Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
донец / Хламота / Метод_ДП_050208_last.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
629.76 Кб
Скачать

VI. Критерії оцінювання якості дипломної роботи (проекту)

6.1. Підсумкову, диференційовану за чотирибальною шкалою, оцінку дипломної роботи визначає ДЕК. Її рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

У процесі визначення оцінки враховується ряд важливих показників якості роботи:

  • актуальність обраної теми;

  • чіткість формування мети і завдань дослідження;

  • якість і глибина наукового теоретико-методологічного та практичного аналізу проблеми;

  • наявність критичного огляду літературних джерел та наукової полеміки;

  • системність і глибина аналізу практики на матеріалах організації, наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу;

  • актуальність і обґрунтованість заходів, що пропонуються для підвищення економічної ефективності роботи організації;

  • правильність та чіткість відповідей на запитання членів ДЕК та присутніх на захисті викладачів;

  • зауваження і пропозиції, що містяться у зовнішній рецензії та у відгуку наукового керівника.

6.2. На початковому етапі оцінювання дипломної роботи ДЕК виставляє бали згідно 100-бальної системи оцінювання за такими критеріями:

6.2.1. Оформлення дипломної роботи відповідно до вимог Університету – 5 балів.

6.2.2. Актуальність теми – до 10 балів, у т.ч.:

  • наукова новизна (для магістрів) / практична значущість (для спеціалістів)– 3 бали;

  • відповідність теми проблемам напрямку підготовки і спеціальності – 2 бали;

  • відповідність плану (змісту) роботи її темі – 3 бали;

  • наявність замовлення на тему від підприємства – 2 бали.

6.2.3. Ступінь науковості – до 15 балів, у т.ч.:

  • логічно-структурна побудова роботи – 4 бали;

  • рівень теоретичного дослідження – до 3 балів: високий – 3 бали, середній – 2 бали, низький – 1 бал;

  • глибина практичного дослідження проблеми в межах конкретного підприємства – до 5 балів: високий – 5 балів, середній – 4 бали, низький – 2 бали;

  • ступінь застосування сучасних методів дослідження: високий – 3 бали, середній – 2 бали, низький – 1 бал;

6.2.4. Використання інформаційних технологій – до 10 балів.

6.2.5. Рівень реальності розробок і пропозицій – до 30 балів:

  • рівень обґрунтування рекомендацій – до 10 балів: високий – 10 балів, середній – 5 балів;

  • обґрунтування економічного або соціального ефекту від дослідження – до 10 балів;

  • наявність довідки (акту) про впровадження запропонованих рекомендацій або публікацій з теми дипломної роботи – 10 балів.

6.2.6. Захист дипломної роботи – до 30 балів: високий – 30 балів, середній – 20 балів, низький – 10 балів.

6.2.7. Всього (максимальна кількість) – 100 балів.

6.3. На другому етапі оцінювання дипломної роботи здійснюється перехід від 100-бальної до 4-бальної національної системи оцінювання та системи ECTS за такою шкалою:

Відмінно. Дипломна робота є бездоганною в усіх відношеннях: містить елементи наукової новизни; має практичне значення; доповідь логічна і стисла, проголошена вільно зі знанням справи; відгуки і рецензія позитивні; відповіді на запитання членів ДЕК правильні. (90 – 100 балів, А)

Добре. Тема дипломної роботи розкрита, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: в теоретичній частині поверхово проаналізовані літературні джерела; елементи новизни та практичного значення чітко не представлені; недостатньо використані інформаційні матеріали організації, мають місце окремі зауваження в рецензії та відгуках; доповідь логічна, проголошена вільно; відповіді на запитання членів ДЕК в основному правильні. (82-89 балів – В, 75-81 балів - С).

Задовільно. Тема роботи в основному розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру: нечітко сформульована мета роботи; теоретичний розділ має виражений компілятивний характер; в аналітичній частині є надлишок елементів описовості; добір інформаційних матеріалів ( таблиці, графіки, схеми) не завжди обґрунтований; заходи і пропозиції, що містяться в третьому розділі, обґрунтовані непереконливо; рецензія і відгуки містять окремі зауваження; доповідь прочитана за текстом; не всі відповіді на запитання членів ДЕК правильні або повні. (67– 74 балів – Д, 60-66 балів - Е).

Незадовільно. Нечітко сформульована мета дипломної роботи. Розділи погано пов’язані між собою. Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині. Пропоновані заходи в аналізу не результативні, економічне обґрунтування неповне. Відповіді на запитання членів ДЕК неточні або неповні. (35-59 балів – FX, 1-34 – балів - F)

6.4. Робота до захисту не допускається. Представлена науковому керівникові на перевірку або на будь-який подальший етап проходження з порушенням термінів, встановлених регламентом. Виконана несамостійною. Структура не відповідає вимогам. Зміст роботи не розкриває її теми. Відсутня зовнішня рецензія та відгук наукового керівника.

6.5. Випускнику, який був допущений до державної атестації і не пройшов її за затвердженим графіком з поважної причини (документально підтвердженої), за поданням декана ФМЛ (директора ІЕМ) головою ДЕК може бути дозволено її проходження в інший день у межах терміну роботи комісії.

6.6. Випускнику, який був допущений до державної атестації і не пройшов її за затвердженим графіком з поважної причини (документально підтвердженої), за поданням декана ФМЛ (директора ІЕМ) наказом ректора Університету може бути продовжений строк навчання з наступним проходженням державної атестації у встановлений цим наказом термін, якщо вона є неможливою з поважних причин в межах терміну роботи даної ДЕК.

6.7. Неатестованому з неповажних причин за підсумками державної атестації і відрахованому з Університету наказом ректора випускнику видається академічна довідка встановленого зразка, в якій зазначається причина відрахування: „як неатестований за підсумками державної атестації”.

6.8. Відрахований з університету як не атестований за підсумками державної атестації випускник має право на повторне проходження державної атестації в Університеті не раніше ніж через чотири місяці і не пізніше ніж через три роки після проходження державної атестації вперше.

6.9. У випадках, коли підсумки захисту випускником дипломної роботи (проекту) визнаються ДЕК незадовільними, комісія встановлює, чи може зазначений випускник подати на повторний захист ту ж саму роботу (проект) з доопрацюванням, чи він повинен виконати роботу (проект) за новою темою, узгодженою з випусковою кафедрою.

Рішення ДЕК з цього питання заноситься до розділу „Особливі думки членів ДЕК” протоколу її засідання.

Для проходження повторної державної атестації відрахований з університету випускник повинен поновитися на навчання за договірними умовами: у першому – випадку на термін виконання і захисту дипломної роботи (проекту), у другому – на термін проходження переддипломної практики та виконання і захисту атестаційної роботи.

Соседние файлы в папке Хламота