Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Гірничо - технологічна характеристика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
248.7 Кб
Скачать

2.10. Рекультивація земель

Після повного закінчення видобутку корисної копалини на ділянці родовища створюється вироблений простір площею 87,4 га, який підлягає гірничотехнічній і біологічній рекультивації, крім того додаються площі рекультивації промислового майданчика  – 2,92 га, площа зовнішніх відвалів  – 10,4 га і тимчасових автошляхів – 0,9 га.

У результаті розробки родовища утворюється котловиноподібна кар’єрна виїмка, а після відсипки відвалу розкривних порід – пластоподібний відвал висотою 40 м. Глибина кар’єру до 90 м, а об’єм розкривних порід виключає можливість повної рекультивації відпрацьованого простору для сільськогосподарських потреб або для лісогосподарського використання. Виходячи із цього, у відпрацьованому просторі кар’єру передбачають облаштування водойми, відвал розкривних порід рекультивується під площі для сільськогосподарського використання.

Заповнення виробленого простору водою здійснюють за рахунок атмосферних і ґрунтових вод після повного відпрацювання запасів.

Гірничотехнічна рекультивація земель складається із наступних видів робіт:

  • випохилення бортів кар’єру по пухкому розкриву до кута 25°;

  • створення штучного водоймища в виробленому просторі кар’єру;

  • створення земляного валу по периметру кар’єру на висоту не менше 1 м.

Біологічна рекультивація площі навколо кар’єру і зовнішніх відвалів будуть здійснювати місцевим лісогосподарським підприємством на рік пізніше гірничотехнічної рекультивації за рахунок коштів гірничо-видобувного підприємства.