Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
90-105,МЕВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

93. Валютно-фінансові і платіжні умови міжнародного кредиту

Валюта кредиту та валюта платежу. Валюта кредиту - це валюта, встановлена ​​при наданні кредиту учасниками кредитної угоди. На її вибір впливає ряд факторів, таких як ступінь її стабільності, рівень процентної ставки, практика міжнародних розрахунків, рівень інфляції і т. д. Валютою міжнародних кредитів можуть бути національні одиниці, євровалюти, міжнародні рахункові валютні одиниці. Валюта платежу - валюта, в якій відбувається погашення кредиту, вона може не збігатися з валютою кредиту. У таких випадках можуть мати місце «м'які позики» - позики, надані у валюті кредитора, погашаються національною валютою позичальника.

Термін міжнародного кредиту - важливий засіб конкурентної боротьби на світових ринках. Він залежить від ряду факторів: цільового призначення кредиту, співвідношення попиту та пропозиції аналогічних кредитів, розміру контракту, національного законодавства, традиційної практики кредитування, міждержавних угод. Для визначення ефективності кредиту розрізняють повний і середній термін.

Повний термін обчислюється від моменту початку використання кредиту до його остаточного погашення. Включає період використання наданого кредиту, пільговий період, тобто відстрочку погашення використаного кредиту, і період погашення, коли здійснюється виплата основного боргу та відсотків.

За умовами погашення розрізняють кредити:

 з рівномірним погашенням рівними частками протягом узгодженого терміну;

 з нерівномірним погашенням залежно від зафіксованого в угоді принципу і графіка;

 з одноразовим погашенням всієї суми відразу;

 ануїтетні (рівні річні внески основної суми позики і відсотків).

Відповідно до міжнародної практики експортного кредитування критерієм для розрахунку початку погашення кредиту вважається дата завершення виконання експортером відповідних зобов'язань за комерційним контрактом.

Реальною процентною ставкою називається номінальна ставка за винятком темпу інфляції за певний період. Якщо темп знецінення грошей перевищує величину номінальної ставки, то реальна процентна ставка перетворюється в негативну. Вирівнювання національних процентних ставок відбувається не тільки в результаті руху між країнами короткострокових капіталів, а й залежно від динаміки валютних курсів. Зазвичай, чим вище курс валюти, тим нижче відсоток за вкладами у цій євровалюті.

Важливою характеристикою міжнародного кредиту є також його забезпечення.

Існують наступні види фінансово-товарного забезпечення кредитів:

  • зобов'язання надавати визначені договором товари при настанні гарантійного терміну;

  • довгострокові і гарантовані поставки сировини за фіксованими цінами;

  • заставу прав за договорами оренди з інофірмами - орендарями нерухомості (інвестиційних товарів);

  • контргарантії (спільні гарантії) першокласних банків і фірм-учасників інвестиційних проектів;

  • платіжна гарантія уряду або уповноваженого урядом органу;

  • збільшення у вартості контракту частки авансових та ін. готівкових платежів;

  • право кредитора на довгострокове примусове погашення кредиту, його переуступка та ін;

При визначенні валютно-фінансових умов міжнародного кредиту кредитор виходить з кредитоспроможності (здатності позичальника отримати кредит), та платоспроможності (здатність позичальника своєчасно і повністю розраховуватися за своїми зобов'язаннями). Виходячи з цього, однією з умов міжнародного кредиту є захист від кредитних, валютних та ін ризиків.

Страхування та гарантування міжнародних кредитів здійснюють спеціальні організації (державні або напівдержавні, а також приватні). Державне страхування поширено на найбільш ризиковані операції, що в максимальному ступені звільняє приватних підприємців від ризиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]