Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 4 податки (1).docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
63.27 Кб
Скачать

8. Розрахунок суми збору за першу реєстрацію транспортного засобу

Податок з власників транспортних засобів - це прямий податок, який встановлюється для деяких наземних і водних транспортних засобів, самохідних машин і механізмів як джерело фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автошляхів загального користування та проведення природно-охоронних заходів на водоймищах.

Платники: юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів.

Об’єкт (база): колісні транспортні засоби (мотоцикли, легкові автомобілі, вантажні автомобілі, трактори колісні, сидельні тягачі, автомобілі спеціального призначення); судна; літаки і вертольоти.

Ставки: диференційовані залежно від виду транспортного засобу, потужності двигуна, терміну використання, маси, довжини.

Збір сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів.

Податкові пільги: транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми, що закріплені на праві оперативного управління за військовими частинами, підрозділами служби цивільного захисту; транспортні засоби швидкої медичної допомоги, мопеди, велосипеди, причепи (напівпричепи), машини і механізми для сільськогосподарських робіт.

Базовий період: календарний рік.

Задача 4.16

Підприємство придбало 15 нових колісних тракторів, у яких об’єм циліндрів двигуна 2400 куб.см. Ставка збору за першу реєстрацію складає 2,5 грн. зі 100 куб.см. об’єму циліндрів двигуна.

Обчислити суму збору за першу реєстрацію транспортних засобів.

Задача 4.17

Громадянин Н придбав мотоцикл з об’ємом циліндра двигуна 600 куб. см, який перебував у використанні 4 роки. Обчислити суму збору за першу реєстрацію транспортного засобу, якщо ставка збору складає 5 грн. зі 100 куб. см. об’єму циліндра двигуна, а коефіцієнт підвищення ставки для транспортних засобів, які використовувалися до 8 років, дорівнює 2.

9. Збір за спеціальне використання води

Платниками збору є водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об'єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання. Збір не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води збір обчислюється і сплачується у п'ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

Задача 4.18

Підприємству встановлено річний ліміт використання водних ресурсів – 7500 куб.м. Фактично обсяг використаної води склав 7890 куб.м. Визначити нараховану суму збору за користування водних ресурсів.

Ставки збору за спеціальне використання підземних вод в Сумському районі складає 39,58 грн. за 100 куб. м.