Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

Аналізуючи умови задачі 7, слід з’ясувати, чи достатньо вихід­ної інформації для потреб бухгалтерського обліку й управління підприємством у цілому, вказати облікові регістри з визначених ділянок обліку, передбачені журнально-ордерною формою обліку, які не ведуться на даному підприємстві, розробити пропозиції для усунення недоліків в організації обліку.

У задачах 8—10 потрібно дати оцінку достатності відображення в облікових регістрах інформації за наведеними операціями, доповнити склад обов’язкових реквізитів форм первинних документів, облікових регістрів, охарактеризувати стан організації обліку і контролю за вказаними операціями.

Для розв’язання задачі 11 необхідно оцінити рівень організації закріплення основних засобів, товарно-матеріальних цінностей за матеріально відповідальними особами.

Умови задачі 2 потребують оцінки дотримання порядку видачі довіреностей, їхнього оперативного обліку, а задачі 13 — перевірки правильності ведення обліку бланків суворої звітності, форм облікових регістрів, первинних документів. Згідно з діючими вимогами щодо ведення бухгалтерського обліку обов’язково має вестись позабалансовий облік бланків суворої звітності в умовній оцінці 1 аркуш — 1 грн.

Стан внутрішньогосподарського контролю на підприємстві потрібно оцінити при розв’язанні задач 14, 15. Питання організації внутрішнього контролю є важливими складовими облікової політики підприємства. Основи організації внутрішньогосподарського контролю на підприємстві (вимоги щодо проведення спеціальних внутрішніх перевірок, розгляду їхніх результатів і відображення їх в обліку) викладені в Законі України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні».

Навчальний матеріал для виконання завдання

1. За результатами перевірки стану бухгалтерського обліку під­приємства виявлено, що штат бухгалтерії складається з 10 осіб, з яких вищу економічну освіту мають головний бухгалтер під- приємства та його заступник, середню економічну освіту — бухгалтер сектору розрахунків, середню освіту та посвідчення про закінчення бухгалтерських курсів — решта персоналу бухгалтерії.

2. Для забезпечення працівників інструктивним матеріалом бухгалтерією підприємства оформлено річну передплату на періодичні видання: газети «Баланс», «Все про бухгалтерський облік», «Бізнес». Видання надходять із запізненням, деякі номери відсутні.

3. У бухгалтерії відсутні графіки документообороту за господарськими операціями. Первинна документація не в усіх випадках своєчасно надходить до бухгалтерії.

4. У бухгалтерії не ведуться рахунки податкового обліку («Валові витрати», «Валові доходи», «Податкова амортизація»). За організацію обліку операцій за цими рахунками відповідає заступник головного бухгалтера. Згідно з його поясненнями, такі операції відображаються бухгалтерією підприємства позасистемно, в окремих зошитах.

5. Зіставленням звітних даних і даних бухгалтерського обліку розрахункових операцій виявлено факт переплати в бюджет суми ПДВ за перший квартал минулого року в сумі 980 грн.

6. У Книзі головних рахунків протягом ревізійного періоду сальдо за субрахунком 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» показувалось «згорнуто» за дебетом субрахунку і підраховувалось за алгоритмом: сальдо на початок місяця + оборот за дебетом — оборот за кредитом. Отримані таким чином залишки за субрахунком 377 відображались у балансі. Які заходи необхідно вжити для коригування показників звітності?

7. У бухгалтерії застосовується журнально-ордерна фор- ма обліку з частковим використанням комп’ютерної техніки для поточного обліку за розділами: облік розрахунків з опла- ти праці, облік основних засобів, облік МШП та виробничих запасів. Як вихідна комп’ютерна інформація щомісячно надаються:

1) платіжні та розрахунково-платіжні відомості;

2) групувальні відомості для розрахунків витрат на внески до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування і т. д.;

3) групувальні відомості на основі первинних документів про надходження та вибуття запасів за місяць;

4) узагальнюючі оборотні відомості за номенклатурою запасів у розрізі матеріально відповідальних осіб за місяць;

5) журнали № 1, 3, 4.

8. Для здійснення обліку основних засобів бухгалтерією підприємства ведуться такі облікові регістри: журнал № 4, інвентар­ні картки на об’єкти основних засобів, опис інвентарних карток, оборотні відомості в розрізі матеріально відповідальних осіб. В інвентарних картках з обліку устаткування відображено такі показники: інвентарний номер, назва об’єкта, вартість, дата придбання.

9. Матеріально відповідальні особи (завідувачі складів) подають у бухгалтерію матеріальні звіти у вигляді регістру первинних документів на приймання та видачу матеріалів за звітний місяць у термін до 5 числа наступного місяця.

У картках складського обліку з номенклатури виробничих запасів протягом місяця відображено: назви первинних документів, їхній номер, у кінці місяця зроблені підсумки оборотів за місяць із надходження і вибуття виробничих запасів та виведено залишок на кінець місяця.

10. За результатами перевірки стану обліку розрахунків за рахунками 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 681 «Розрахунки за авансами одержаними», 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» виявлено, що в журналі № 3 відображаються такі показники: назва постачальника (кредитора), назва документа про надані послуги, одержані матеріальні цінності, сума до сплати з виокремленням ПДВ. Наприкінці місяця загальні підсумки оборотів за місяць переносяться до Книги головних рахунків.

11. У книзі реєстрації виданих довіреностей пронумеровано сторінки. У разі видачі довіреності в книзі відображаються такі дані: дата видачі, номер довіреності, кому видано, назва організації.

12. Придбання форм облікових регістрів, форм звітності та бланків первинних документів, у тому числі довіреностей на отримання матеріальних цінностей, трудових книжок та вкладишів до них, відображено:

Д-т 92 «Адміністративні витрати» на суму 820 грн.

К-т 30 «Каса» — 120 грн.

К-т 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — 700 грн.

13. Дані рахунків Книги головних рахунків на 1 жовтня минулого року:

1) основні засоби (рах. 10) — 4000 тис. грн, у т. ч. будівлі 2300 тис. грн;

2) виробничі запаси (рах. 20) — 550 тис. грн;

3) МШП (рах. 22) — 410 тис. грн.

Соседние файлы в папке verstka