Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IDPV 3

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

розробки перспективних планів розвитку країни, для розробки бюджету, для постійного контролю над роботою органів виконавчої влади. З’їзд контролює роботу Центрального банку. Тільки за санкцією З’їзду можливими є незбалансована емісія та вилучення з обігу союзних і республіканських грошових знаків.

32.З’їзд обирає зі свого складу Президію. Члени Президії З’їзду головують на З’їзді, реалізують організаційні функції із забезпечення роботи З’їзду, його Комісій і Комітетів. Члени Президії не мають інших функцій і не займають ніяких керівних посад в Уряді Союзу і республік і в партіях.

33.Рада Міністрів Союзу включає Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Міністерство оборонної промисловості, Міністерство фінансів, Міністерство транспорту союзного значення, Міністерство зв’язку союзного значення, а також інші Міністерства для виконання функцій, переданих Центральному Уряду окремими республіками

увідповідності зі Спеціальними протоколами Союзного договору. Рада Міністрів включає також Комітети при Раді Міністрів Союзу.

Кандидатури всіх міністрів, крім міністра закордонних справ і міністра оборони, пропонує Голова Ради Міністрів і затверджує З’їзд. У тому ж порядку призначаються Голови Комітетів при Раді Міністрів.

34.Верховний Суд Союзу складається з чотирьох палат:

1)палата з кримінальних справ;

2)палата з цивільних справ;

3)палата арбітражу;

4)Конституційний суд.

Голів кожної з палат обирає на альтернативній основі З’їзд народних депутатів Союзу.

До компетенції Верховного Суду включається розгляд проблем і справ союзного та міжреспубліканського характеру.

35. Президент Союзу Радянських Республік Європи й Азії обирається терміном на п’ять років у ході прямих загальних виборів на альтернативній основі. До виборів кожен кандидат у Президенти називає свого заступника, що балотується одночасно з ним.

Президент не може поєднувати свою посаду з керівною посадою в якій-небудь партії. Президент може бути позбавлений своєї посади відповідно до референдуму на території Союзу, рішення про який повинен прийняти З’їзд народних депутатів Союзу більшістю не менш 2/3 голосів від спискового складу. Голосування з питання щодо проведення референдуму здійснюється за вимогою не менш60 депутатів. У випадку смерті Президента, звільнення з посади або неможливості

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

181

ним виконувати обов’язки через хворобу чи інші причини його повноваження переходять до заступника.

36.Президент представляє Союз у міжнародних переговорах і церемоніях. Президент є Головнокомандуючим Збройними силами Союзу. Президент має право законодавчої ініціативи відносно союзних законів і право вето стосовно будь-яких законів і рішень З’їзду народних депутатів, прийнятих менше, ніж 55 % від спискового складу депутатів. З’їзд може поставити на повторне голосування закон, на який накладено вето, але не більше двох раз.

37.Економічна структура Союзу заснована на плюралістичному поєднанні державної (республіканської, міжреспубліканської і союзної), кооперативної, акціонерної і приватної (особистої) власності на знаряддя і засоби виробництва, на усі види промислової і сільськогосподарської техніки, на виробничі приміщення, дороги і транспортні засоби, на засоби зв’язку й інформаційного обміну, включаючи засоби мас-медіа, і власності на предмети споживання, включаючи житло, а також інтелектуальної власності, включаючи авторське і винахідницьке право. Державні підприємства можуть бути передані у строкову чи безстрокову оренду колективам чи приватним особам.

38.Земля, її надра і водні ресурси є власністю республіки і проживаючих на її території націй (народів). Земля може бути безпосередньо передана у володіння на необмежений термін приватним особам, державним, кооперативним і акціонерним організаціям з виплатою земельного податку в бюджет республіки. Для приватних осіб гарантується право спадкування володіння землею дітьми і близькими родичами. Земля, що знаходиться у володінні, може бути повернута республіці лише за бажанням власника або при порушенні ним правил землекористування, і при необхідності використання землі державою за рішенням законодавчого органу республіки з виплатою компенсації.

39.Земля може продаватися у власність приватній особі та трудовому колективу. Обмеження перепродажу та інші умови користування землею, що знаходиться у приватній власності, визначаються законами республіки.

40.Кількість приватної власності, що належить одній особі, виготовленої, придбаної або успадкованої без порушення закону, нічим не обмежується (за винятком землі). Гарантується необмежене право спадкування будинків, що є приватною власністю, і квартир з необмеженим правом поселення в них спадкоємців, а також усіх знарядь і засобів виробництва, предметів споживання, грошових знаків і акцій. Право спадкування інтелектуальної власності визначається законами республіки.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

182

41.Кожен має право розпоряджатися на власний розсуд своїми фізичними та інтелектуальними трудовими здібностями.

42.Приватні особи, кооперативні, акціонерні і державні підприємства мають право необмеженого наймання працівників відповідно до трудового законодавства.

43.Використання водних ресурсів, а також інших поновлюваних ресурсів державними, кооперативними, орендними і приватними підприємствами та приватними особами обкладається податком у - бю джет республіки. Використання непоновлюваних ресурсів обкладається виплатою в бюджет республіки.

44.Підприємства з будь-якою формою власності знаходяться в рівних економічних, соціальних і правових умовах, користуються рівною і повною самостійністю в розподілі і використанні своїх прибутків за винятком податків, а також у плануванні виробництва, номенклатури

ізбуту продукції, у постачанні сировиною, заготівлями, напівфабрикатами і комплектуючими виробами, у кадрових питаннях, у тарифних ставках, обкладаються єдиними податками, що не повинні перевищувати суму 30 % фактичного прибутку, рівною мірою несуть матеріальну відповідальність за екологічні і соціальні наслідки своєї діяльності.

45.Система керівництва, постачання і збуту продукції в промисловості і сільському господарстві, за винятком підприємств і установ союзного підпорядкування, будується в інтересах безпосередніх виробників на основі їхніх органів керівництва, постачання і збуту продукції.

46.Основою економічного регулювання в Союзі є принципи ринку і конкуренції. Державне регулювання економіки здійснюється через економічну діяльність державних підприємств і за допомогою законодавчої підтримки принципів ринку, плюралістичній конкуренції та соціальної справедливості.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

183

Георгій Львович АНДРУЗЬКИЙ

(1827-?)

Український громадський діяч, правознавець, учений, поет.

Народився в селі Вечірки26 травня 1827 року на Полтавщині в сім’ї дрібного поміщика.

У 1845-1847 рр. навчався у Київському університеті. У 1846 році вступив до Кирило-Мефодіївського товариства(братства) і познайомився з Т. Шевченко.

У квітні 1847 року заарештований. Під наглядом поліції жив у Казані з правом вступу до місцевого університету. У грудні 1847 року відрахований з Казанського університету за станом здоров’я (хвороба очей) і переселений до м. Петрозаводська під нагляд поліції. У березні 1850 році під час чергового обшуку в Андрузького було вилучено низку матеріалів, які містили ідеї конституційного характеру щодо зміни державного ладу Російської імперії. Матеріали були вилучені, а самого мислителя заарештовано та ув’язнено у Соловецькому монастирі. За активну участь у захисті монастиря під час нападу англійської ескадри 6-7 липня 1854 року та виявлений при цьому героїзм Андрузького за наказом імператора Миколи І у вересні того ж року було звільнено з в’язниці і переведено до Архангельська під нагляд поліції. Тут він до 1857 року працював у канцелярії Архангельської палати кримінального і цивільного суду. У 1857 році йому було дозволено повернутися до України, де він працював у Полтавській судовій палаті, одночасно перебуваючи під наглядом поліції до1864 року. Подальша доля Андрузького невідома.

Основна праця: “Конституція Республіки” була написана, ймовірно, у 1846-1850 рр. Вона існує у вигляді трьох проектів: “Досягнення можливого степеня рівності і свободи переважно в слов’янських землях”, “Ідеал держави” та “Начерки Конституції Республіки”.

Проект “Начерки Конституції Республіки” перекладено за джерелом: Андрузький, Г. Начерки Конституції Республіки Георгія Андрузького [Текст] // Історія Української Конституції / упоряд. А. Г. Слюсаренко,

М. В. Томенко. – К. : Право, 1997. – С. 54–64.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

184

“НАЧЕРКИ КОНСТИТУЦІЇ РЕСПУБЛІКИ”

Община

Між нами він називається главою безрідних. Усі такі безрідні залишаються дітьми глави держави і на них повинна звертатися особлива увага.

Прямий глава роду або сімейства може бути усунений від завідування, якщо дуже старий, до нестямності схиблений, негідної поведінки.

Усі зазначені глави є природними виборцями і природними членами місцевих управлінь. Вони обирають місцевого старшину на законних підставах, який розділяє свою владу зі священиком. Глави, старшина і священик утворюють управу.

Усі мають рівні голоси з таким відступом: син – один голос, батько удвічі проти сина. На цій управі лежить обов’язок спостереження за виконанням усіх загальних повинностей, приведення до виконання всіх розпоряджень начальства, суд і управління певною мірою.

Якщо в управі відбулося непорозуміння або незгода, то справа поступає в управління общини, яке має безпосереднє ведення над всіма управами. Ті, що живуть поза приходом, зараховуються до найближчого приходу. Отже, провидіння врятувало мене. Відпочивши на березі, я зі смутком поглянув на море, що поглинуло моїх товаришів і мабуть надовго розлучило мене з рідними. Я ледь не заплакав. Подумавши, я пішов уздовж лісу і незабаром набрів на стежину. У міру ходьби вона розширялася, і я вийшов на велику дорогу.

З подивом я дивився на хлібне колосся, від кількості зерен нахилене. Але втома і голод мене так стомили, що я, не розглядаючи женців, пішов до селища, що виднілося.

Не стану розказувати, як я зустрів старого, і він, пізнавши по одягу, що я іноземець, запросив до себе. Тут я прожив більше двох тижнів і не міг не дивуватися порядку речей, краси місця, багатства й освіченості жителів. У цьому селищі (у них називається общиною) дві тисячі сімейств, більше тисячі будинків, великий красивий храм, богадільня, школа, магазин, каса, управа. Будівлі кам’яні, і я не помітив, щоб якийсь будинок мав у довжину менше п’яти і завширшки менше чотирьох сажнів. Двоповерхові – нерідкість. Між будинками зазвичай не менше п’яти сажнів відстані вздовж вулиці і трьох – на двір.

Будинки вздовж вулиці сполучені кам’яними стінами, осяяні з дворів густими деревами. Тротуари всюди плиткові, широкі і надзвичайно рівні. Вулиці мощені торсом, особливо приготованим, так що він ніколи не гниє і твердий, як камінь. Вулиці широкі і всюди прорізані

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

185

бульварами. Вічна тиша мимоволі вас вражає. Тільки ввечері община раптом пожвавлюється. І ви, вважаючи місто вимерлим, мимоволі дивуєтесь багатолюдності. Пісні, музика, танці звідусіль вас вражають. Але про це ми ще поговоримо.

Звернемося до опису тутешнього устрою. Кожен, хто має не менше 20 і не більше ...8 років, платить особисту подать 7 карбованців грошима, інші ж натурою або грошима, за бажанням. Ці гроші розподіляються: 1 крб. – до державного казначейства, 1 крб. – до штату (схоже на наші віце-держави), 1 крб. – до області (на зразок губернії), 1 крб. – до округу, 1 крб. – на церкву, 1 крб. – на училища і 1 крб. – на саму общину. Такою ж мірою розподіляються і продукти (переважно хліб).

З податків на общину й утримується:

Управа розміщена у великому двоповерховому будинку, в якому займає кімнати: прихожу, невелику для наради і величезну залу для загальних зборів.

У державі штатів: 1) Україна з Причорномор’ям, Галичиною і Кримом; 2) Польща з Познанню; Литвою і Жмуддю; 3) Бессарабія з Молдавією і Валахією; 4) Остзея; 5) Сербія; 6) Болгарія; 7) Дон.

Штат на області (10-2), область на округи (10-2), округ на общини (20-5), в общині від 2 000 до 200 сімейств.

Община складається з таких установ.

1.УПРАВА: поєднує в собі владу судову, розпорядчу і виконавчу.

Усудових же справах, окрім кримінальних, і у всіх, що стосуються винятково общини, присуджує покарання: догану, арешт, штраф, усунення від виборів, в’язницю (від 1 до 7 днів). За неправу апеляцію одержує штрафу від 10 до 100 карбованців. Її члени: голова, 4-3 старшини, 10 депутатів від общини, священик і кожен місцевий житель, що закінчив курс гімназії, 5-1 писарів.

Голова одержує жалування 100 карбованців і натурою на 100 карбованців (провіант, паливо, освітлення) і квартиру. Владою своєю він виконує всі розпорядження начальства, стягує податі для доставки за приналежністю, спостерігає за порядком, питними і подібними закладами, атестує членів і жителів, надає їм паспорти і місцеві свідоцтва, наглядає за законністю нарад і рішень управи, виконує їх, підлягає повній відповідальності за общину. Призначається від окружного правління місцевих жителів колишніх або нинішніх депутатів на невизначений термін, для цього повинен закінчити з успіхом школу, не мати менше 40 років, бути одруженим і не бути під судом. На пенсію за вислугою 35 років.

8У першоджерелі цифра не зазначена.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

186

Старшина є помічником голови. Обирається головою і затверджується окружним правлінням на тих же підставах і з урахуванням тих же якостей, жалування 100 карбованців, натурою – 50 і квартира, на пенсію за вислугою 35 років. Писар призначається головою, дарування 25 карбованців, натурою 50 карбованців, на пенсію за вислугою40 років. Повинен бути з тубільців, мати не менше 20 років. Члени обираються надзвичайними зборами на рік і затверджуються окружним правлінням. Повинні бути грамотними, одруженими і мати не менше30 років. Ніхто не може бути вибраний на жодну посаду(головою, депутатом, старшиною і писарем), а також бути допущеним до управи, якщо він негожої поведінки, був покараний не менше, ніж 3 роки тому, молодше 20 років і немісцевий житель.

Управа присуджує покарання, сприяє голові в його обов’язках, спостерігає за школою, богадільнею, магазином, громадською касою, затверджує всі добровільні наміри общини, що не суперечать, але навіть сприяють існуючому порядку.

Рішення стає законним у присутності голови і п’яти депутатів. Вирішується більшістю. За незгоду – жеребкування. Депутат і священик подають думки, привілейований бере участь тільки в балотуванні, і говорять лише з питання. Голова зі старшиною не беруть участі у рішеннях. У справах особистих дії голови священик і кожен депутат можуть тільки опротестувати, якщо знаходять незаконними; за неправий протест депутат позбавляється депутатства, а священик піддається духовному покаранню і доганам від окружного начальника.

Якщо управа діє неправими засобами, голова під свою відповідальність не виконує її рішень до розгляду окружним правлінням. Якщо протест голови неправий, то він позбавляється місця. Але якщо управа за нього клопотатиме й якщо через провину голови шкоди не відбудеться, обмежуються доганою або штрафом, виходячи з важливості провини.

За відсутністю голови його заміщає старшина. Ніхто не може відлучитися з общини без вимоги начальства і дозволу управи, а член управи та її голова – без дозволу управи.

Засідання діляться на звичайні і надзвичайні. Звичайні відбуваються щоденно вранці або ввечері. Надзвичайні – повсякчас. Надзвичайні ті, на яких повинні [бути] неодмінно всі члени і всі ті, які не мають перешкод до обрання в депутати. На них розподіляються виконання повинностей та інші питання, що мають однакове значення для всієї общини, не мають прямого розпорядження начальства.

Управа всі справи розглядає усно і веде лише один щоденник з додатком прохань. У щоденнику детально справа пояснюється з додатками

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

187

іприписами всіх розпоряджень своїх і начальства. Такий щоденник ведеться в двох екземплярах: один зберігається на місці для користування у подальшому щодо особливих розпоряджень, інший щомісячно надсилається в обласне правління у вигляді звіту. Більше того, голова особисто від себе постійно подає рапорт і короткі піврічні і річні звіти. Умисне та шкідливе порушення закону, провина, що підлягає суду, непристойна поведінка неухильно тягнуть за собою відчуження і відставку кожного члена управи, назавжди або тимчасово, повністю або з обмеженнями, з урахуванням важливості провини. Відставка назавжди або повністю (тобто з позбавленням або забороною у подальшому займати таку або подібну посаду) визначається обласним правлінням, схвалюється окружною палатою й остаточно затверджується обласною палатою.

Надзвичайні засідання можуть позбавляти звання депутатського і призначати нове: але збори і засідання підлягають тільки волевиявленню більшості 2/3 голосів всієї управи або ж за наказом начальства. Самовільні ж зборища визнаються злочинними, і на голові лежить обов’язок якнайсуворіше за них переслідувати. Рішення надзвичайних засідань приводяться головою у життя з подвійною ж відповідальністю, на відміну від відповідальності за рішенням управи. Під час бунту, або за кримінально незаконні рішення управи, вона може бути розпущена,

ічлени, після позбавлення депутатства, віддані суду, й община піддається облоговому стану. Яка надзвичайна дія за донесенням окружного начальства визначається обласною палатою і затверджується штатним комітетом внутрішнім.

2.ГРОМАДСЬКА КАСА складається з певного збору, частково з общини або можливо лише з общини, штрафів і добровільних пожертвувань. І з неї-то і видаються жалування. Розпоряджається нею управа. Голова тільки з відповідальністю спостерігає за законністю її розпоряджень.

Раз у півріччя збираються надзвичайні збори для надання йому звіту по касі і магазину, отримання настанов. Такі збори вирішують питання лише з цих двох і з того, що їм буде запропоновано, самі ж нічого запропонувати не можуть.

Касою завідує доглядач, що призначається надзвичайними зборами з виконання рішень управи і затвердженням голови, але з відповідальністю перед тими, хто його вибрав та окружним правлінням, якому і посилає короткі щомісячні звіти. Доглядач, окрім якостей депутата, повинен мати не менше 50 років і маєток. Одержує жалування 100 карбованців і натурою 100 карбованців, на пенсію за вислугою 35 років. У разі потреби визначається потрібна кількість писарів

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

188

з розпорядження управи і призначенням доглядача з жалуванням25 карбованців і натурою 50 карбованців. Якості писаря управи – вік не менше 40 років. Може за потреби таким же чином утримуватися і прислуга з жалуванням 20 і натурою 25 карбованців. Пенсія за вислугою 50 років. Якості – чесної поведінки і не менше 18 років.

3.МАГАЗИН. Формується так само. Управляється так само.

4.БОГАДІЛЬНЯ. Доглядачем вважається священик, за що й одержує 50 карбованців грошима. Прислуга на таких же підставах, як і в касі. Утримується на законних підставах за визначенням надзвичайних зборів із коштів магазина і каси, а також з добровільних приношень.

5.ШКОЛА. Доглядачем є священик і у школі. Він одержує як законовчитель і доглядач 100 карбованців грошима. Вчителів запрошують: арифметики, грамоти і письма, географії, історії та космографії, три майстри і дві керівниці. Кожен отримує по 100 карбованців грошима, 50 натурою і квартиру, на пенсію за вислугою30 років. Призначаються вчителі від гімназії. Прислуга – за рішенням каси. і дівчатка

виховуються безоплатно, інші вносять платню річну від 1 до 10 карбованців сріблом, дивлячись на майновий стан Сироти – хлопчики і таким же чином натурою.

Те, чого не вистачає, покривається з каси і магазину. Навчальна частина залежить від доглядача за даною йому від гімназії інструкцією і матеріальна – від управи на законних умовах. Замість писарів можуть призначатися вихованці з жалуванням на рік кожному по1 карбованцю грошима і 4 – натурою.

6.ЛІКАР. Якщо священик не має свідоцтва на лікування, і ближче, ніж за 3 версти, лікар не живе й аптеки немає, то призначається лікар за бажанням общини від Лікарського обласного комітету з призначенням жалування 100 карбованців сріблом і 100 натурою і квартирою із засобів общини, з пенсією за вислугою30 років. Якщо ж священик може лікувати, й ані він, ані община лікаря не вимагають, то він посідає цю посаду з жалуванням50 карбованців з пенсією за вислугою 30 років, причому підкоряється Лікарському комітету. На тих же підставах може бути заведена аптека та лікарня.

7.ЦЕРКВА. Утримується за рахунок общини. Кількість осіб залежить від волі общини на законних умовах, священику належить 100 і 100, диякону 100 і 100, дячку 50 і 100, паламарю 50 і 50, грошима і натурою. Усім квартира, а першим двом – і помічники для прислуги.

Примітка. Через мізерність магазину належне з нього може видаватися грошима сповна або, навпаки, вполовину, але з дозволу правління обласного і за визначенням надзвичайних зборів це тільки

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

189

дозволяється. Так само із засобів общини можуть бути нагороджені службовці її та формуватися корисні установи після заходів, зазначених у § про общину. У крайньому разі община без пенсіонів витрачає грошима 2 223 крб. і натурою 1 812 крб. сріблом.

Округ

1. ОКРУЖНА ПАЛАТА. Судові справи по округу: всі некримінальні і всі кримінальні до року в’язниці без затвердження і з затвердженням за приналежністю. Їх складають округи – 10 депутатів від округу, що призначаються по три від окружної думи, по три від окружної духовної ради і ті, хто закінчив курси університету. Збори проводяться під головуванням окружного, через його хворобу чи відсутність – віце-окружного. Рішення приймаються більшістю голосів, законна кількість 5 депутатів від округу, 1 – від думи і 1 – від ради. Кожне рішення виконується окружним за наглядом стряпчого. Якщо стряпчий не згоден, то вносить протест до обласної палати, і справа до вирішення її в області повинна припинятися. За несправедливий протест стряпчий карається, як і голова. Такий же вид нагляду стряпчий здійснює всюди, де йому буде наказано.

Якість депутатів, окрім названих общиною, атестат з гімназії. Якість окружного така ж. Він обирається обласним правлінням на невизначений термін.

Депутати ж округу на2 роки обираються за загальнообщинним відбором голосів серед земських. Депутатам думи і ради термін повноважень встановлюється за визначенням цих останніх. Окружний одержує зарплатню 400 крб. і депутати округу – 400 крб., а думи і ради за їх рішенням і за їхній рахунок.

Утримується потрібна кількість працівників канцелярії, секретар одержує 300 крб., столоначальник – 280, помічник – 230, той, хто займає штатне місце від 300 до 230, писар – від 230-180 і служитель – від 180 до 100 крб. сріблом, службовець повинен, принаймні, мати свідоцтво з гімназії, а служитель – зі школи. Призначення їх на законних підставах залежить від їхньої присутності, пенсія службовцем за вислугою 35 років, служителям – 40 років. Пенсія окружному і депутатам за вислугою 20 років.

2. ОКРУЖНЕ ПРАВЛІННЯ – розпорядча частина округу. Члени: окружний начальник, віце-окружний, 3 радники (за призначенням і якістю окружного), жалування окружному, віце та раднику – 400 крб. Канцелярія діє на тих же підставах, як і в палаті. Пенсія так само. Радники і віце за статутом нарівні з окружним. Окружний присутній через віце. Стряпчий здійснює нагляд. Рішення приймається більшістю.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

190

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]