Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Права і порядок зміни договору перевезення

Залізниця може за заявою відправника, одержувача змінити станцію призначення вантажу, прийнятого до перевезення (переадресувати вантаж), з оплатою витрат за договірним тарифом. Це передбачено статтями 44 та 45 Статуту залізниць України, Правилами перевезень, а у міжнародному сполученні – УМВС (ст.. 20).

Згідно з УМВС право зміни договору перевезень належить відправнику, а також одержувачу.

Відправник може зробити такі зміни договору перевезення:

  1. забрати вантаж зі станції призначення;

  2. змінити станцію призначення;

  3. змінити одержувача вантажу;

  4. повернути вантаж на станцію відправлення.

Одержувач може зробити такі зміни договору перевезення:

  1. змінити станцію призначення вантажу в межах країни призначення;

  2. змінити одержувача вантажу.

При цьому одержувач може зробити зміни договору перевезення на основі даної Угоди тільки на вхідній прикордонній станції країни призначення і тільки тоді, коли вантаж ще не відправлений із цієї станції.

У тому випадку, коли вантаж уже поїхав вхідну прикордонну станцію країни призначення, зміна договору перевезення одержувачем здійснюється тільки відповідно до внутрішніх правил, що діють на залізниці призначення.

Зміна договору перевезення здійснюється на підставі письмової заяви відправника чи одержувача за формою, що наведена у УМВС. Залізниця призначення може застосовувати форму заяви про зміну договору перевезення одержувачем, установлену внутрішніми правилами, що діють на цій залізниці.

Відправник повинен заповнити заяву про зміну договору перевезення з перекладом його на робочі мови ОСЖД (Организация сотрудничества железных дорог) (російську, китайську).

Заява про зміну договору перевезення повинна бути складена на кожне відправлення окремо в одному екземплярі й подана відправником на станцію відправлення, а одержувачем – на вхідну прикордонну станцію країни призначення. Текст заяви має бути поміщений відправником у графі дубліката накладної «Найменування вантажу», що одночасно із заявою подається залізниці.

Заява одержувача про зміну договору перевезення може бути подана також на кілька відправок, якщо вони перевозяться групою вагонів і якщо зміна договору перевезення цих вантажів здійснюється на одну й ту саму станцію і на адресу одного й того одержувача.

Станція відправлення підтверджує одержання заяви про зміну договору перевезення проставленням календарного штемпелю на дублікаті накладної під заявою відправника, а також підписом працівника станції, що прийняв заяву, після чого станція повертає дублікат накладної відправнику.

Заява одержувача про зміну договору перевезення може бути подана без пред’явлення дубліката накладної.

Про заяву відправника що надійшла, про зміну договору перевезення станція відправлення чи прикордонна станція, якщо вантаж проїхав цю станцію, повинна за рахунок відправника повідомити телеграмою станціям шлях прямування, а також станції призначення. Телеграма має бути підтверджена направленням даної заяви про зміну договору перевезення на ту станцію, на якій вантаж був затриманий відповідно до телеграми. Однак ця станція повинна змінити договір перевезення на підставі телеграфного повідомлення станції відправлення, не очікуючи одержання письмової заяви відправника.

Залізниця не несе в цьому випадку відповідальність за можливі перекручування телеграфом заяви відправника.

Право відправника на зміну договору перевезення припиняється з моменту отримання накладної одержувачам чи прибуття вантажу на вхідну прикордонну станцію залізниці призначення, якщо в ній є письмова заява одержувача чи телеграфні повідомлення станції призначення про заяву одержувача на зміну договору перевезення.

Відправник не несе відповідальності за наслідки, що виникли в результаті зміни договору перевезення, зроблені на підставі письмової заяви одержувача чи телеграфного повідомлення станції призначення.

Зміна договору перевезення може бути зроблена один раз відправником і один раз одержувачем.

Залізниця має право відмовити в зміні договору перевезення чи затримати здійснення цієї зміни тільки у випадках, якщо:

  1. це неможливо для станції залізниці призначення, яка повинна змінити договір перевезення, у момент отримання письмової заяви чи телеграфного повідомлення станції відправлення чи станції призначення;

  2. це може порушити технологія роботи залізниці;

  3. цьому суперечать внутрішні закони і правила країн, залізниці яких беруть участь у перевезенні;

  4. при зміні станції призначення вартість вантажу не покриває всіх передбачуваних витрат по перевезенню до нової станції призначення, крім випадків, коли сума цих витрат вноситься негайно чи гарантується її внесення.

У випадках, зазначених в УМВС, залізниця повинна по можливості негайно сповістити відправника чи одержувача про перешкоди, що не допускають зміну договору перевезення.

Якщо залізниця не могла передбачити ці перешкоди і змінила договір перевезення, то відправник чи одержувач залежно від того, хто подав заяву про зміну договору перевезення, несе відповідальність за всі наслідки, що виникли в результаті цього.

Обчислення і стягнення провізних платежів при зміні договору перевезення здійснюється відповідно до статей 13 та 15 УМВС з урахуванням таких особливостей:

  • якщо вантаж повинен бути виданий на станції на шляху його прямування, то провізні платежі обчислюються і стягуються тільки за перевезення до цієї станції. Якщо вантаж уже пройшов нову станцію призначення і залізниця повертає його на станцію, то, крім провізних платежів за перевезення до станції затримки вантажу, нараховується і стягується окрема плата за перевезення від станції затримки вантажу до нової станції призначення вантажу;

  • якщо вантаж має бути відправлений на нову станцію, що розташована далі станції первісного призначення, чи відправлений на станцію, що не на шляху первісного проходження вантажу, то провізні платежі обчислюються окремо за перевезення до первісної станції призначення чи до станції затримки вантажу і від цієї станції затримки вантажу до нової станції призначення;

  • якщо вантаж має бути повернутий назад на станцію відправлення. То перевізні платежі обчислюються і стягуються з відправника за перевезення до тієї станції, з якої повернутий вантаж, і окремо за перевезення від цієї станції до станції відправлення.

В усіх випадках зміни одержувача або станції призначення вантажу підприємство, організація, громадяни, за заявою яких здійснено таку зміну, є відповідальними перед попереднім одержувачем за наслідки такої зміни і зобов’язані відрегулювати розрахунки між відправниками, попередніми адресатами та фактичними одержувачами.