Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

5.2. Навчальні завдання

  1. Перевірити правомірність здійснення і правильність відоб­раження в обліку господарських операцій викладених у навчальних завданнях.

  2. За виявленими порушеннями зробити записи в журналі ревізора та визначити методи та прийоми виявлення порушень, доповнивши в разі необхідності недостатню інформацію.

  3. На підставі інформації, відображеної в журналі ревізора, зробити записи в загальному акті ревізії (у розділах «Грошові кошти і фінансові інвестиції» і «Розрахункові та кредитні операції»).

Методичні вказівки до виконання завдань

Перед виконанням завдання необхідно вивчити передбачений програмою теоретичний матеріал за темою «Контроль грошових коштів, розрахунків та кредитних операцій», ретельно ознайомитися з рекомендованими нормативними актами, які регулюють питання теми та повторити, у разі потреби, відповідні теми з курсу «Фінансовий облік».

Розглядаючи задачу 1, потрібно чітко уявити собі процедури інвентаризації готівки в касі, їхню послідовність, способи отримання наве­деної інформації. При цьому слід мати на увазі, що ця інформація може бути отримана ревізором у результаті фактичного контролю каси та переперевірена за допомогою даних контролю бухгалтерії. Додаткової інформації для виявлення недоліків та порушень не потрібно. Спочатку складається акт про результати інвентаризації наявних коштів за наведеним зразком, а потім робиться запис у журналі ревізора.

Наступні задачі містять тільки частку інформації, необхідну для визначення суті порушень, тому студент повинен записати в журнал ревізора відсутні в умовах задач окремі реквізити до- кументів та інші дані. Метою задачі 2 є закріплення знань, що стосуються результатів інвентаризації, а також пошук порушень (наприклад, перевищення ліміту готівки, несвоєчасність здачі звіту касиром, несанкціонована видача грошей та ін.).

Для отримання підсумкової інформації щодо задачі 3 рекомен­дується скласти таблицю, у якій в окремих колонках показати невикористані за призначенням суми коштів та суми, використані за місяць не за призначенням.

Розв’язання задачі 5—9 потребує від студента знань норма- тивно-правової бази щодо порядку оформлення та відображення в обліку операцій з підзвітними особами. Вирішення задачі 7 можливе за умови комплексного аналізу витрат підприємства, пов’язаних з відрядженням, та розрахунків по валютних опера- ціях, тому рекомендується такі розрахунки спочатку виконати на окремому аркуші в довільній формі й тільки після цього формулювати сутність порушень у журналі ревізора. Стосовно задачі 9 рекомендується робити не тільки арифметичні перевірки, а й визначити суму заборгованості, яка обкладається штрафом за порушення термінів повернення готівки в касу. Крім того, у задачах, де визначається термін виникнення заборгованості, треба використати метод нормативної перевірки і порівняти фактичний термін заборгованості за даними бухгалтерського обліку з нормативним терміном (3 роки), передбаченим у Цивільному кодексі України.

Задачу 10 потрібно аналізувати на правильність і повноту бухгалтерських записів щодо розрахунків з постачальниками, заліку авансів.

Перед розглядом задачі 14 слід вивчити Інструкцію про по- рядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіре- ностей на отримання цінностей, затверджену наказом МФУ від 16 травня 1996 р. № 99 (у редакції від 19 жовтня 2000 р.), а ситуації, наведені в задачах 16—18, потрібно розглядати відповідно до вимог Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26 грудня 1999 р. № 13—92 та Інструкції про прибутковий податок з громадян від 21 квітня 1993 № 12.

Вирішення задач 19—20 потребує арифметичної перевірки бухгалтерського розрахунку нарахувань сум відпускних та за час тимчасової непрацездатності. Причому кількість календарних днів за рік у задачі 19 студент визначає самостійно, а в задачі 20 потрібно пере­вірити правильність розрахунку кількості робочих днів (календарні дні мінус святкові та неробочі дні) за даними бухгалтерського обліку.

Для розв’язання задач 21—24 треба добре розуміти суть операцій, відображених бухгалтеріями підприємств, та, керуючись Інструкцією про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій від 30 листопада 1999 р. № 291, дати пропозиції щодо правильності складання бухгалтерських записів при відображенні кредитних операцій.

Дані про порушення, виявлені у вищезазначених задачах, необхід­но систематизувати в журналі ревізора, а потім зробити записи у від­повідних розділах акта ревізії, виділивши в ньому окремі підпункти.

Соседние файлы в папке verstka