Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
201.24 Кб
Скачать

ТЕМА 5. СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ План

1.Загальна характеристика судової системи України.

2.Конституційний Суд України.

3.Правоохоронні органи України.

Реферати:

1.Конституційний контроль в Україні.

2.Суд присяжних.

3.Судова реформа.

4.Функції прокуратури.

5.Адвокатська етика.

6.Структура органів прокуратури.

7.Акти Конституційного Суду України.

8.Статус міліції.

9.Поняття та функції нотаріату.

Питання для самостійного опрацювання:

1.Що таке правосуддя? На яких принципах воно здійснюється в Україні?

2.Якими нормативними актами визначаються структура та особливості судової системи України?

3.Які органи входять до складу судової системи України?

4.Поясніть значення поняття «судова інстанція». Які судові інстанції існують в Україні?

5.У чому полягає відмінність між конституційним поданням та конституційним зверненням до Конституційного Суду України?

6.Яку силу мають акти Конституційного Суду України?

7.Яке значення для визначення обсягу компетенції прокуратури України мають перехідні положення Конституції України?

8.Як ви вважаєте, чому в системі органів внутрішніх справ найбільш чисельною є міліція?

9.Яким чином чинне законодавство регулює повноваження податкової міліції?

10.Поясніть, що означає поєднання принципів гласності та конспірації у діяльності Служби безпеки України?

11.Хто має право займатися адвокатською діяльністю в Україні?

12.Які права та обов’язки мають адвокати?

13.Хто має право займатися приватною нотаріальною практикою в Україні?

14.Які дії мають вчиняти нотаріуси? Чим це регламентується?

 

 

Терміни:

1.

Виключна компетенція суду

19.

Конституційне звернення

2.

Виключний характер судових рішень

20.

Правоохоронні органи

3.

Виключний режим діяльності суду

21.

Прокуратура України

4.

Особливий порядок формування

корпусу 22.

Органи внутрішніх справ України

 

суддів

23.

Міліція

5.

Правосуддя

24.

Служба безпеки України

6.

Види правосуддя

25.

Адвокатура України

7.

Форми здійснення правосуддя

26.

Нотаріат

8.Колегія суддів

9.Суд присяжних

10.Судова система

11.Місцеві суди

12.Апеляційні суди

13.Вищі спеціалізовані суди

14.Верховний Суд України

15.Судова інстанція

16.Принципи правосуддя

17.Конституційний Суд України

18.Конституційне подання

Рівняння:

1. Доведіть рівність: (А + Б) : В х Г + Ґ = Д –Ж + З, де А – у разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені на те

законом органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обгрунтованість якого протягом А годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом А годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою. (Конституція України, ст. 29).

Б – види звернень громадян відповідно до Закону України “Про звернення громадян“. (Закон України “Про звернення громадян“, ст. 3).

В – в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі засновуються державні нотаріальні архіви, які є складовою частиною Національного архівного фонду і здійснюють тимчасове (до В років) зберігання нотаріальних документів. (Закон України “Про нотаріат”, ст. 23).

Г – обвинувачення повинно бути пред’явлено не пізніше Г днів з моменту винесення слідчим постанови про притягнення даної особи як обвинуваченого і в усякому разі не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 133.)

Ґ – звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше Ґ (місяців) від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в Ґ-місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляєтьсяособі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів. (Закон України “Про звернення громадян”, ст. 20.)

Д – Конституційний Суд України складається з Д суддів Конституційного Суду України. (Конституція України, ст.148.)

Ж – свідкам, які не досягли Ж – річного віку, головуючий роз’яснює обов’язок про необхідність дати правдиві показання, не попереджуючи про відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги. (Цивільний процесуальний кодекс України,

ст. 182.)

З – на службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. При прийнятті на службу може бути встановлено іспитовий строк до З (років). (Закон України “Про міліцію” ст. 17.)

2.Доведіть рівність: (А + Б + В) : Г + Ґ = Д : Ж, де

А, Б, В – суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг А років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як Б років, проживає в Україні протягом останніх В років та володіє державною мовою. (Конституція України,

ст.148.)

Г – у разі загибелі працівника міліції при виконанні службових обов’язків його сім’ї або утриманцям виплачується одноразова допомога у розмірі Г-річного грошового утримання загиблого за останньою посадою, яку він займав, і призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника в розмірі місячного посадового окладу. (Закон України “Про міліцію”, ст. 23).

Ґ – попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом Ґ (місяців) з дня відкриття провадження у справі. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 129.)

Д – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, - до розгляду справи судом, але не більше ніж на Д години. (Закон України “Про міліцію”, ст.

11)

Ж – кількість суб’єктів конституційного права, які призначають членів Констуційного суду. (Конституція України, ст. 148.)

3.Доведіть рівність: (А +Б) : В = (Г + Ґ) : Д, де

А– суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі досягнення суддею

Ароків. (Конституція України, ст. 126).

Б – працівникам міліції та членам їх сімей надається Б -процентна знижка по оплаті жилої площі, комунальних послуг, а також палива. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В – строк повноважень Генерального прокурора України - п’ять років. (Конституція України,

ст.122.)

Г – уповноваженим Верховної Ради України з прав людини може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг Г років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п’яти років проживає в Україні. (Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, ст. 5).

Ґ – перше призначення на посаду професійного судді строком на Ґ років здійснюється Президентом України. (Конституція України, ст. 128.)

Д – реєстрація приватної нотаріальної діяльності провадиться управліннями юстиції у Д-денний строк з моменту подачі заяви. Відмова у реєстрації приватної нотаріальної діяльності не допускається. (Закон України “Про нотаріат”, ст. 24).

4.Доведіть рівність: (А - Б) х В = (Г – Ґ + Д) х Ж, де

А– щодо підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого можуть застосовуватися запобіжні заходи серед яких є застава грошей та/або майна. Розмір застави встановлюється з урахуванням обставин справи і не може бути меншим: щодо особи, обвинуваченої у вчиненні тяжкого, або особливо тяжкого злочину, - однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо особи, обвинуваченої у вчиненні іншого тяжкого, або особливо тяжкого злочину чи раніше судимої особи, - п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо інших осіб - А неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У всіх випадках розмір застави не може бути меншим розміру цивільного позову, обгрунтованого достатніми доказами. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 148, 154-1).

Б – для працівників міліції встановлюється Б-годинний робочий тиждень. У необхідних випадках особи рядового і начальницького складу несуть службу понад встановлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні. (Закон України “Про міліцію”, ст. 22).

В – голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом таємного голосування лише на один В-річний строк. (Конституція України, ст. 148.)

Г – на посаду судді може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодший Г років, який має вищу юридичну освіту і стажроботи у галузі права не менш як три роки, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою. (Конституція України, ст.127.)

Ґ – скарга на рішення, що оскаржувалося, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом Ґ (років) з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються. Закон України (“Про звернення громадян”, ст. 17.)

Д – вирок суду повинен складатися з Д частин. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст.

332.)

Ж – касаційні скарги і подання на вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, можуть бути подані протягом Ж (місяців) з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови. (Кримінальнопроцесуальний кодекс України, ст. 383, 386.)

5.Доведіть рівність: А : Б - В = (Г + Ґ) : Д, де

А – вища рада юстиції складається з А членів. (Конституція України, ст.131.)

Б – суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше Б (місяців) з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів - одного місяця. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 157.)

В – голова Верховного Суду України обирається Пленумом Верховного Суду України строком на В (років) шляхом таємного голосування. (Закон України “Про судоустрій ”, ст. 51).

Г – апеляція на вирок, ухвалу чи постанову суду першоїінстанції, може бути подана протягом Г діб з моменту їх проголошення, а засудженим, який перебуває під вартою, - у той же строк з моменту вручення йому копії вироку. (Кримінально-процесуальний кодекс України ст. 349).

Ґ – строк повноважень Генерального прокурора України та підпорядкованих йому прокурорів - Ґ (років). (Закон України “Про прокуратуру”, ст. 2).

Д – у складі Верховного Суду України діють Д (палат) та Військова судова колегія. (Закон України “Про судоустрій”, ст. 48).

6. Доведіть рівність: (А + Б + В) : Г = Ґ х Д +1, де А – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у

спеціально відведених для цього приміщеннях неповнолітніх, які вчинили суспільно небезпечні діяння і не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - до передачі їх законним представникам або направлення у приймальники-розподільники, але не більш як на А годин. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11).

Б – суддя Конституційного Суду України призначається на Б років без права бути призначеним на повторний строк. (Конституція України, ст. 148.)

В – вирок, що набрав законної сили, звертається до виконання судом, який постановив вирок, не пізніше як через В (діб) з дня набрання ним законної сили або повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанції. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 404.)

Г – кількість видів вироків, які можуть прийняти суди. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 327.)

Ґ – міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, для складання протоколуабо розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці, - на строк до Ґ годин, а у необхідних випадках для встановлення особи і з’ясування обставин правопорушення - до трьох діб з повідомленням про це письмово прокуророві протягом 24 годин з моменту затримання. (Закон України “Про міліцію”, ст. 11)

Д – нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту (університет, академія, інститут) і пройшов стажування протягом Д місяців в державній нотаріальній конторі або у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, склав кваліфікаційний іспит та одержав свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість. (Закон України “Про нотаріат ”, ст. 3).

7. Доведіть рівність: А х Б + В = Г + Ґ + Д х Ж, де А – судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у А (кількість форм). (Закон

України “Про судоустрій ”, ст. 1).

Б – міліція зобов’язана негайно, але не пізніше як через Б (годин) після затримання або арешту (взяття під варту) осіб повідомити про їх місцеперебування родичам та у разі заявлення усної або письмової вимоги - захиснику, а також адміністрації за місцем роботи чи навчання. (Закон України “Про міліцію”, ст. 5).

В – кількість видів заходів процесуального примусу під час судового процесу. (Цивільний процесуальний кодекс України, ст. 91.)

Г – касаційні скарги і подання на вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку, можуть бути подані протягом Г (місяців) з моменту набрання ними законної сили. (Кримінально-процесуальний кодекс України, ст. 383, 386.)

Ґ –кількість видів судів загальної юрисдикції. (ЗаконУкраїни “ Про судоустрій”, ст. 18).

Д – адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України. (Закон України “Про адвокатуру”, ст. 2.)

Ж – кількість видів актів реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень положень Конституції України, законів України, міжнародних договорів України стосовно прав і свобод людини і громадянина. (Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, ст. 15.)

Задачі:

1. Більшість населення даної місцевості України користується російською мовою. Звинувачений заявив клопотання, щоб його справа розглядалася в суді його рідною молдовською мовою.

Якою мовою має проводитись судочинство?

2.Прокурор, здійснюючи нагляд за виконанням законів у місцях позбавлення волі, виявив за допомогою керівництва колонії, що у ній за вироком суду утримується неповнолітній, якому на момент скоєння злочину (розбій) не минуло 14 років. На прохання керівництва колонії прокурор, посилаючись на Закон України "Про прокуратуру", негайно звільнив незаконно засудженого і з батьками відправив додому.

Чи правильне рішення прокурора?

3.20 липня 2005 року група учнів однієї з шкіл м. М. звернулася до міського голови з пропозицією належним чином відзначити вчителя їхньої школи Мартинюка, що активно працював з ними і зусиллям якого вони значноюмірою завдячують тим, що їм удалося стати призерами IV етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури. Оскільки до 20 серпня учні відповіді не отримали, вони звернулися до міської прокуратури з письмовим проханням вплинути на міського голову, щоб той дав відповідь згідно із Законом України "Про звернення громадян". Із міської прокуратури вони отримали листа, у якому було вказано наступне.

1.Термін, протягом якого мала бути дана відповідь, ще не закінчився.

2.Якщо відповідь не буде отримана своєчасно, то їм слід звернутися з пропозицією до обласної державної адміністрації.

3.Згідно з ч. II ст. 12 Закону України „Про прокуратуру"”, прокурор здійснює нагляд за додержанням вимог законодавства щодо порядку розгляду скарг, а в даному випадку йдеться про пропозицію.

4.Працівник міліції вимагає у громадянина мобільний телефон, мотивуючи це тим, що йому треба терміново зателефонувати й доповісти начальству про своє місцеперебування. Мобільний зв'язок коштує недешево й власник телефону вагається. Що б ви зробили на його місці?

5.Громадянин України Чайка, будучи напідпитку, прогулювався однією з вулиць м. Києва. Спочатку його поведінка була цілком правомірною, але згодом він почав кидати пісок на лобові скла машин, розташованих уздовж вулиці, нецензурно лаявся, чіплявся до перехожих, намагався нав'язувати свої послуги з ворожіння на руці. Наряд патрульно-постової служби силою доставив його у черговий відділок міліції. Черговий відділку міліції звернувся по телефону до прокурора Печерського району м. Києва з проханням дати санкцію на видворення Чайки за межі міста. Прокурор відповів, що цього він зробити не може, оскільки Чайка не є іноземцем, і порадив працівнику міліції звернутися до суду, бо тут йдеться про припинення злочину. Працівник міліції відповів на це, що якщо прокурор може дати санкцію на видворення особи за межі України, то, тим більше, може дати санкцію на видворення за межі м. Києва. Врешті-решт Чайку було відпущено додому. Останній одразу ж поскаржився начальнику райвідділу міліції на те, що було порушено його конституційне право, оскільки нікому з його родичів не було повідомлено про його затримання. Дайте юридичний аналіз ситуації.

6.Завідувач відділу освіти Ужгородського міськвиконкому Шелепа видав наказ про скорочення тривалості уроків у загальноосвітніх закладах міста до 40 хвилин у зв'язку з тим, що в умовах осінньозимового періоду учні, які навчаються у другу зміну, змушені повертатися додому у пізній час. Батько одного з учнів звернувся до прокурора зі скаргою з цього приводу. Перевіривши скаргу, прокурор вніс подання Ужгородському міському голові. Однак міський голова у відповіді прокурору запропонував останньому звернутися з цього приводу до управління освіти і науки Закарпатської ОДА. У відповідь на це прокурор звернувся з приписом до начальника управління освіти і науки. Припис було відхилено. Тоді прокурор звернувся з цього приводу до суду і паралельно порушив дисциплінарне провадження проти Шелепи.

7.До прокуратури м. З надійшло повідомлення від мешканців вулиці Індустріальної про те, що на лижній фабриці, розташованій поруч з їхніми будинками, здійснюється антизаконне спалювання високотоксичних відходів. Заступник міського прокурора Павленко викликав повісткою директора підприємства Зотова для дачі поясненьщодо обставин, які з'ясовуються перевіркою. Зотов зателефонував Павленку і заявив йому, що готовий прийти в прокуратуру, але тільки за викликом прокурора, оскільки, згідно із Законом України «Про прокуратуру», право виклику посадових осіб належить прокурорам, а заступники прокурорів та інші працівники цього правоохоронного органу такого права не мають. Павленко у відповідь наклав на Зотова штраф, керуючись нормою про

покарання за ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів попереднього слідства або дізнання.

8.19-річного Миколу Н. викликали до слідчого в районний відділок управління внутрішніх справ як свідка, щоб дізнатися про алібі його батька під час пограбування квартири сусідів. Що ви можете порадити йому щодо його прав як родича підозрюваного?

9.Громадянин Л. мріє стати адвокатом. У 2004 р. він вступив до юридичного ВНЗ. В якому році, за умови успішного завершення 5-річного навчання, він отримає право займатися адвокатською практикою?

10.Адвокат Петриченко повертався з роботи і випадково став свідком того, як громадянин Метелиця завдав кілька ударів в обличчя громадянину Шанці. Після звернення потерпілого до правоохоронних органів була порушена кримінальна справа за статтею 126 Кримінального кодексу України (частина 1). Шанка звернувся за юридичною допомогою до Петриченка, вважаючи, що тому як очевидцю злочину легше буде надати юридичну допомогу потерпілому, аніж захиснику, який не був свідком події. Одночасно Шанка попросив викликати на судове засідання Петриченка як свідка. Суддя

уцьому відмовив, посилаючись на статтю 7 Закону України „Про адвокатуру”. Він вважав, що згідно зцією правовою нормою Петриченко не може виступати ні в ролі адвоката, ні свідком з його боку. Чи згодні ви з суддею? Свою відповідь обгрунтуйте.

11.Адвокат Кампов, який прийняв доручення від громадянина Сабова, що був узятий під варту як особа, яка підозрювалася у скоєнні злочину, під час зустрічей з підзахисним віч-на-віч дав йому ряд порад і роз'яснень. Про суть цих порад та роз'яснень з дозволу прокурора він розповів студентам юридичного ВНЗ, де викладав кримінальне право. При цьому слід зазначити, що він назвав прізвище обвинуваченого і розповів усе про його протиправні дії. Сабов вважає, що Кампов порушив адвокатську таємницю і має бути притягнений до дисциплінарної відповідальності. Кампов вважає, що він не порушив свого обов'язку берегти адвокатську таємницю, оскільки, по-перше, на свої дії він отримав дозвіл прокурора, а по-друге, він поінформував про суть порад і роз'яснень не іншу процесуальну сторону, а студентів з навчальною метою. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обгрунтуйте.

12.Адвокат Заремба, будучи за кермом власного автомобіля, 1 вересня 2002 року їхав на роботу і, не впоравшись із керуванням, наїхав на пішохода, який отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження. Зарембу було притягнуто до кримінальної відповідальності за частиною І статті 286 Кримінального кодексу України. Суд засудив Зарембу до 4-х місяців арешту із звільненням від відбування призначеного покарання з 3-річним випробним строком. Суд поклав обов'язок на Зарембу попросити публічно пробачення в потерпілого і відшкодувати витрати на лікування та компенсувати моральну шкоду. Дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатуриприйняла рішення про припинення адвокатської діяльності Заремби. Адвокат вважає це рішення незаконним з таких причин:

1.Він скоїв злочин із необережності, а не умисний.

2.Вироком суду він був звільнений від відбування покарання, пов'язаного з позбавленням волі.

3.Згідно з пунктом 7 статті 36 Кодексу законів про працю України підставою для припинення трудового договору не може бути засудження за злочин, якщо має місце звільнення від відбування покарання з випробуванням. Дайте юридичний аналіз ситуації.

13.15-річний Євген, проходячи біля магазину «Прогрес», нецензурно лаявся, смикав перехожих за рукави верхнього одягу, світив їм лазерним променем у вічі. У зв'язку з цим о 9-й годині його затримав наряд патрульно-постової служби. Євгена було доставлено до чергового відділку міліції. Після оформлення відповідних документів було порушено кримінальну справу за статтею 296 Кримінального кодексу України. У кімнаті для затриманих Євген заснув. Батькам його віддали аж о 20- й годині вечора. Про які порушення законодавства йде мова в цій ситуації?

14.31 грудня 2002 року водій АТП 12169 Макаренко, перебуваючи у стані сп'яніння, їхав на автомобілі КамАЗ по шосе. Він не тільки перевищив швидкість, а й час від часу переходив за лінію, що

розмежовувала дві смуги руху автотранспорту. Це здалеку помітив інспектор ДАІ Чалий і спробував зупинити автомобіль. Макаренко на рух жезла міліціонера не зреагував і продовжив рух так само, як рухався раніше. У відповідь на це Чалий, переконавшись, що на іншій смузі шосе немає транспортних засобів, вистрелив у колесо автомобіля. Через одну секунду пострілами було пробито ще два колеса. Машина зупинилася. Інспектор ДАІМакаренка затримав, відібрав у нього посвідчення водія і відсторонив від керування транспортним засобом. Макаренко вважає ці дії незаконними з таких підстав. По-перше, відсторонити від роботи може тільки власник підприємства згідно зі статтею 46 Кодексу законів про працю України. По-друге, застосування зброї є неправомірним, оскільки Макаренко злочину не скоював, а вчинив тільки адміністративний проступок. До того ж, Макаренко вважав, що міліція має заплатити за пошкоджені колеса. Дайте юридичний аналіз ситуації.

15.До управління СБУ по м. Ужгороду надійшла інформація про те, що офіцер розташованої в місті військової частини Волков за велику винагороду має передати дискету із секретною інформацією громадянинові іноземної держави. Передача мала відбутися о 22 годині на околиці міста. Маючи намір затримати Волкова під час передачі інформації, співробітники СБУ Марченко, Васильчук і Генюта у службовій машині почали очікувати його біля військової частини. Коли Волков на власному авто виїхав у напрямі околиці (де мала відбутися зустріч із громадянинові іноземної держави співробітники СБУ вирушили за ним. Однак у них раптово вийшов з ладу автомобіль. У зв'язку з цим вони зупинили єдиний, що проїжджав вулицею, автомобіль громадянина Сухорукова і змусили останнього наздоганяти Волкова. На вулиці була ожеледь і Сухоруков не впорався з керуванням і врізався у велике дерево. Машина зазнала значних пошкоджень. Сухоруков звернувся до управління СБУ з вимогою відшкодувати матеріальні і моральні збитки. Йому відмовили, посилаючись на таке:

1.За кермом автомобіля був сам власник, а не співробітники СБУ.

2.Згідно з нормами цивільного права ризик випадкової загибелі речі (а тим більше випадковогопошкодження) несе власник.

Чи згодні ви з такими аргументами? Дайте юридичний аналіз ситуації.

16.У суботу, 7 грудня 2002 року біля пішохідного мосту в м. Ужгороді було знайдено труп відомого в обласному центрі бізнесмена Харченка. При опитуванні певних осіб було встановлено, що незадовго до смерті Харченко посварився з кримінальним авторитетом Свердловим, який при свідках у пориві гніву сказав йому: „Завтрашнього сонця ти не побачиш.” Слідчий видав постанову про затримання Свердлова як особи, що підозрюється у скоєнні злочину. Свердлову було оголошено протокол про затримання, а на прохання надати йому можливість запросити захисника йому відмовили, мотивуючи тим, що субота - вихідний день так само, як і неділя, що за роботу адвокату у вихідний день доведеться заплатити в подвійному розмірі, тому нехай почекає до понеділка. У понеділок було прийнято судове рішення про арешт Свердлова, і тільки після цього йому надали можливість запросити захисника. Адвокат Сопко з метою виконання доручення про захист Свердлова звернувся із запитом до одного з підприємств, однак отримав відмову. Його побачення із підзахисним були обмежені в часі і проходили у присутності слідчого. Врешті-решт слідчому вдалося шляхом погроз змусити Сопка відмовитися від захисту Свердлова. Які порушення законодавства мають місце в цій ситуації?

Соседние файлы в папке Право (методичка)