необхідність надвеликих закупівель енергоресурсів породжує для України й чималі ускладнення макроскономічного та гео- стратегічного характеру. Щодо макроскономічних проблем, то вони пов'язані насамперед із дефіцитністю державного бюджету, а також із тим, що обов'язковим фактором зведення платіжного балансу постає подальше зростання зовнішньої заборгованості.

Вимушений імпорт енергоносіїв, який за своїм характером с критичним, об'єктивно зменшує можливості альтернативних постачань і ззовні. Особливо неприємним наслідком нього є скорочення потоку технологій, машин та устаткування до країни.

Негативним чинником є й те, що майже всі надходження енергоносіїв до України здійснюються за одним вектором — із Росії або через територію Росії. Це істотно відрізняє Україну від провідних розвинутих держав світу, які користуються одразу кількома джерелами надходжень енергоносіїв і не допускають великої залежності від якогось одного з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]