Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Гірничо - технологічна характеристика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
248.7 Кб
Скачать

2.5. Кар’єрні дороги

Автомобільні дороги в кар’єрі покриті щебенем і кам’яним відсівом. Дорога на відвалах розкривних порід вкрита кам’яним відсівом. Протяжність кар’єрних доріг складає 5,0 км. Проїжджа частина кар’єрних доріг має ширину 12,5-14,5 метрів. Уклони кар’єрних доріг не більше 0,065-0,08 %. Радіус кривих не менше 20 метрів.

Проїжджа частина всередині кар’єру огороджена від зсуву валом скельної гірничої маси висотою не менше 1-го метра і шириною не менше 2 метрів. Протяжність розкривних доріг складає 1,6 км. Ширина розкривних доріг не менше 12,5 метрів. Радіуси кривих не менше 20 метрів. Уклони в нормах 0,065-0,08 %.

На всіх кар’єрних і розкривних дорогах рух автомобілів у дві смуги. Автомобільні дороги постійно зрівнюють автогрейдером. В зимовий час автодороги підсипаються кам’яним відсівом за допомогою навантажувачів Л-34 та ТО-18.

В літній час кар’єрні дороги, дороги на відвалах і зовнішні дороги зрошують за допомогою зрошувального автомобіля ПМ-130 та спеціально обладнаного автомобіля на базі БелАЗ.

2.6. Відвалоутворення

Відвал розкривних порід розташований за контуром підрахунку запасів західної сторони родовища. Спосіб відвалоутворення ‒ бульдозерний.

Земельна ділянка, передбачена для розміщення відвала м’якого й скельного розкриву, вільна від забудов і непридатна для використання в сільському господарстві.

Гідрогеологічна характеристика заводу сприятлива для розташування відвалів.

2.7. Електропостачання

Кар’єр живиться від лінії ЛЕП 6 кВ, яка проходить по периметру кар’єру на залізобетонних опорах, відстань між якими 50 м, довжиною 2,5 км.

Лінія виконана проводом марки АС-50 та А-35.

Всі підстанції пересувні, з ізольованою нейтраллю з установкою пристрою контролю ізоляції типу УАКИ-300.

Основними споживачами електроенергії в кар’єрі є:

  • 4 екскаватори ЕКГ-5А, встановленою потужністю 280 кВт;

  • 2 бурові станки СБШ-250 МНА, встановленою потужністю 400 кВт.

На водовідливі встановлено один насос марки ЦН-400/105, установленою потужністю 250 кВт.

Витрати електроенергії складають 0,85 кВт/год. на одну тону видобутої сировини.

Керування зовнішнім освітленням здійснюють з ПКТП № 3. Електропостачання Овруцького щебзаводу здійснюється по поперечній схемі розподілення електричної енергії. При вказаній схемі живлення екскаваторів здійснюється через підключальні пункти від розподільчих ЛЕП, які підключені до стаціонарної ЛЕП, що проходить вздовж борту кар’єру, за технічним кордоном розробок.

Заземляючий пристрій складається з трьох однакових контурів. Заземляючий провід розміщений на опорах, закріплений на відстані 1 м нижче фазних проводів. З’єднання заземляючого пристрою з споживачами і підстанціями проводиться безпосередньо кріпленням зажимів дроту.

Штучний заземлювач виготовлено з кутової сталі 40 х 40 мм. Окремі електроди довжиною 2,5 м забиті вертикально в землю, відстань по горизонталі між електродами рівна 2,5 м. Електроди забиті так, що їх вертикальний кінець знаходиться над поверхнею землі на 25 см. Електроди з’єднані між собою за допомогою електрозварки, круглою сталлю діаметром 12 мм.

З’єднання електродів виконано так, що обрив однієї лінії, з’єднуючої електроди, не впливає на загальний опір заземлювача.

Вимірювання опору штучного заземлювача проводиться щомісячно.