Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 4 податки (1).docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
63.27 Кб
Скачать

3. Розрахунок суми податку на прибуток підприємства.

(положення ПК стосовно ППП набирають чинності з 1 квітня 2011)

Податок на прибуток підприємств - основний прямий податок, який сплачується юридичними особами, які здійснюють господарську діяльність (будь-яка діяльність особи, спрямована на одержання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, якщо безпосередня участь цієї особи в організації такої діяльності є постійною та істотною) і отримують основний доход - прибуток. Платниками виступають резиденти та нерезиденти.

Платники: суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами.

Платниками податку з числа нерезидентів є: юридичні особи, що створені в будь-якій організаційно-правовій формі, та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України; постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

Об’єкт (база): прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду;

- дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню, з джерелом походження з України.

Доходи - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.

З метою оподаткування усі доходи платника податку можна поділити на:

  • доходи, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування (доходи від операційної діяльності, а саме: дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг; інші доходи);

  • доходи, що не враховуються для визначення об’єкта оподаткування.

Для визначення об'єкта оподаткування не враховуються доходи:

– сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг;

– суми податку на додану вартість, отримані/нараховані платником податку на додану вартість, нарахованого на вартість продажу товарів, виконаних робіт, наданих послуг, за винятком випадків, коли підприємство - продавець не є платником податку на додану вартість.

– суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи;

– суми коштів або вартість майна, отримані платником податку як компенсація (відшкодування) за примусове відчуження державою іншого майна платника податку у випадках, передбачених законом; та ін.

Витрати – це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).

З метою оподаткування усі витрати підприємства можна поділити на:

  • витрати, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування (витрати операційної діяльності; інші витрати);

  • витрати, що не враховуються для визначення об’єкта оподаткування.

  • витрати подвійного призначення.

Собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; амортизація; вартості придбаних послуг; інших прямих витрат. До складу інших витрат включаються:

загальновиробничі витрат; адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати; фінансові витрати; інші витрати звичайної діяльності.

Не включаються до складу витрат: витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, а саме витрати на: організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків; суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг; та ін.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Ставки:

  • основна:

з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно – 23%;

з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно – 21%;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно – 19%;

з 1 січня 2014 року – 16%.

  • 0% – прибуток від страхової діяльності юридичних осіб у випадках, встановлених пунктом 156.2 ПК (від прибутку страховика, що здійснює страхування життя).

  • за ставками 0, 4, 6, 12, 15 і 20 відсотків доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених статтею 160 ПК (від доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених Кодексом).

Податкові пільги: звільняється від оподаткування прибуток від продажу дитячого харчування власного виробництва; прибуток, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги; прибуток підприємств, на яких інваліди складають не менше 50 % працюючих, а їх ФОП – не менше 25 % валових витрат; прибуток підприємств енергетичної галузі в межах витрат, передбачених інвестиційними програмами.

Сума ППП зменшується на суму придбаних торгових патентів (за видами діяльності, що підлягають патентуванню) та на авансовий внесок податку у зв’язку з виплатою дивідендів.

Задача 4.6

Доходи підприємства від продажу товарів у звітному періоді (2 квартал 2011р) склали 25750 тис. грн.; доходи від продажу основних фондів – 54 тис. грн.; інші доходи – 17 тис. грн. Витрати на оплату праці – 113 тис. грн. Амортизаційні відрахування – 450 тис. грн. Інші витрати, пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції – 12430 тис. грн. Розрахувати податок на прибуток підприємств.

Задача 4.7

У звітному періоді підприємство реалізувало продукції на суму 305400 тис. грн. (з ПДВ). Витрати на виробництво продукції склали 205000 тис. грн., у тому числі витрати на оплату праці – 85600 тис. грн. Крім того, у звітному періоді підприємство виплатило дивіденди у сумі 40000 тис. грн. Розрахувати суму податку на прибуток, що підлягає сплаті у бюджет за результатами звітного періоду (4 квартал 2011).