Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
260.41 Кб
Скачать

Тема 7. ОСНОВИ СІМЕЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ План практичного заняття

1.Шлюб та сім’я.

2.Шлюбний договір.

3.Права та обов’язки подружжя.

4.Права та обов’язки батьків та дітей.

Реферати:

1.Еволюція інституту шлюбу в радянському та українському праві.

2.Інститут заручин у сімейному праві.

3.Принципи сімейного права України.

4.Майнові та особисті немайнові права подружжя.

5.Громадянський шлюб: права та обов’язки осіб, що проживають разом.

6.Усиновлення в Україні: проблеми та шляхи їх розв’язання.

7.Проблеми позбавлення батьківських прав у сімейному праві України.

8.Шлюбний договір: вітчизняний та зарубіжний досвід.

9.Шлюб: реєстрація чи вінчання.

Питання для самостійного опрацювання:

1.Чи визнається релігійний обряд шлюбом?

2.Що собою являє шлюб?

3.Чим громадянський шлюб відрізняється від зареєстрованого?

4.Які права та обов’язки виникають у подружжя?

5.Які правові режими майна подружжя вам відомі?

6.Яке правове значення мають заручини?

7.В яких випадках можна розірвати заручини?

8.Які строки встановлюються для реєстрації шлюбу?

9.Чи можна укласти шлюб через представника?

10.Чи дозволяється укладення шлюбу до досягнення особами шлюбного віку? Коли і в якому порядку?

11.Що означає гетерошлюбність як принцип сімейного права?

12.В яких випадках шлюб визнається неукладеним?

13.Коли шлюб визнається недійсним?

14.Яке правове значення має реєстрація розлучення у РАЦСі?

15.Кому з подружжя будуть належати речі професійного спрямування, якщо вони були придбані за спільні кошти?

16.Чи може подружжя укладати між собою цивільно-правові договори?

17.В яких випадках дозволяється розірвання шлюбу в односторонньому порядку?

18.В яких органах та в якому порядку відбувається розірвання шлюбу?

19.Чи відрізняється обсяг прав дитини, народженої у шлюбі, і дитини, народженої поза ним?

20.Які особисті немайнові права виникають між батьками та дитиною?

21.За що можна позбавити батьків їх батьківських прав?

22.В якому порядку та які органи беруть участь у позбавленні батьківських прав?

23.Чи припиняються права між батьками і дитиною у разі позбавлення батьківських прав?

24.Чи можливе поновлення батьківських прав?

25.Які вам відомі способи влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування?

26.У чому полягає специфіка такого виду договору як договір про патронат?

27.За якою процедурою відбувається усиновлення в Україні?

28.Чи є відмінності у правовому статусі рідних та усиновлених дітей?

29.Що означає таємниця усиновлення та в яких випадках вона не встановлюється?

30.Хто не може бути усиновлювачем?

31.Чи дозволяються шлюби між усиновлювачами та усиновленими ними дітьми?

Терміни:

1.

Сімейне право

14.

Неукладений шлюб

2.

Сім’я

15.

Недійсний шлюб

3.

Шлюб

16.

Фіктивний шлюб

4.

РАЦС

17.

Шлюбний договір

5.

Принципи шлюбу

18.

Зміст шлюбного договору

6.

Добровільність шлюбу

19.

Форма шлюбного договору

7.

Одношлюбність

20.

Особисті немайнові обов’язки подружжя

8.

Гетерошлюбність

21.

Дитина

9.

Шлюбний вік

22.

Позбавлення батьківських прав

10.

Родичі прямої лінії споріднення

23.

Усиновлення

11.

Повнорідні брати і сестри

24.

Опіка

12.

Неповнорідні брати і сестри

25.

Піклування

13.

Заручини

26.

Патронат

Рівняння:

1. Доведіть рівність: (А + Б) : В - Г + Ґ = Д : Ж + З + Й, де А – шлюбний вік для жінок встановлюється у А років. (Сімейний кодекс України, ст. 22).

Б - шлюбний вік для для чоловіків встановлюється у Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 22).

В - якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як В років, вона, він матимуть право на утримання від колишнього чоловіка, жінки після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років. (Сімейний кодекс України, ст. 76).

Г – при укладенні шлюбу наречені мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої; подвійне прізвище не може бути складеним більш як із Г (кількість) прізвищ, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений. (Сімейний кодекс України, ст. 35).

Ґ - шлюб реєструється після спливу Ґ (місяців) від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. (Сімейний кодекс України, ст. 32).

Д - малолітньою вважається дитина до досягнення нею Д років. (Сімейний кодекс України, ст. 6).

Ж - у разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла Ж років, змінюється за її згодою. (Сімейний кодекс України, ст. 148).

З - якщо реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, заява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу З місяців від дня її подання. (Сімейний кодексУкраїни, ст. 28).

Й - позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом Й (років) після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 110).

2. Доведіть рівність: А - (Б + В) : Г + Ґ - Д = Ж х З - Й, де А – у разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж А років. (Сімейний кодекс України, ст. 211).

Б – якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення Б (років) за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 199).

В – усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на В років. (Сімейний кодекс України, ст. 211).

Г – дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею Г (місячного) віку. (Сімейний кодекс України, ст. 209).

Ґ - за заявою особи, яка досягла Ґ років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. (Сімейний кодекс України, ст. 23).

Д - після розірвання шлюбу особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом Д (років) від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги і якщо її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу. (Сімейний кодекс України, ст. 76).

Ж – усиновлювач може змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. При цьому дата народження дитини може бути змінена не більш як на Ж (місяців). (Сімейний кодекс України, ст. 230).

З – до вимоги про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у З роки. (Сімейний кодекс України, ст. 72).

Й – до вимоги про визнання материнства (батьківства) встановлюється позовна давність в Й (років), яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися, що є матір’ю (батьком) дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 138, 139).

3. Доведіть рівність: А - (Б + В) : (Г + Ґ) + Д = (Ж + З) : Й + К, де А – місце проживання дитини, яка досягла А років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 160).

Б – опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 243). В – піклування встановлюється над дитиною до В років (Сімейний кодекс України, ст. 243).

Г – дружина (чоловік), з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка (дружини) – батька (матері) дитини до досягнення дитиною Г років. (Сімейний кодекс України, ст. 84, 86).

Ґ – суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу Ґ (місяців) від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу. (Сімейний кодекс України, ст. 109).

Д – дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як Д (років) на обліку у Центрі з усиновлення дітей. (Сімейнийкодекс України, ст. 283).

Ж – особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею Ж років на одержання інформації щодо свого усиновлення. (Сімейний кодекс України,

ст. 226).

З – якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла З років, визначається нею самою. (Сімейний кодекс України, ст. 160).

Й – якщо усиновлюється дитина, яка не досягла Й років, службові особи при виявленні її згоди на усиновлення зобов’язані вживати заходів щодо забезпечення таємниці усиновлення від самої дитини. (Сімейний кодекс України, ст. 227).

К – батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше К (місяців) від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану. (Сімейний кодекс України, ст. 144).

4. Доведіть рівність: А - Б : В - Г : Ґ = Д : Ж + З, де А – батьком дитини, яка народилася до спливу А (місяців) від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного

шлюбу її матері з іншою особою, є чоловік її матері у повторному шлюбі. (Сімейний кодекс України, ст. 124).

Б – договір про патронат припиняється у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла Б років. (Сімейний кодекс України, ст. 144).

В – якщо усиновлюється дитина, яка досягла В років, то для запису усиновлювача матір’ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, якщо вона проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками. (Сімейний кодекс України, ст. 229, 218).

Г – усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад Г місяців без поважнихпричин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її. (Сімейний кодекс України, ст. 219).

Ґ – один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. На її підставі аліменти відраховуються не пізніше Ґ денного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. (Сімейний кодекс України, ст. 187).

Д – мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж Д відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, то дитині призначається відповідно до закону державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і Д відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (Сімейний кодекс України, ст. 182, 184).

Ж – особа має право на попереднє звернення за захистом своїх сімейних прав та інтересів до органу опіки та піклування, рішення якого є обов’язковим до виконання, якщо протягом Ж днів від часу його винесення зацікавлена особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду. (Сімейний кодекс України, ст. 19).

З – аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за З років. (Сімейний кодекс України, ст. 191).

Задачі:

1.Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

2.Громадянин П. та громадянка М. звернулися до РАЦСу з проханням зареєструвати їх шлюб. Прийнявши заяву, співробітники РАЦСу призначили строк реєстрації шлюбу через місяць після подання заяви. Але молоді не погодилися з цим, вони пояснили, що багато років знають один одного, тому для них додаткові роздуми не потрібні, до того ж П. - геолог, через кілька днів повинен виїжджати в експедицію на весь польовий сезон – більше, ніж півроку. Чи можна вирішити цю проблему?

3.Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

4.Ваші знайомі вирішили укласти шлюб за старовинними правилами - обвінчатися в церкві, вони звернулися до вас за порадою з цього приводу. Що ви їм порадите?

5.5 січня Денис та Марина подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. 4 лютого, за два дні до весілля, Денис повідомив Марину, що передумав одружуватися. За домовленістю між батьками приготування до весілля повністю брали на себебатьки нареченої. На них же покладався обов'язок оплатити прокат весільного одягу Марини. За прокат одягу було заплачено 150 грн. передоплатою, а на весілля витрачено 5 тис. грн., з них вдалося зберегти від збитків 4 тис. (частина харчів зіпсувалася, а завдаток залишився у музикантів). У зв'язку з цим Марина вважала, що вона має право притягнути Дениса до цивільної відповідальності у зв'язку з витратами на весілля, до сімейної відповідальності у зв'язку з оплатою прокату весільного одягу і право на відшкодування моральної шкоди. Проаналізуйте ситуацію.

6.Громадянин Н. після авіакатастрофи, в яку він потрапив, частково втратив розум і за рішенням суду був визнаний недієздатним. Але через 5 років він вийшов з лікарні, почав працювати, ще через рік одружився. Дружину він повідомив про рішення суду, але в РАЦСі про це нічого не сказав. Два роки по тому суд повернув дієздатність Н. Але ще через три роки дружина звернулася з позовом до суду про визнання шлюбу недійсним, мотивуючи це недієздатністю Н. при його укладенні. Яке рішення має прийняти суд?

7.В якій із нижченаведених ситуацій має місце порушення принципу добровільності шлюбу:

Ситуація 1. 20-річна Світлана, яка була вагітною від Івана, заявила останньому, що накладе на себе руки, якщо той не візьме з нею шлюб. Шлюб між ними було зареєстровано.

Ситуація 2. 29-річна Надія, зневірившись у невдачах щодо влаштування особистого життя, погодилася на пропозицію 50-річного Феофана взяти з ним

шлюб.

Ситуація 3. 22-річна Галина, яка з раннього дитинства потерпала від матеріальної скрути, погодилася на пропозицію Германа, заможного чоловіка, одружиться з ним.

Ситуація 4. Батьки Ольги заявили останній, що зречуться її, якщо вона не побереться з багатим Юрієм. Дочка врешті-решт дала на це згоду.

8.Навчаючись на п'ятому курсі університету, киянин Л. одружився з однокурсницею Р., яка приїхала на навчання із Закарпаття. Батьки Л. дали згоду на шлюб, а батьки нареченої на весілля не приїхали, пояснюючи це транспортними складностями. Після реєстрації шлюбу Р. було зареєстровано у квартирі чоловіка, але вона майже не бувала тут. Постійні сварки з Л. та його батьками, відмова брати участь у веденні домашніх справ призвели до швидкого погіршення відносин. Уже через сім місяців постало питання про неможливість сімейного життя. Що можна порадити чоловіку-невдасі, щоб вийти із складної ситуації з найменшими втратами, адже Р. вимагає поділу майна та житлової площі?

9.Валерію та Ользі при поданні заяви про реєстрацію шлюбу у РАЦСі було сказано, що реєстрація шлюбу відбудеться тільки в тому разі, якщо наречені пройдуть медичне обстеження. За два дні до реєстрації шлюбу нареченим було повідомлено, що вона не відбудеться, поки вони не нададуть довідки про сам факт проходження медичного обстеження. Чи прамірна вимога працівників РАЦСу?

10.Через два тижні після подання заяви про реєстрацію шлюбу Кіндрат повідомив своїй нареченій Степаниді, що він передумав одружуватися. Для останньої це був такий тяжкий удар, що вона наклала на себе руки. Батьки покійної подали позов до суду, щоб Кіндрат відшкодував завдану моральну шкоду. Кіндрат заперечував проти позову, посилаючись на ст. 31 Сімейного кодексу, якою не передбачено відшкодування моральної шкоди особою, яка відмовилася від шлюбу. Проаналізуйте ситуацію.

11.За два тижні до весілля Марини її дядько Олег уклав з нею договір дарування автомобіля “Мерседес” із зобов'язанням передати дарунок відразу ж після реєстрації шлюбу. Угода булоналежним чином оформлена. Вартість автомобіля у кілька разів перевищувала витрати на весілля. Але за два дні до весілля Петро, наречений Марини відмовився від реєстрації шлюбу. У зв'язку з цим Марина поставила перед ним вимогу відшкодувати завдаток, виплачений за оренду зали, вартість продуктів харчування, які не підлягають зберіганню, завдаток за прокат весільного одягу, а також вимогу щодо компенсації вартості “Мерседеса”. Дайте юридичний аналіз ситуації.

12.Євген, подаючи заяву про реєстрацію шлюбу до РАЦСу з Лесею, приховав від нареченої свою судимість, наявність позашлюбної доньки і незадовільне матеріальне становище. Леся дізналася про все це через місяць після весілля і вирішила звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним. Чи повинен суд задовольнити позов? Свою відповідь обґрунтуйте.

13.Володимир, який перебував у зареєстрованому шлюбі з Іванною, зміг одружитися з Наталією. З останньою він проживав два роки. Згодом Наталія дізналася про те, що Володимир перебуває у шлюбі з іншою жінкою. Однак і після цього вона продовжувала жити з Володимиром. Через два роки через хворобу вона стала непрацездатною і гостро потребувала матеріальної допомоги. Але на цей момент Володимир уже повернувся до Іванни. Наталія звернулася до суду з позовом про стягнення з Володимира аліментів на утримання. Суд у задоволенні позову відмовив. Чи правомірна відмова суду? Свою відповідь обґрунтуйте.

14.Під час розлучення у подружжя виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік наполягає, що розподілу підлягають і золоті прикраси дружини, бо згідно закону - майно, що виникло в шлюбі, є спільною власністю. Дружина з цим не погоджується, посилаючись на норму закону, якаговорить, що речі індивідуального користування є роздільною власністю кожного з подружжя. Чи є шанси у жінки залишити недоторканими усі свої прикраси?

15.Після служби в армії Сашко вирішив вступити до столичного ВНЗ, але це йому не вдалося. За час складання вступних іспитів йому дуже сподобалося

вКиєві і він залишився у столиці. Однак усі його спроби знайти роботу натикалися на одну перепону: всюди вимагали наявність реєстрації за місцем проживання у Києві. Сашко зателефонував Ользі, з якою познайомився на вступних іспитах. Його пропозиція зацікавила дівчину: вони укладають шлюб і Сашко реєструється за її адресою. Це дає йому змогу влаштуватися на роботу, і коли він почне заробляти - віддячить Ользі тим, що протягом року буде щомісяця сплачувати їй по 100 грн. Через місяць шлюб було укладено. Ввечері Сашко несподівано приїхав до Ольги і поставив ультиматум раз вони подружжя, то він має право проживати в її квартирі і ніякі гроші сплачувати не збирається. На чиєму боці закон і яке розв'язання цієї проблеми?

16.Громадяни М. та П. прийняли рішення про розлучення та звернулися до суду. Неповнолітній син за спільним рішенням мав залишитися з матір'ю М., але виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік П. зазначив, що він протягом усього періоду перебування у шлюбі працював на двох роботах, отримуючи досить великі гроші, саме за них було придбано сучасну апаратуру, збудовано дачу. В той же час дружина М. тривалий час не працювала, була домогосподаркою. У зв'язку з цим П. вимагав виділити дружині 1/3 майна, а інші 2/3 залишити за ним. Яким має бути рішення суду?

17.При розірванні шлюбу між Андрієм та Іриноюпостало питання про те, чи може вважатися спільною власністю дорогий столовий сервіз, який з нагоди весілля був подарований Андрію його другом Антоном. Ірина наполягала на тому, що сервіз є спільною власністю подружжя, оскільки це дарунок з приводу спільного свята. Андрій вважав, що цей сервіз є його особистою приватною власністю, оскільки Ірина до його друга стосунку не має. Вирішіть спір.

18.За час перебування в шлюбі Степан і Діана придбали кілька коштовних жіночих каблучок. Діана ніколи їх не носила, вони з чоловіком тримали ці речі для накопичення капіталу. При розірванні шлюбу постало питання про те, чиєю власністю мають бути ці речі. Діана наполягала, що це її особиста приватна власність, оскільки це жіночі прикраси, речі індивідуального користування. Степан вважав, що коштовності є об'єктом спільної власності, оскільки вони були придбані не для носіння, а для накопичення капіталу. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

19.Радіоінженер Григорій (який був одружений), одержавши заробітну плату, придбав паяльник. Через два місяці за свою зарплату він придбав телевізор. Ще через місяць, отримавши премію за перемогу у професійному конкурсі, Григорій купив холодильник. Які з цих речей є особистою приватною власністю, а які - спільною власністю? Свою відповідь обґрунтуйте.

20.Після реєстрації шлюбу з Валентином Олександра перейшла проживати у будинок, що належав чоловікові. Незабаром на кошти, надані Олександрою, Валентин застрахував будинок. Через півроку будинок зазнав значних пошкоджень від повені. Валентину буловиплачено 5 тис. грн. страхового відшкодування. Олександра вважала, що ці кошти є її особистою приватною власністю, оскільки страхова сума була сплачена нею. Олександр стверджував, що ці кошти є його особистою приватною власністю, оскільки було застраховане його майно. Юрисконсульт Гаврило вважав, що ці кошти є спільною власністю подружжя. Висловіть свою думку з цього приводу.

21.При розгляді справи про розірвання шлюбу між Антониною та Андрієм і поділу майна виникла суперечка щодо того, кому належать дві дуже дорогі вази. Андрій стверджував, що вони були йому подаровані і тому є його особистою приватною власністю, а Антонина цю обставину заперечувала. Вирішіть конфлікт.

22.Петров та його колишня дружина Багрова уклали правочин, згідно з яким Петров відмовлявся від утримання своїх неповнолітніх дітей і водночас від права на частку в спільній сумісній власності подружжя на користь дітей. У свою чергу, колишня дружина зобов'язувалася не укладати повторного шлюбу до досягнення дітьми повноліття. Висловіть свою думку щодо відповідності цього правочину законодавству.

23.Одружуючись, Р. на вимогу майбутнього чоловіка О. дала йому розписку, згідно з якою вона зобов'язалася протягом сімейного життя не вступати на навчання чи роботу. Але після трьох років сімейного життя Р. виявила бажання вступити до вищого навчального закладу. О. заперечував, посилаючись на зобов'язання. Виник конфлікт. Хто правий у цій ситуації?

24.Марія, яка перебувала в шлюбі з Василем, вирішилаштучно перервати вагітність, незважаючи на заперечення чоловіка. Своє рішення Марія аргументувала тим, що вагітною є вона, а не Василь, і тому має повне право на самостійне прийняття рішення щодо аборту. Дайте юридичний аналіз ситуації.

25.Куратченко, батько двох малолітніх дітей, захопився грою у карти. Через нескінченні програші сім'я терпіла великі нестатки. Дітям часто нічого було дати їсти. Дружина Куратченка звернулася до керівника підприємства, де працював її чоловік, з проханням видавати його зарплатню їй. Директор прохання задовольнив. Чи правомірним є рішення? Свою відповідь обґрунтуйте.

26.Після розлучення громадянки Т. із своїм колишнім чоловіком Р. у них виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. не погоджувалася. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через два роки, коли Т. взяла новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, що жив

знею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла собі і вона. Але Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?

27.Марія перебувала у шлюбі з Василем з 2000 р. З 2003 р. їхні стосунки різко погіршилися. Марія почала зустрічатися з Віталієм, Василь часто їздив у відрядження. У березні 2003 р. Марія завагітніла. За її позовом суд присудив Василю аліменти на її утримання відповідно до ст. 84 Сімейного кодексу. Чоловікові вагітної вдалося у суді опротестувати своє батьківство через три місяці після народження дитини. У зв'язку з цим Василь звернувся до суду з позовом про повернення Марією аліментів. Суд відмовив у задоволенні позову. Чи є рішення суду правомірним? Свою відповідь обґрунтуйте.

28.Марта й Едуард вступили в шлюб у січні 2003 р. У грудні цього ж року в них народився син. Через 3 місяці дитина померла. Вважаючи, що причиною смерті сина був поганий догляд за ним дружини, через 2 місяці після смерті дитини Едуард подав позов до суду про розірвання шлюбу. Однак суд не тільки не задовольнив позов, а навіть відмовив у прийнятті справи до розгляду. Едуард вважає відмову неправомірною. Висловіть свої міркування з цього приводу.

29.Олені, матері 6-місячного Петрика, її чоловік Богдан під час чергової сварки завдав легких тілесних ушкоджень. З відповідною заявою Олена звернулася до правоохоронних органів. Водночас вона подала позов до суду про розірвання шлюбу. У суді їй роз'яснили, що зможуть розглянути справу тільки після винесення судом обвинувального вироку з приводу заподіяння їй легких тілесних ушкоджень Богданом. Дайте юридичний аналіз ситуації.

30.Оксана та Володимир перебували у шлюбі три роки. Якось в одній із місцевих газет була надрукована стаття, що містила інформацію, яка принижувала честь та гідність Володимира. Через суд він домігся стягнення з редакції газети 4000 грн. за завдану йому моральну шкоду. За ці кошти він придбав телерадіоапаратуру. Коли за рік Оксана і Володимир розлучилися, між ними виник майновий спір саме з приводу телерадіоапаратури: Оксана вважала, що це їхня спільна сумісна власність, а Володимир вважав телерадіоапаратуру особистою приватною власністю. Розв’яжіть конфлікт.

31.Гаврило працював у системі Міністерства з надзвичайних ситуацій. За час тривалого відрядження, в якому він отримав тяжку травму і від якої незабаром помер, його дружина завагітніла і народила сина. Дитинанародилася за місяць до смерті Гаврила. Щоб зайвий раз не травмувати хворого, батьки його про це не повідомили. Після смерті Гаврила залишилася велика спадщина. Заповіту спадкодавець не залишив. Хто має бути спадкоємцями за законом при умові, що власних дітей у Гаврила не було, але Гаврило був записаний батьком дитини, яку дружина народила від іншого чоловіка?

32.Під час розгляду в суді питання про поділ майна між подружжям при розлученні Ірина просила суд виділити їй більшу частину майна, ніж Андрію, мотивуючи це тим, що Андрій постійно грає у карти, зловживає спиртними напоями, тобто витрачає всі гроші, які він особисто заробляє, суто на свої потреби. Сім'я завжди існувала на гроші, які заробляла Ірина, на ці ж гроші було придбано майно, яке тепер підлягає поділу. Яке рішення може винести суд?

33.Олег придбав будинок у селі. Після знайомства з Оленою вони погодилися на спільне проживання, яке тривало 10 років. За цей час до сільського будинку добудували веранду та гараж. Але півроку тому Олег і Олена вирішили жити окремо. Однак щодо поділу майна вони не досягли згоди і звернулися до суду. Олена наполягає, щоб поділити сільський будинок у рівних частках. Розв’яжіть конфлікт.

34.Після смерті дружини Валентин почав проживати однією сім'єю з Галиною. Шлюбу вони так і не зареєстрували, а Галина проживала із Валентином у будинку, який він придбав за час перебування у шлюбі зі своєю першою дружиною. Після смерті Валентина його дочка поставила вимогу Галині про виселення з будинку, оскільки за законом вона не є спадкоємцем, а заповіту спадкодавець не залишив. Галина вважає, що є вдовою Валентина і тому має право на спадщину як спадкоємецьпершої черги. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

35.Оксана та Роберт поверталися з дачної ділянки у місто на автомобілі, придбаному ними під час перебування у шлюбі. За кермом був Роберт. Перевищивши швидкість він потрапив в автомобільну катастрофу, після якої автомобіль відновленню не підлягав. І Роберт, і Оксана отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості. Через півроку шлюб між ними було розірвано. Які майнові права виникли в Оксани у зв'язку з цими обставинами?

36.Марина і Михайло їхали на власному автомобілі до дочки у лікарню. Через ожеледицю Марина не впоралася з керуванням і автомобіль було сильно пошкоджено. Через рік Марина і Михайло вирішили розірвати шлюб. Михайло наполягав на тому, щоб при поділі майна було взято до уваги шкоду, завдану автомобілю. Тобто він хотів отримати більшу частку при розподілі майна, ніж Марина, оскільки вона була за кермом. Чи правомірні його домагання? Свою відповідь обґрунтуйте.

37.Олег та Наталія, які мали 10-річну дочку Віолетту, вирішили розірвати шлюб. Майно вони поділили за домовленістю. Після поділу майна Олег одержав автомобіль “Volkswagen”, гараж і дачний будинок, а Наталія - будинок з усім майном, що в ньому було. Вартість майна, яке дісталося чоловікові, була на 18 тис. грн. меншою. Оскільки Віолетта проживала разом із матір'ю, то батьки уклали договір про припинення права на аліменти дитини у зв'язку з тим, що Олег відмовляється від грошової компенсації за недоодержане майно при розірванні шлюбу. Чи правомірним буде такий договір? Свою відповідь обґрунтуйте.

38.Школяр Іванов Сергій (14 років) систематично пропускав заняття в школі без поважних причин. Його батьківбуло притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення за нехтування своїми обов'язками, після чого вони подали позов до суду, мотивуючи тим, що були пригнуті до відповідальності незаконною. Аргумент батьків: ст. 61 Конституції України закріплює індивідуальний характер відповідальності - людина відповідає лише за свою власну поведінку. Дайте правову оцінку ситуації.

39.На занятті з правознавства Микола стверджував, що якщо жінка, яка мала дочку, одружилася з чоловіком, який мав сина, то ці діти будуть неповнорідними братом і сестрою; що між ними виникають сімейні відносини, які регулюються Сімейним кодексом; що вони не можуть вступати у шлюбні стосунки між собою. Які помилки допустив Микола?

40.20-річний студент Станіслав перебував на утриманні батьків і навчався на контрактній основі. Незадовго до закінчення першого семестру батько дав Станіславу 2000 грн. для оплати за навчання у другому семестрі. Однак Станіслав за ці гроші купив у свого товариша телевізор. Батько Станіслава, посилаючись на ст. 199 Сімейного кодексу, згідно з якою повнолітні син або дочка, які навчаються, мають перебувати на утриманні батьків до досягнення ними (студентами) 23 років, твердив, що укладений сином правочин має бути визнаний недійсним як такий, що суперечить законодавству. Проаналізуйте ситуацію.

41.17-річний Віктор, у якого обоє батьків були інвалідами другої групи, працював на заводі „Точприлад”. Велику частину своєї зарплати він витрачав на комп'ютерні ігри, програвав у карти, купував спиртні напої. Себе він не забезпечував ні одягом, ні взуттям, ні харчами. На зауваження батьків про неприпустимість такої поведінки відповідав, щовін неповнолітній і батьки повинні його утримувати. На прохання батьків за наказом директора зарплату сина почали видавати їм. Віктор проти цього заперечував, посилаючись на норми трудового права, згідно з якими зарплата належить працівнику. Дайте юридичний аналіз ситуації.

42.У студентів Юлії (22 роки) та Валентина (24 роки) росте 2-річний син Олег. Батьки Юлії та Валентина матеріально забезпечені. Які обов'язки щодо утримання є в останніх?

43.Після припинення шлюбу громадянки В. з громадянином Ш. за рішенням суду Ш. повинен був виплачувати на двох своїх неповнолітніх дітей аліменти. Але невдовзі по тому Ш. почав часто змінювати місце роботи, влаштовувався працювати таким чином, щоб основний доход мати на роботі за сумісництвом, намагаючись зменшити аліменти. Внаслідок цього розмір аліментів постійно зменшувався і був недостатній для утримання дітей. Що можна порадити В., щоб вийти з цього становища?

44.Олексій, перебуваючи у шлюбі з Іриною, дуже часто пиячив, виганяв її з дому разом з дітьми, інколи влаштовував бійки. Якось повертаючись додому напідпитку, він з власної вини потрапив під колеса автомобіля. Із-за отриманих травм він став інвалідом II групи. Чи має Олексій право на утримання від дружини? Чи матиме він право на утримання від своїх дітей після досягнення ними повноліття?

45.Зіновій при спробі втекти з місця вчинення розбою був поранений одним із перехожих. Цю обставину пізніше встановило слідство, і рішенням суду був оголошений обвинувальний вирок. Після відбуття покарання Зіновій став претендувати на утримання від своєї дружини, оскільки нацей момент був інвалідом III групи. Дружина йому в утриманні відмовила і перейшла проживати до своїх батьків. Зіновій звернувся з відповідним позовом до суду.

46.Перебуваючи у стані сп'яніння, Вадим заподіяв каліцтво дружині, внаслідок чого вона стала інвалідом II групи. Інвалідна пенсія дружини була на 200 грн. меншою, ніж її зарплата. Вона поставила вимогу перед Вадимом не тільки відшкодувати втрачений дохід, а й вимогу про сплату аліментів. Вадим у відповідь запропонував дружині вибрати щось одне з двох. Проаналізуйте ситуацію.

47.Андрея перебувала у шлюбі з Петром понад 10 років. В останній рік перебування у шлюбі Петро був помічений у подружній зраді. На неодноразові зауваження дружини з цього приводу, чоловік звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу. Через півроку після розірвання шлюбу, Андрея зробила невдалу спробу покінчити життя самогубством. Внаслідок цього вона стала інвалідом II групи. Андрея вважає, що вона має право на аліменти від Петра, оскільки стала інвалідом до закінчення одного року з моменту розірвання шлюбу. Петро вважає, що такого права у неї немає, оскільки Андрея стала інвалідом внаслідок своєї ж поведінки. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

48.Валентина проживала з Георгієм у шлюбі понад 15 років. В останній рік подружнього життя Георгій почав пиячити і часто бив дружину. Через 2 роки після розірвання шлюбу Валентина була визнана недієздатною внаслідок психічного захворювання. Чи може у Валентини виникнути право на аліменти? Свою відповідь обґрунтуйте.

49.Ганна взяла шлюб із Хомою у 17-річному віці, одразу після закінчення школи. Хома працював геологом, разом із дружиною часто переїжджав з місця на місце. Ганна не мала можливості працювати і повністю присвятила себе вихованню дітей. Увесь цей час вона перебувала на утриманні чоловіка. Коли Ганні виповнилося 40 років, шлюб між нею та Хомою було розірвано. Для Ганни це означало починати життя спочатку. Як Сімейний кодекс захищає права одного із подружжя в такій ситуації?

50.Стелла й Анатолій прожили у шлюбі 14 років. Після розірвання шлюбу Анатолій сплачував колишній дружині (інваліду III групи) аліменти, але потім уклав договір про припинення права на утримання у зв'язку з виплатою Стеллі 16 тис. грн. Через півроку Анатолій отримав тяжку травму на роботі і став інвалідом II групи. У зв'язку з цим він звернувся до суду з позовом про визнання названого вище договору недійсним. Чи є підстави для задоволення позову?

51.Галина вийшла заміж за Петра, маючи 10-річну дочку від першого шлюбу. У шлюбі вони прожили 12 років, але спільних дітей у них не було. Після розірвання шлюбу Петро уклав із Галиною договір про припинення права на аліменти (Галина стала непрацездатною ще під час шлюбу) у зв'язку з передачею їй у власність однокімнатної квартири. Але, як з'ясувалося пізніше, у момент укладення договору Галина вже була хворою на рак і знала про це. Через півроку після укладення договору Галина померла. Квартиру успадкувала її дочка згідно з волею матері, вираженою в заповіті. Петро звернувся до суду про визнання заповіту недійсним. Проаналізуйте ситуацію.

52.Рішенням суду 9 січня 2004 р. шлюб між Надією та Ігорем було розірвано. 7 лютого Ігор загинув у автомобільній катастрофі. Заповіту не залишив. Чи має Надія право на спадщину?

53.10 лютого 2004 р. постановою РАЦСу шлюб між Павлом та Яною було розірвано. Того ж дня Яна померла від серцевого нападу. Заповіту вона не залишила. Павло вважає, що він як спадкоємець першої черги має право на частину спадщини, яку залишила після смерті Яна, оскільки шлюб припинився внаслідок смерті одного з подружжя. Чи згодні ви з таким твердженням? Свою відповідь обґрунтуйте.

54.Степан і Алла розірвали шлюб тоді, коли їхній дочці виповнилося 14 років. Протягом 3-х років Степан систематично сплачував аліменти, а потім сплату припинив. Коли дочці виповнилося 18 років, вона вже працювала барменом і тому Степан заявив, що аліменти сплачувати він не повинен. Алла продовжувала наполягати на тому, щоб Степан сплатив заборговані аліменти. Вирішіть спір.

55.Ганна і Юхим розірвали шлюб, коли їхньому синові Денису було 10 років. Протягом 3-х років Юхим систематично сплачував аліменти, а потім цілий рік ухилявся від їх сплати. Незабаром Юхим помер. Ганна пред'явила претензії спадкоємцям Юхима щодо сплати заборгованих аліментів, але спадкоємці заявили, що відповідно до ст. 1219 Цивільного кодексу не входять до складу спадщини права та обов'язки, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, і тому заборгованості вони виплачувати не будуть. Хто має право в цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

56.Геннадій протягом квітня - липня не сплачував аліменти, визначені у твердій грошовій сумі - по 200 грн. щомісячно. Зробіть розрахунок, яку суму аліментів має сплатити Геннадій за ці 4 місяці з урахуванням неустойки.

57.65-річний пенсіонер Петро К. звернувся до суду з проханням змусити його 32-річного сина Сергія надавати йому матеріальну допомогу для лікування. До своєї заяви він додав довідку про розмір пенсії - 185 грн., медичну довідку, що він є інвалідом II групи і хворіє на астму. На суді його син заявив, що батько покинув сім'ю напризволяще, коли Сергію було 12 років. До цього часу він пив, бив дружину - матір Сергія, три роки був позбавлений батьківських прав. Після розлучення він не допомагав сім'ї, аліменти з нього стягувались у судовому порядку за позовом матері Сергія. Сергій К. має неповнолітнього сина та дружину, яка є студенткою 5 курсу економічного факультету вищого навчального закладу. Він щойно започаткував фермерське господарство і всі гроші вкладає у цю справу, утримує сина і дружину та оплачує навчання дружини. Проаналізуйте ситуацію.

58.Батько восьмирічного Миколи уклав від його імені правочин, за яким він став власником житлового будинку, який раніше належав громадянинові П. Через деякий час було підписано угоду про дарування громадянинові Н. автомобіля, що раніше отримав Микола у спадщину від своєї бабусі. Чи відповідають угоди вимогам законодавства?

59.27-річний вчитель Ярослав Ч. звернувся до органу опіки та піклування з проханням дозволити йому взяти на виховання на умовах договору про патронат учня його класу 11-річного Миколу Р., батьки якого нещодавно загинули в автомобільній катастрофі. Працівники органу відмовили Ярославу, посилаючись на те, що дитина передається в сім'ю, а Ярослав живе сам і не є сім'єю. Ярослав же стверджував, що з моменту, коли вони з Миколою почнуть жити разом, це й буде сім'я. Хто правий у цій ситуації?

Соседние файлы в папке Право (методичка)