Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

64 Тема: Поняття логістики та етапи її розвитку

Логістика – досить нове для нас поняття: вітчизняні літературні джерела, присвячені цій проблемі, можна перелічити на пальцях, у бібліотечних каталогах вона ще не має статусу самостійного наукового напрямку, на підприємствах цей термін, схоже, зовсім незнайомий. На противагу закордонні автори публікацій з логістики підкреслюють її самостійний характер, в тому числі виокремлення від маркетингу. Серед вітчизняних науковців поки що немає єдності думок щодо цього напрямку знань, і логістика не розглядається як автономна наука.

Відновлення прав логістики в Україні – справа часу, проте зволікати з її прийняттям у лоно української економічної науки не варто: питання ефективних виробничо-розподільчих відносин дуже актуальні не тільки у сучасних кризових умовах, а й у майбутньому.

Слово «логістика» (від грецького logistic – майстерність підрахувати, міркувати) має витоки ще за часів Римської імперії, коли існували спеціальні службовці – «логісти», або «логістики», які займалися розподілом продуктів харчування. Наукою ж логістика стала завдяки військовій справі. Так, візантійський імператор Леон 6 (825 – 912 рр.) визначили її таким чином: «Завдання логістики – сплачувати платню армії, належним чином озброювати та розподіляти її, постачали зброю і військове спорядження, своєчасно і достатньою мірою піклуватися про її потреби й відповідно готувати кожен акт військового походу, тобто підраховувати простір і час, робити вірний аналіз місцевості з точки зору пересування армії, а також визначати сили опору супротивника і згідно з цими функціями управляти і керувати, тобто розпоряджатися рухом і розподілом власних збройних сил». Незважаючи на військову специфіку, подібне тлумачення логістики має принципову схожість з її сучасними формулюваннями. Застосувалася логістика до середини 20 ст. виключно у військовій справі, і тільки після Другої світової війни на неї звернули належну увагу. Відтоді принципи логістики почали успішно втілюватися у життя, коли в США, СРСР та інших країнах було проведено роботи з вивчення властивостей операцій, пов’язаних з управління матеріальними потоками. У цей період досліджено проблеми військового постачання та тилового забезпечення фронту, розроблено математичні методи і моделі, які з часом дістали назву «дослідження операцій».

Першим автором праць з логістики вважають французького військового фахівця початку 20 ст. А.Г. Діаміні, який визначив логістику як «практичне мистецтво руху військ». Разом з тим Діаміні стверджував, що логістика стосується не тільки проблем транспортування, але й охоплює ширше коло інших питань: планування, управління, постачання, визначення місць дислокації військ, будівництво мостів, шляхів, тощо.

У розвинутих країнах концепція логістики, спричинена енергетичною кризою, сформувалася наприкінці 70-х років як розвиток ідей системного підходу до організації управління. Нині ця концепція проголошується деякими фахівцями майже «новою філософією управління», «третім шляхом раціоналізації». Такі гучні назви не безпідставні, вони виправдані і підтверджені цифровими даними. Так, у країнах Західної Європи майже 98% часу, необхідного для виготовлення виробу з урахуванням доставки сировини та транспортування готової продукції, припадає на матеріально-технічне забезпечення виробничого процесу і головним чином – на створення умов для зберігання. Власне виробництво становить лише 2% сумарного часу, а транспортування – 5%. Вочевидь, що резерви зниження собівартості виробу, а також зменшення кількості часу на його виготовлення треба шукати саме серед цих 98%. Структура цих витрат така: транспортування – 41%, зберігання товару – 21% , матеріальні запаси – 23%, адміністративні витрати – 15%. Отже, пошук шляхів скорочення витрат має концентруватися у напрямі вдосконалення управління постачаннями, збутом та зберігання товарів, поліпшення маркетингової діяльності, поглиблення взаємодії постачальників, споживачів та посередників, удосконалення технології руху матеріальних потоків і т. ін. Концепція інтеграції цих процесів і має назву «логістика».

Намагання мінімізувати сумарні витрати, підвищувати якість виробничих процесів виробничих процесів не випадкові. Так, у країнах з розвинутою ринковою економікою на сектор розподілу, як правило, припадає близько 1/3 валового національного продукту, на витрати по всіх видах діяльності, пов’язаної з матеріально-технічним забезпеченням, - 13% вартості валового національного продукту. При цьому майже половина ВНП витрачається на зберігання запасів матеріальних ресурсів. За даними Ради з управління матеріальним розподілом США, підвищення продуктивності праці з урахуванням принципів логістики забезпечує скорочення корпоративних витрат на 10-20%. Аналогічна ефективність спостерігається і в ряді інших країн.

В основі скорочення витрат лежить відмова від їх мінімізації щодо окремих напрямів діяльності фірм (зберігання запасів, збут, постачання, транспортування і т. ін.), тому що вона, мінімізація, дає лише обмежену економію і сприяє прихованню неефективних сфер цієї діяльності, чи то перевезення, складування, виробництво, обов’язково впливає на сполучні процеси, але не обов’язково адекватно. Так, дуже часто спроба максимально зменшити витрати на перевезення обертаються надто дорого для фірм в цілому. Тобто, якщо транспортний підрозділ фірми прагне до їх скорочення, то перш за все у жертву приносять швидкість, а особливо надійність доставки. Отже, шлях до мінімізації сумарних витрат на виробництво і сферу обігу довгий і досить складний.

За економічний критерій логістик у 60-70 –х був прийнятий мінімум сумарних витрат на всі логістичні операції. Такий підхід досягти раціонального співвідношення витрат та прибутків шляхом віднайдення економічних компромісів між інтересами всіх структурних підрозділів фірм на стратегічному, організаційному та оперативному рівнях. Перший вирішує такі проблеми, як постачальника та видів систем розподілу. Наступний, організаційний, рівень охоплює рішення та засоби організації виробництва та ринку, включаючи можливості відправлень та частоту відвантажень. Компетенцією оперативного рівня є подальша конкуренція та деталізація організаційних заходів, наприклад вибір маршруту та виду транспорту залежно від розміру, партій вантажу та вирішення інших аналогічних завдань. На кожному із зазначених рівнів спеціалісти у галузі логістики, займаючи центриську позицію, намагаються знайти та втримати ефективний баланс витрат, запасів матеріальних ресурсів та якості обслуговування. Таким чином, збільшуючи витрати на одні операції з метою зниження витрат на інші, досягаються мінімальні витрати на всю логістичну систему. Характерним прикладом цього є зростання витрат на транспортування та суттєве зниження витрат на управління запасами та складування.

Наприкінці 70-х років, у завершальний період класичної логістики, відбулися концептуальні зміни у логістичній науці. Якщо раніше акцентувалося на компромісах між функціями застосування логістики у межах однієї фірми, то надалі воно змістилося у бік компромісів між фірмами.

На початку 80-хроків настав новий етап розвитку логістики, що називається періодом неологістики, або логістики другого покоління, який характеризується розширенням сфери дії і виходом за межі традиційних логістичним функцій. Необхідність такого процесу пояснювалась тим, що жоден із структурних підрозділів фірми традиційно не мав достатніх можливостей та ресурсів для того, щоб самостійно незалежним чином реагувати на зміни зовнішніх умов та ефективно працювати. Необхідна була спільна, злагоджена робота всієї фірми чи підприємства.

Новий підхід, оснований на використанні зусиль усього підприємства, полягав у тому, що логістичні системи повинні створюватися та керуватися виходячи х максимальної ефективності всієї фірми, а не тільки системи логістики. Тому велика увага стала приділятися міжфункціональним компромісам.

Отже, можна констатувати, що логістика, зважаючи на її сучасний рівень розвитку, є комплексним (системним) методом розробки стратегій і механізму оптимізації господарських зв’язків, що ґрунтуються на міжфірменних чи міжфункціональних економічних компромісах.

Як зазначалося, конкурентоспроможність фірм великою мірою залежить від якості логістичного обслуговування. Перш за все це стосується фірм, які застосовують сучасні методи просування товарів, що звільняють значну частину зворотних коштів: синхронізацію роботи виробничих підрозділів фірм та логістичним структур, надійність постачань, швидкість відвантаження та перевезення, відправлення вантажів відповідними партіями.

Відмітною рисою логістики є широке застосування засобів інформатики та комунікації, які дозволяють на високому рівні контролювати всі основні та допоміжні процеси сфери розподілу. Автоматична система контролю чітко відслідковує такі показники, як наявність напівфабрикатів та випуск готової продукції, обсяг постачання матеріалів та комплектуючих, ступінь виконання замовлень, просування товарів від виробника до споживача та ін. Важливу роль відіграє і комп’ютеризація операцій, пов’язаних з оформленням замовлень, оперативність і точність виконання яких впливає на ту частину балансу фірми, що відображає рух готівкових коштів, та, як наслідок, - на обіг капіталу.

Під впливом логістики транспортна політика ряду західних країн зазнала змін щодо лібералізації, перш за все автомобільного та авіаційного транспорту як найбільш пристосованих до перевезення вантажів дрібними партіями, що дає можливість скоротити запаси матеріальних ресурсів і підвищити швидкість їх обертання. Перехід від жорсткого державного контролю до дерегулювання транспорту дозволів відійти від регламентації тарифів і напрямків капітальних вкладень, усунув ліміти кількості автотранспортних та авіакомпаній, ліквідував ряд ліцензій, що обмежували комерційну та експлуатаційну діяльність перевізників.

Одні фахівці розглядають логістику насамперед як науку, що допомагає оптимізувати кооперативні зв’язки, інші вважають основним середовищем її застосування внутрішньовиробничі процеси з обов’язковим включенням питань планових завантажень обладнання розміру партій запуску деталей. Деякі автори виокремлюють як основу логістичного підходу транспортне обслуговування, інші ж ставлять у центрі регулювання та планування виробничого процесу складське господарство. Так, французькі фахівці з логістики трактують її як «сукупність різноманітних видів діяльності з метою одержання з найменшими витратами необхідної кількості продукції у встановлений час та у встановленому місці, де існує конкретна потреба у цій продукції». На думку ряду інших західних спеціалістів, логістика – це інтеграція процесу перевезень з виробничою сферою, що включає вантажно-розвантажувальні операції, зберігання та транспортування товарів, а також необхідні інформаційні процеси. Німецький професор Пфоль припустив, що логістика є «процес планування, реалізації та контролю ефективних й економних з точки зору витрат переміщення та зберігання матеріалів, напівфабрикатів та готової продукції, а також пов’язаної з ними інформації про постачання товарів від місця виробництва до місця споживання згідно з вимогами клієнтури». Санкт-Петербурзький вчений Б. К. Плоткін пропонує стисле, але досить влучне визначення: «Логістика – це наукова дисципліна про управління потоками в системах». Така різноманітність визначень пов’язана з тим, що логістика як наукова дисципліна перебуває у стадії формування, і її базова термінологія ще не уніфікована. Логістика вирішує питання щодо матеріальних та інформаційних потоків, які забезпечують товарорух (сировини, матеріалів, запасних частин), тобто поставки.

Загальний для всіх фахівців з логістики є системний погляд виробничих процесів та їх транспортно-складського забезпечення з урахуванням сфери товарообороту.

Таким чином, можна стверджувати, що теоретично логістика вже виокремилась як самостійна наука. У багатьох зарубіжних країнах вона є незалежною галуззю досліджень вчених, вивчається у вузах. Будемо сподіватися, що і в Україні термін «логістика» вживатиметься не тільки як модне слово, а набуде рис дійсно наукового напрямку з характерним ефективним практичним застосуванням.