Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд 1.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
404.98 Кб
Скачать

Розділ 3.Удосконалення методів оцінки діяльності центрів відповідальності та застосування трансфертного ціноутворення на підприємстві тов «оашка»

3.1.Удосконалення оцінки ефективності центрів відповідальності на тов «оАшка»

Результати діяльності підприємства, його конкурентоспроможність в умовах ринкового середовища значною мірою залежить від ефективності системи методів що застосовуються для управління витратами. Дані про види, обсяги і динаміку витрат є основою для прийняття ефективних управлінських рішень .У випадку запровадження на підприємстві центрів відповідальності інформація про витрати, доходи і результати діяльності спочатку формується за кожним з центрів відповідальності, а вже потім за підприємством в цілому. Це дає можливість визначити продуктивність діяльності кожного окремого центру відповідальності та вирішити можливі проблеми[8].

На підприємстві «ОАшка» використовуються наступні показники для оцінки ефективності діяльності центрів відповідальності:

1)для аналізу центрів доходів:

  • відхилення доходу;

2)оцінка центрів нормативних витрат:

  • порівняння нормативних витрат з фактичними витратами центру

3)дискреційних центрах:

  • досягнення поставлених цілей.

4)центри прибутку:

  • валового прибутку;.

5)центр інвестицій

  • прибутковість інвестицій

Проаналізувавши систему методів оцінки ефективності діяльності підприємства ТОВ «ОАшка», можна сказати що вона оперує стандартними показниками, що деякою мірою не достатньо для проведення дійсно продуктивного аналізу стану та результатів діяльності підприємства за центрами відповідальності та прийняття прогресивних і дієвих управлінських рішень.

Саме тому вважаємо за доцільним часткове розширення та коригування спектру показників, що використовуються для оцінки діяльності центрів відповідальності.

Відповідність центрів відповідальності та методів оцінки наведена в таблиці 3.1.[5]

Таблиця 3.1 Відповідність центрів відповідальності та методів оцінки

Центр відповідальності

Метод оцінки

Центр доходу

Відхилення продажної ціни

Відхилення кількості продажів

Відхилення змішаної ціни

Центр витрат

Відхилення сировини і матеріалів

Відхилення заробітної плати

Відхилення накладних витрат

Центр прибутку

Валовий прибуток

Операційний прибуток

Маржинальний дохід

Центр інвестицій

Віддача інвестицій

Залишковий дохід

Розглянемо механізм оцінки ефективності діяльності центру прибутку з використанням додатково внесених показників маржинального доходу та операційного прибутку в таблиці 3.2.

Крім фінансових показників не менше значення мають і нефінансові. Тому досить ефективно буде запровадити на підприємстві наступні якісні показники оцінки діяльності центрів відповідальності[1]:

  • плинність кадрів;

  • відсоток браку;

  • витрати робочого часу;

  • рівень підготовки кадрів;

  • позиції на ринку.

Таблиця 3.2 Оцінка ефективності діяльності центру прибутку

Noз/п

Показники

Значення в грн

Відхилення

бюджетні скориговані на фактичний обсяг діяльності

фактичні

сума,грн

1

Дохід

48000

50000

2000

2

Змінні виробничі витрати

22000

21000

-1000

3

Валовий прибуток

26000

29000

3000

4

Змінні адміністративні витрати і витрати на збут

8300

8200

-100

5

Маржинальний дохід

17700

20800

3100

6

Постійні витрати:

7

постійні виробничі витрати

5200

5100

-100

8

постійні адміністративні витрати і витрати на збут

4850

4800

-50

9

Операційний прибуток

7650

10900

3250

Проаналізувавши дані таблиці можна дійти висновку, що загалом діяльність центру прибутку, а отже і підприємства в цілому є ефективною, свідченням чого є збільшення показників прибутку та тенденція до зменшення розмірів понесених витрат.

Ще одним можливим кроком підвищення ефективності аналізу діяльності центрів відповідальності і зокрема центрів нормативних витрат є використання запропонованого Спенсером А.Такером методу «тариф-година-машина». Згідно з яким за кожним центром відповідальності., а в нашому випадку центром нормативних витрат тобто виробничим цехом, закріплюють машини (обладнання) при цьому заздалегідь визначивши витрати на одну машино – годину, що дає можливість калькулювати і контролювати витрати за кожним технологічним процесом, що в свою чергу забезпечить більшу точність у вимірі собівартості продукції, а як наслідок і майбутнього прибутку[19].

Отже, на даний момент система оцінки ефективності центрів відповідальності на підприємстві є не досить ефективною через свою неповноту,але за умови введення запропонованих розширень та коректив вже в найближчому майбутньому підприємство зможе об’єктивно оцінювати діяльність центрів відповідальності, їх ефективність та матиме можливість внести необхідні зміни для оптимізації результатів діяльності як окремого центру так і організації загалом.