Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма ВТП ( 13 тиж ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

України

Київський електромеханічний технікум залізничного транспорту ім. М. Островського

РОБОЧА ПРОГРАМА

виробничої технологічної практики студентів спеціальності 5.05020203 « Монтаж, обслуговування та ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті »

Розроблена викладачем

КОМАРОВСЬКОЮ О.М.

Затверджена цикловою

комісією спеціальності

5.05020203

Київ 2012

Затверджена цикловою

комісію спеціальності

5.05020203

Голова циклової комісії

________________________

О.М. Комаровська

Рецензент

викладач

Н.М. Угляренко

Зміст

Частина 1

  1. Загальні вказівки 4

  2. Рекомендації що до складання звітних документів 7

Частина 2

  1. Вивчення питань структури, організації і планування дистанції (лінійних підрозділів). 9

  2. Виробнича робота на штатних (з оплатою) робочих місцях. 9

  3. Ознайомлення з технологією технічного обслуговування і ремонту пристроїв автоматики та телемеханіки на інших дільницях ШЧ. 15

  4. Примірний перелік індивідуальних завдань 16

  5. Додатки 17

Частина 1

1.Загальні вказівки.

Виробнича технологічна практика є складовою частиною навчального процесу, а тому повинна забезпечувати залучення студентів до суспільно корисної праці в якості безпосередніх виконавців, розширення та поглиблення знань, отриманих під час теоретичного навчання, а також засвоєння та удосконалення професійних вмінь та навичок праці з технічного обслуговування та ремонту пристроїв систем залізничної автоматики та телемеханіки (СЦБ ).

Під час виробничої технологічної практики необхідно звернути увагу на формування естетично-моральної якості майбутнього спеціаліста:

- виховання відповідального ставлення до праці, свідомої виробничої дисципліни, поваги до традицій підприємства;

- забезпечення придбання навичок суспільної, організаторської та виховної роботи.

Виробнича технологічна практика відбувається в технічно добре обладнаних дистанціях сигналізації та зв'язку і складається з двох періодів:

  1. Робота на штатних місцях з оплатою згідно робітничими професіями, передбаченими навчальним планом.

  2. Ознайомлення з технологією технічного обслуговування та ремонту інших пристроїв і систем залізничної автоматики та телемеханіки, які передбачені програмою практики і з якими студенти не змогли ознайомитися, працюючи на місцях з оплатою.

Черговість цих періодів встановлюється керівниками практики від технікуму та виробництва, залежно від місцевих можливостей. Під час виробничої технологічної практики студенти зобов'язані виконувати встановлені на підприємстві режим та правила внутрішнього розпорядку.

На закінчення виробничої технологічної практики студенти повинні оволодіти навичками праці відповідно до робітничої професії не нижче електромонтера СЦБ 4-го розряду (або кабельника-спайника 3-го розряду) і можуть підвищити всій кваліфікаційний розряд відповідно до вимог навчального плану.

Для більш глибокого вивчення питань технології і економіки виробництва, а також для збору матеріалів для курсових проектів (робіт) студентам при направленні на виробничу технологічну практику необхідно видавати індивідуальні завдання. Тематика цих завдань повинна бути максимально наближеною до виробничої діяльності та узгоджена з темами курсових проектів, і з спеціальними дисциплінами.

Темами індивідуальних завдань можуть бути: технологія обслуговування окремих пристроїв СЦБ, техніко - економічні показники на дільниці, в бригаді; аналіз втрат робочого часу на технічне обслуговування різних пристроїв СЦБ(як на залізниці, так і у метрополітені); зміст раціоналізаторських пропозицій в дистанції та економічний ефект від впровадження; атестація робочих місць, форми та системи оплати парці, форми організації праці, досвід роботи передовиків і новаторів виробництва; впровадження нової техніки та технологій; використання ЕОМ в технологічному процесі на виробництві.

Для надбання навичок організаторської, суспільної праці у виробничому колективі студенти повинні брати активну участь в суспільному, культурно-масовому та спортивному житті виробництва, виконувати громадські доручення.

Проходження практики і керівництво нею здійснюється у відповідності з « Програмою для вищих закладів освіти 1-2го рівня акредитації» з спеціальності 5.05020203 «Монтаж, обслуговування та ремонт автоматизованих систем керування рухом на залізничному транспорті»

Загальне керівництво практикою доручається заступнику начальника дистанції (чи інженеру дистанції), який організовує практику, надає студентам необхідну допомогу, піклується про умови праці і побуту. На початку практики він повинен ознайомити студентів з господарством дистанції, її цехами, а також проінструктувати та проекзаменувати студентів з правил техніки безпеки.

Керівники практики від технікуму та виробництва систематично перевіряють ведення щоденників, звітів, роблять в них помітки та необхідні вказівки, а також надають студентам необхідну навчально-методичну допомогу.

Ця програма є типовою. На її підставі керівник практики від технікуму разом з керівником практики від виробництва складають робочий план, в якому зміст робіт згідно з програмою практики узгоджується з конкретними умовами та можливостями підприємства.

В робочих планах слід передбачити час для виконання робіт з нормуванням праці. Для розуміння студентами зв'язку між основними підрозділами дистанції сигналізації та зв'язку, їх ролі в загальному виробничому процесі в робочому плані студента передбачається час на проведення ознайомлювальних екскурсій до підрозділів дистанції сигналізації та зв'язку.

При неможливості виконання студентами окремих видів робіт, які передбачені програмою, в робочому плані слід передбачити їх заміну аналогічними.

Для можливості виконання студентами всіх робіт згідно з програмою практики необхідно скласти графік переміщення студентів по робочим місцям.

Безпосереднє керівництво практикою здійснюють начальники цехів і старші електромеханіки, які забезпечують виконання студентами програми практики. Перед початком практики вони повинні ознайомити студентів з наявністю обладнання і розташуванням його на об'єкті .

Керівники практики від виробництва призначаються наказом начальника дистанції сигналізації та зв'язку.

Питання організації, керівництва та контролю проходження практики, основні обов'язки керівників практики та студентів наведені у положенні, затвердженому наказом № 93 від 08.04.93р та № 94 від.........

Таблиця № 1

п/п

Об'єкти та зміст практики

Тривалість періодів практики (у тижнях) для груп денного навчання

1.

Ознайомлення з дистанцією сигналізації та зв'язку. Інструктаж та іспит з техніки безпеки.

0.5

2.

Виробнича робота на штатних(з оплатою) робочих місцях.

9

3.

Ознайомлення з технологією обслуговування та ремонту пристроїв автоматики та телемеханіки на інших дільницях ШЧ.

2

4.

Оформлення звітної документації

0.5