Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. роб ТЕД.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема: Використання та захист коду експедитора

Укрзалізниця визначає і надає експедитору єдиний цифровий код.

Інструкція, яка визначає порядок надання, використання та захисту кодів експедиторськими організаціями, для здійснення транзитних перевезень вантажів залізницями України, затверджена наказом Мінтрансу № 229 від 23.04.2001.

Надання коду експедитора проводиться після укладання договору між Укрзалізницею та експедиторською організацією про організацію перевезень вантажів залізницями України. Про надання коду Укрзалізниця письмово повідомляє експедитора. Код складається з 10 цифр, які несуть інформацію про наданий Укрзалізницею єдиний цифровий код є конфіденційною, про що зазначається у договорі про організацію перевезення вантажів залізницями України. Єдиний цифровий код діє в межах залізниць України з часу його визначення та надання експедитору до припинення дії договору.

Єдиний цифровий код експедитора використовується для проведення централізованих розрахунків за перевезення та надання послуг, для інформаційного забезпечення, оперативного обліку на базі електронного обміну даними. Для забезпечення проведення централізованих розрахунків згідно з параграфом 2 статті 15 Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення (УМВС - СМГС) цей код вноситься до графи 20 перевізних документів УМВС (накладну).

Про прибуття вантажів на вхідну прикордонну станцію України Головний інформаційно-обчислювальний центр Укрзалізниці, за реквізитами перевізних документів, передає інформацію експедиторській організації, код якої вказано в графі 20 перевізних документів УМВС. Укрзалізниця надає такі послуги згідно з договором, де вказується порядок їх оплати. На підставі цієї інформації експедитор перевіряє правомірність використання наданого йому коду. У разі виявлення використання коду сторонньою особою експедитор негайно телефоном, з наступним письмовим повідомленням, звертається до Укрзалізниці з вимогою про припинення руху вагонів до з’ясування обставин, які призвели до несанкціонованого використання коду. Збитки, яких зазнала Укрзалізниця внаслідок затримки вагонів, можливого псування транзитних вантажів, відшкодовуються стороною, з вини якої сталася затримка, згідно з чинним законодавством України.

Тема: Вибір виду транспорту

Існують різноманітні засоби транспортування вантажів між країнами. Плануючи відправлення вантажу і вибір виду транспорту, треба врахувати обставини, від яких залежить техніко-економічна ефективність перевезень.

Вид вантажу. Інколи можливість вибору відсутня. Вантажі, що швидко псуються, цінні вантажі перевозять, як правило авіатранспортом. Водночас авіаперевезення недопустимі для легкозаймистих, вибухонебезпечних вантажів. Основну частину міжнародних морських перевезень складають масові наливні та навалочні вантажі: сира нафта і нафтопродукти, залізна руда, кам’яне вугілля, зерно та ін.

Відстань і маршрут перевезень. Місце відправлення вантажу та кінцевий пункт перевезення є також визначальним при виборі виду транспорту. У внутрішньоконтинентальних перевезеннях використовують залізничний, автомобільний, річковий та авіаційний транспорт.

Фактор часу. Очевидно, що найшвидший спосіб доставки вантажу, - авіатранспорт. Однак він дорогий і тому застосовуються тільки в експертних випадках, коли треба доставити вантаж якнайшвидше.

Вартість перевезення. Товари слід запаковувати, якщо це можливо, у тих країнах, з яких їх зручніше та дешевше доставляти. Не існує якихось певних правил, які дозволяють визначити точний відсоток вартості транспортних витрат стосовно вартості товарів. Кожний вид транспорту має свої тарифи, виходячи із собівартості перевезень. Тому покупець має зважити, яку партію вантажу і за яку вартість йому краще перевезти. Можливо невелику партію вантажу краще перевезти авіатранспортом на значну відстань, а нафтопродукти – трубопровідним транспортом та ін.

Безпечність транспортування. Крихке та дороге обладнання найкраще перевозити авіатранспортом, навіть якщо поставка даного вантажу не термінова. Товари, для яких ступінь ризику крадіжки високий (запчастини автомобілів, високоточне обладнання та ін.) доставляються морським транспортом в контейнерах.

Треба пам’ятати, що виплата страхового відшкодування вантажоодержувачу є лише фінансовою компенсацією і ніколи не відшкодує йому ті незручності, які здатна створити партія вантажу, що прибула в поганому стані.