Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Передмова

В умовах переходу України до ринкових відносин суттєво змі­нюються управлінські функції держави. Державний фінансовий контроль є однією з важливих функцій державного управління, яка полягає у сприянні реалізації фінансової політики держави, забезпеченні процесу формування й ефективного використан­ня фінансових ресурсів держави для досягнення поставлених нею цілей у сфері фінансів. Державний фінансовий контроль набуває важливого значення в умовах функціонування підприємств із різ­ними формами власності й розвивається за двома напрямами. Перший — це контроль держави за формуванням і ефективним використанням коштів державного бюджету та загальнодер- жав­них цільових, позабюджетних фондів України. Другий — це контроль держави за дотриманням вимог чинного законо­давства для забезпечення законності, раціональності та дотримання фінансової дисципліни в процесі формування, розподілу, володіння, використання та відчуження активів, що належать державі.

Державний фінансовий контроль відповідно до чинного законодавства здійснюють у міру необхідності та в межах своєї компетенції різноманітні органи державного управління й підвідомчі їм організації. До них належать Рахункова палата України, Державна контрольно-ревізійна служба України, Державна податкова служба України, Державне казначейство України, Державна митна служба України, Національний банк України, а також підрозділи міністерств і відомств, що здійснюють відомчий державний фінансовий контроль.

Проект Закону України «Про систему державного фінансового контролю в Україні» передбачає законодавче закріплення системи органів державного фінансового контролю України та їхній статус і компетенцію.

Державний фінансовий контроль здійснюється для забезпечення реалізації фінансової політики держави через систему законодавчих і організаційних, адміністративних, правоохоронних та інших заходів.

Навчально-методичний посібник підготовлено з урахуванням нових законодавчих і нормативно-правових актів з обліку та контролю, методичних прийомів і способів фінансового контро- лю відповідно до програми дисципліни «Державний фінансовий контроль».

Авторами розділів є Н. С. Вітвицька (керівник авторського колективу), канд. екон. наук, доц. — розділи 1, 2 (теми 1—8, 13), 3—6; І. Ю. Чумакова, канд. екон. наук, доц. — розділи 1, 2 (те- ми 9—11, 13—14), 3—6; М. М. Коцупатрий, канд. екон. наук, проф. — передмова, розділи 2 (теми 1—2, 14—15), 5; М. Т. Фен­ченко, ст. викл. — розділ 2 (теми 5, 12).

1. Навчальна програма дисципліни «державний фінансовий контроль»

Тема 1. Суть і функції державного фінансового контролю

Поняття, суть, значення державного фінансового контролю в умовах ринкової економіки. Предмет та об’єкти державного фінансового контролю. Принципи здійснення контролю.

Види контролю. Суб’єкти контролю. Органи контролю та їх характеристика. Правові засади здійснення державного фінан- сового контролю в Україні. Рахункова палата при Верховній Ра- ді України як вищий орган державного фінансового контролю. Державна контрольно-ревізійна служба України: структура, функ­ції. Державна податкова служба України: структура, функції.

Обов’язки, права та відповідальність посадових осіб органів державного фінансового контролю.

Форми контролю: класифікація, суть, загальна характеристика. Ревізія як основна форма контролю.

Методичні прийоми та способи, які застосовуються в конт- рольно-ревізійному процесі.

Соседние файлы в папке verstka