Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
164.52 Кб
Скачать

Тема 8. ОСНОВИ СПАДКОВОГО ПРАВА УКРАЇНИ

План практичного заняття

1.Загальна характеристика спадкового права.

1.Спадкування за заповітом.

2.Спадкування за законом.

3.Здійснення права на спадкування та оформлення спадщини.

Реферати:

1.Особливі розпорядження у заповіті.

2.Специфіка заповіту подружжя.

3.Інститут заповіту у зарубіжних країнах.

4.Правовий статус виконавця заповіту.

5.Черги спадкоємців за законом. Зміна черговості.

6.Особливості спадкування немайнових прав.

Питання для самостійного опрацювання:

1.Що собою являє спадкове право?

2.Що входить до складу спадщини?

3.Що таке “спадковий масив”, “спадковий актив” та “спадковий пасив”?

4.Що мається на увазі під поняттям “спадкування”?

5.Які права та обов’язки не можуть переходити до спадкоємців після смерті особи? Чому?

6.Що є часом відкриття спадщини?

7.Чи зміниться співвідношення часток спадкоємців, якщо особи, які мали право спадкувати, померли в різні календарні дні?

8.Де відкривається спадщина у разі смерті особи?

9.Які види спадкування встановлені Цивільним кодексом України?

10.Хто може бути спадкодавцем?

11.Хто є спадкоємцем у різних видах спадкування?

12.Хто не має права на спадкування відповідно до Цивільного кодексу України?

13.Що собою являє усунення від спадщини? Коли воно застосовується?

14.Хто має право на складання заповіту?

15.В якій формі має бути складений заповіт?

16.Що мається на увазі під таємницею заповіту і як вона має забезпечуватись?

17.Чи має право заповідач скасувати чи змінити заповіт?

18.Які особливі розпорядження має право встановити заповідач у своєму заповіті для спадкоємців?

19.Хто має право на обов’язкову частку у спадщині і як обраховується ця частка?

20.Яке значення має спільний заповіт подружжя?

21.У чому особливість реалізації спільного заповіту подружжя?

22.Скільки черг спадкоємців встановлюється при спадкуванні за законом?

23.Як закон визначає частки спадкоємців при спадкуванні за законом?

24.Чи можна змінити черговість спадкоємців при спадкуванні за законом? Як?

25.Що собою являє право представлення? Коли і як воно застосовується?

26.Який строк встановлюється законом для прийняття спадщини? Чи підлягає він подовженню?

27.Які способи прийняття спадщини відомі українському законодавству?

28.Як Цивільний кодекс України гарантує права недієздатних, малолітніх та неповнолітніх осіб у питанні прийняття спадщини?

29.Коли застосовується спадкова трансмісія і в чому її особливість?

30.В яких випадках спадщина вважається відумерлою і до якого суб’єкта та в які строки вона переходить?

31.У чому особливість спадкування боргів померлого?

 

 

Терміни:

 

1.

Спадкове право

6.

Спадковий пасив

2.

Спадкування

7.

Момент відкриття спадщини

3.

Спадщина

8.

Час відкриття спадщини

4.

Спадкова маса

9.

Місце відкриття спадщини

5.

Спадковий актив

10.

Види спадкування

11.

Спадкодавець

19.

Обов’язкова частка у спадщині

12.

Спадкоємець

20.

Спадкування за законом

13.

Усунення від спадщини

21.

Черги спадкування

14.

Заповіт

22.

Спадкування за правом представлення

15.

Форма заповіту

23.

Строк для прийняття спадщини

16.

Секретний заповіт

24.

Спадкова трансмісія

17.

Заповідальний відказ

25.

Відумерла спадщина

18.

Заповіт з умовою

26.

Свідоцтво про право на спадщину

Рівняння:

1. Доведіть рівність:

(А + Б) : В + Г = Ґ – (Д + Ж) : З, де А, Б - особа, яка досягла А - річного віку має право вільно самостійно пересуватися територією

України і відповідно вибирати місце перебування, а з Б – річного віку – самостійно виїздити за межі нашої держави. (Цивільний кодекс, ст. 313).

В - кількість черг спадкування за законом (Цивільний кодекс, глава 86).

Г - для прийняття спадщини встановлюється строк у Г місяців, який починається з часу відкриття спадщини. (Цивільний кодекс, ст 1270).

Ґ - з Ґ- річного віку особа, яка потребує медичної допомоги, має право на вибір лікаря та методів лікування відповідно до його рекомендацій (Цивільний кодекс, ст. 284).

Д - покупець має право протягом Д днів з моменту передачі йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. (Цивільний кодекс, ст. 707)

Ж - вік з якого особа може бути засновником (учасником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами (Цивільний кодекс, ст 32.)

З - особа, яка досягла З років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника. (Цивільний кодекс, ст. 1269).

2. Доведіть рівність:

(А + Б) : В + Г = Ґ : Д – (Ж + З), де А, Б – неповну цивільну дієздатність має фізична особа у віці від А до Б років (Цивільний кодекс, ст

32).

В – вік з якого особа може самостійно займатися підприємницькою діяльністю. (Цивільний кодекс,

ст. 35).

Г – правочин, який вчинено малолітньою особою за межами її цивільної дієздатності, вважається схваленим, якщо її батьки (особи що їх замінюють) дізнавшись про його вчинення, протягом Г (місяців) не заявили претензії другій стороні. (Цивільний кодекс, ст. 221).

Ґ – правочини фізичних осіб між собою на суму, що не перевищує у Ґ разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можуть укладати в усній формі (Цивільний кодекс, ст. 208).

Д – кількість видів спадкування (Цивільний кодекс, ст. 1217).

Ж – кредиторові спадкодавця належить протягом Ж (місяців) від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. (Цивільний кодекс, ст. 1281)

З – батьки спадкодавця належать до 3 черги спадкування за законом (Цивільний кодекс, ст. 1261).

Задачі:

1.17-річна заміжня Марина продала одержану від бабусі у спадок квартиру. Батьки, коли дізналися про це, стали вимагати розірвання договору купівлі-продажу. Прокоментуйте ситуацію.

2.17-річний Георгій отримав велику спадщину. Через кілька тижнів тяжко захворів і опинився у лікарні. Близьких родичів у нього не було. За пропозицією медсестри, яка знала про те, що Георгію залишилося жити недовго (він про це не знав), він взяв з нею шлюб. Медсестра розраховувала стати спадкоємцем за Георгієм. Але через місяць з'ясувалося, що лікарі помилилися з діагнозом. За позовом Георгія, який дізнався про справжні наміри медсестри, шлюб визнали недійсним. Через тиждень він вирішив продати частину майна, отриманого в порядку спадкування, і за виручені кошти поїхати для продовження лікування за кордон. Однак нотаріус відмовився посвідчити договір купівліпродажу нерухомості. Чи правомірна відмова? Свою відповідь обґрунтуйте.

3.Дідусь, вітаючи з днем народження свого повнолітнього онука, оголосив, що дарує йому свій будинок. З часом виявилося непорозуміння: після смерті дідуся про свої права на це житло заявили інші родичі. Що забув зробити дідусь, щоб уникнути такої ситуації?

4.Незадовго до смерті Федір видав своїй дружині розписку в тому, що все майно, яке належить йому на праві особистої приватної власності, він заповість їй. В обмін на це вона взяла на себе усне зобов'язання повністю профінансувати витрати на поховання. Після смерті Федора його вдова взяте на себе зобов'язання повністю виконала. Але, як з'ясувалося, спадкодавець усе своє майно заповів синові від першого шлюбу. Тому вдова звернулася до спадкоємця за заповітом з вимогою про відшкодування витрат на поховання. Чи правомірна вимога? Свою відповідь обґрунтуйте.

5.Після смерті громадянина Захарова єдинимспадкоємцем виявився його повнолітній племінник Микола. Через деякий час після прийняття спадщини Микола несподівано дізнався, що його покійний дядько за місяць до смерті уклав за всіма правилами договір позики з громадянином Нестеренком й одержав від нього гроші в сумі 2 000 грн терміном на 3 місяці, які не повернув. Позикодавець вимагає, щоб борг повернув племінник. Микола не погоджується, мотивуючи тим, що особисто він ніяких грошей у Нестеренка не позичав. А що говорить закон?

6.Спадщина Ш. складається з автомобіля, дачі, внесків в ощадкасі та домашніх речей. Як розподілятиметься спадщина у кожному із запропонованих випадків :

а) Ш. не залишив заповіту. Склад сім'ї - дружина (51 рік), дочка (12 років), що проживали разом із померлим, та син (19 років), який живе окремо із своєю дружиною.

б) Ш. залишив заповіт, за яким все майно він заповів синові (22 роки) від першого шлюбу, що проживає окремо. Разом з Ш. проживали дружина (49 років) та дочка (15 років).

в) Ш. залишив заповідальне розпорядження в ощадкасі, за яким вклад має бути переданий його товаришеві, щодо іншого майна заповіту немає. Ш. проживав один, родичів немає.

7.На прохання Гавришка, який був тяжкохворим, до нього мав прийти нотаріус для посвідчення заповіту. Однак нотаріус не зміг прийти у той день, на який вони домовились, оскільки захворів. А коли він прийшов, щоб посвідчити заповіт, Гавришко був уже в комі. Дочка Гавришка попросила нотаріуса посвідчити заповіт, який спадкодавець власноручно склав за дві години до цього у присутності дочки і двох сусідів. Заповіт був ним підписаний. Дочка Гавришка показала нотаріусу інші папери з почерком спадкодавця, щоб він міг переконатися у тому, що заповіт справді складенийспадкодавцем власноручно. Проаналізуйте ситуацію.

8.У сім’ї Слимаченків було троє дітей. Старший син Дмитро (17 років) своєю поведінкою постійно завдавав чимало клопоту і неприємностей батькам. Після чергового конфлікту з батьком Дмитро пішов з дому й не повернувся. Батько розсердився і, укладаючи заповіт, позбавив Дмитра частки в спадщині. Аргументи батька: “Власність моя і моє право її розподілити саме таким чином, бо Дмитро не заслуговує ані копійки”. Назвіть випадки, коли згідно закону воля батька після його смерті буде виконана і коли його рішення буде суперечити закону.

9.За час перебування в шлюбі Ірина і Федір придбали житловий будинок. Він був зареєстрований на Ірину. У свідоцтві про право власності на будинок було вказано, що власником будинку є Ірина. Після смерті Федора у нього залишилося двоє дітей - син і дочка та вдова Ірина. Заповіт складено не було. Незабаром померла й Ірина. Син весь час проживав з матір'ю, а дочка ще за життя батька - окремо. Заяву про прийняття спадщини ні син, ні дочка не подавали, як після смерті батька, так і після смерті матері. Хто успадкує будинок?

10.Сергія та Наталію було позбавлено батьківських прав щодо сина Петра. Через 5 років після цього Сергій помер, не залишивши заповіту. Наталія вважає, що вона є єдиною спадкоємицею першої черги за Сергієм, бо між Петром та Сергієм припинився юридичний зв'язок з того моменту, коли батька було позбавлено батьківських прав. Проаналізуйте ситуацію.

11.Валерія було позбавлено батьківських прав щодо його сина Василя. Через місяць Василь отримав як подарунок від бабусі двокімнатну квартиру. Через рік суд виніс рішення про поновлення Валерія у батьківських правах. Через два дні після винесеннясудового рішення Василь загинув в автомобільній катастрофі. Чи може Валерій спадкувати за сином? Свою відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в папке Право (методичка)