Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом-зразок.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
699.39 Кб
Скачать

1. Технічне завдання

1.1. Підстава для розробки, призначення та галузь застосування

Автоматизована система керування призначена для покращення виробничих потужностей підприємства та удосконалення технологічного процесу виготовлення теплоізоляційного матеріалу. Завдяки автоматизації знижуєтця вартість продукції. Забеспечуєтця економія сировини, матеріалів, енергії, підвищення ефективності виробництва і якості продукції, що випускається. Об’єктом автоматизації є змішувальна установка, в якій реалізовується процес попередньої підготовки сировинної суміші компонентів мінеральної вати. Дану стадію технологічного процесу необхідно виконувати із дотримуванням ряду технологічних вимог. Автоматизована системи керування технологічним процесом на базі програмованого контролера дозволить здійснювати управління процесом з урахуванням всіх параметрів в єдиній сукупності. З'являється можливість відстежувати перед аварійні та аварійні ситуації не тільки по граничних значень окремих параметрів, але і за деякими небезпечними комбінаціями значень параметрів.

Реалізується система за допомогою локальної мікропроцесорної системи керування, яка повинна забезпечувати наступну функціональність:

- забезпечити керування по чотирьом незалежним контурам, кожен з яких керує отриманням необхідної маси компоненту у відповідній ємності,

- циклічне зняття інформації з датчиків контурів керування (з датчиків ваги) в процесі підготовки чергової порції сировинної маси, випрацьовувати керуючі впливи, якими є приводи заслінок, забезпечення виводу на індикацію поточних значень керованих параметрів,

- забезпечити інтеграції з системою керування верхнього рівня, зокрема прийом даних про задані значення технічних параметрів (процентний склад компонентів), передачу на верхній рівень інформації про поточні значення

керованих параметрів, запуск процесу приготування чергової порції сировини, а також її подачі на конвеєр в необхідний момент за командами що надходять з системи керування верхнього рівня.

З урахуванням вище сказаного, метою даної роботи є розробка системи автоматичного керування технологічним процесом виготовлення теплоізоляційного матеріалу – мінеральної вати, зокрема на стадії підготовки сировинної маси в змішувачі, шляхом побудови мікропроцесорної системи керування змішувачем.

1.2. Вимоги до технічних характеристик.

1.2.1. Максимальна середньоквадратична похибка обчислювача – не більше

1 %.

1.2.2. Точність вимірювання температури  0,2 0C.

1.2.3. Споживана потужність системи автоматичного керування – не більше

20 Вт.

1.3. Умови експлуатації.

1.3.1. Температура зовнішнього середовища для системи автоматичного керування - від -40 до +50 0C.

1.3.2. Відносна вологість - не більше 80 % при температурі +250C.

1.3.3. Атмосферний тиск 600-800 мм. рт. ст.

1.3.4. Характер роботи - неперервний.

1.3.5. Джерело живлення 220 В .

1.4. Вимоги до надійності.

1.4.1. Система є ремонтною придатною та така що не резервується. Напрацювання на відмову не менше 10000 годин.

2. Аналіз технологічного процесу

2.1. Загальна характеристика виробництва

В наш час високих технологій важко переоцінити роль високоефективних теплоізоляційних матеріалів в розвитку народного господарства. Теплоізоляція в значній мірі впливає на такі важливі процеси, як зменшення тепловтрат в будівлях різного призначення, комунальних мережах, сприяє збереженню теплового режиму у технологічного обладнання і т.п.

…………………………………..

Кам'яна вата (мінеральна) - натуральний, неорганічний продукт, який отримується в шляхом плавлення мінеральної породи. Це екологічний матеріал, який дозволяє заощадити велику кількість енергії та покращити стан навколишнього середовища [1].

…………………………