Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
журавский.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
467.46 Кб
Скачать

Вступ

Зварювальні напівавтомати відрізняються високою продуктивністю в порівнянні з ручним дуговим зварюванням покритими електродами. Створення зварних конструкцій з високими технічними і економічними показниками безпосередньо повязано з правильно вибраним способом зварювання.

Від того, наскільки грамотно обрано спосіб зварювання матеріалу і тип зварювального напівавтомата залежить якість зварного виробу. Останнім часом у зварювальному виробництві все більш широке поширення знаходять технології зварювання із застосуванням зварювальних напівавтоматів. Основними критеріями при виборі зварювального напівавтомата є: · простота в обслуговуванні зварювального напівавтомата; · тривалий режим навантаження зварювального напівавтомата; · мобільність зварювального напівавтомата; · можливість швидкої і зручної заміни зварювального дроту і пальника (це забезпечується конструкцією механізму, що подає зварювального напівавтомата); · швидка настройка зварювального напівавтомата; · здатність зварювального напівавтомата працювати в самих різних умовах; Зварювальні напівавтомати являє собою пристрій електродугової зварки, в якому зварювальний дріт подається автоматично за допомогою подаючого механізму, а процес формування зварювального шва проводиться зварювальником-оператором вручну.

Метою моєї дипломної роботи є розгляд таких питань:

- Що таке напівавтомати?

- Зварювання в захистних газах, його види та особливості?

- Що являє собою трансмісія?

- Як проводиться ремонт та ТО коробки передач?

Розділ 1

1.1. Історія створення напівавтоматів.

Зварюванням називається процес отримання нероз'ємних з'єднань шляхом встановлення міжатомних зв'язків між зварюються частинами при їх місцевому або загальному нагріванні або пластичному деформуванні, або спільній дії того й іншого. 

У 1802 році вперше в світі професор фізики Санкт-Петербурзької медико-хірургічної академії В. В. Петров (1761-1834гг.) Відкрив електричнудугу і описав явища, що відбуваються в ній, а також вказав на можливість її практичного застосування. 

У 1881 році російський винахідник Н. Н. Бенардос (1842-1905рр.) Застосував електричну дугу для з'єднання і роз'єднання сталі. Дуга М.М. Бенардоса горіла між вугільним електродом і зварюваних металом. Присадним прутком для утворення шва служила сталевий дріт. Якджерело електричної енергії використовувалися акумуляторні батареї. Зварювання, запропонована М.М. Бенардосом, застосовувалася в Росії в майстерняхРіго-Орловської залізниці при ремонті рухомого складу. М.М. Бенардосом були відкриті й інші види зварювання: контактна точкове зварювання, дугове зварювання декількома електродами в захисному газі, а також механізована подача електрода в дугу. 

У 1888 році російський інженер Н. Г. Славянов (1854-1897гг.)

Запропонував дугове зварювання плавким металевим електродом. Вінрозробив наукові основи дугового зварювання, застосував флюс для захисту металу зварювальної ванни від впливу повітря, запропонував наплавлення і зварювання чавуну. Н. Г. Славянов виготовив зварювальний генератор своєю конструкцією та організував перший в світі електрозварювальний цех у Пермських гарматних майстерень, де працював з 1883 по 1897р. 

М. М. Бенардос і Н. Г. Славянов поклали початок автоматизації зварювальних процесів. Однак в умовах царської Росії їх винаходу не знайшливеликого застосування. Тільки після Великої Жовтневої соціалістичної революції зварювання набуває поширення в нашій країні. Вже на початку 20-х рр.. під керівництвом професора В. П. Вологдина на Далекому Сході проводили ремонт суден дуговим зварюванням, а також виготовлення зварних котлом, а дещо пізніше - зварювання судів і відповідальних конструкцій. 

Розвитокі промислове застосування зварювання вимагало розробки і виготовлення надійних джерел живлення, що забезпечують стійкої горіння дуги. Таке обладнання - зварювальний генератор СМ-1 і зварювальний трансформатор з нормальним магнітним розсіюванням СТ-2 - було виготовлено вперше в 1924 році Ленінградським заводом «Електрик». У тому ж році радянський вчений В.П. Нікітін розробив принциповонову схему зварювального трансформатора типу СТН.Випуск таких трансформаторівзаводом «Електрик» почав з 1927р. 

У 1928 році вчений Д.А. Дульчевскій винайшов автоматичне зварювання під флюсом. 

Новий етап у розвитку зварювання відноситься до кінця 30-их років, коли колективомінституту електрозварювання АН УРСР під керівництвом академіка Є. О. Патона був розроблений промисловий спосіб автоматичного зварювання під флюсом. Впровадження його у виробництвопочалося з 1940р. Зварюванняпід флюсом зіграла величезну роль в роки війни при виробництві танків, самохідних гармат і авіабомб. Пізніше був розроблений спосіб напівавтоматичного зварювання під флюсом. 

В кінці 40-их років отримала промислове застосування зварювання в захисному газі. КолективамиЦентрального науково-дослідного інституту технологіймашинобудуваннята Інституту електрозварювання імені Є.О. Патонова розроблена і в 1952 році впроваджена напівавтоматичне зварювання у вуглекислому газі. 

Величезним досягненням зварювальної техніки з'явилася розробка колективом ІЕЗ в 1949 році електрошлакового зварювання, що дозволяє зварювати металипрактично будь-якої товщини. 

Автори зварювання у вуглекислому газі плавким електродом і електрошлакового зварювання К.М. Новожилов, Г.З. Волошкевич, К. В. Любавський та ін удостоєні Ленінської премії. 

У наступні роки в країні стали застосовуватися: зварюванняультразвуком, електронно-променева, плазмова, дифузійна, холодне зварювання, зварювання тертямі ін Великий внесок у розвиток зварювання внесли вчені нашої країни: В. П. Вологдін, В. П. Нікітін, Д . А. Дульчевскій, Є.О. Патонів, а також колективиІнституту електрозварювання імені Є.О. Патонова, Центрального науково-дослідного інституту технології машинобудування, Всесоюзного науково-дослідного і конструктивного інституту автогенного машинобудування, Інституту металургії імені О.О. Байкова, ленінградського заводу «Електрик» та ін 

Зварювання в багатьох випадках замінила такі трудомісткі процесивиготовлення конструкцій, як клепка лиття, з'єднання на різьбленні і кування. 

Перевагазварювання перед цими процесами наступні: 

· Економія металу - 10 ... 30% і більше в залежності від складності конструкції 

· Зменшення трудомісткості робіт, скорочення термінівробіт і зменшення їх вартості 

· Здешевлення обладнання 

· Можливість механізації і автоматизації зварювального процесу

· Можливість використання наплавки для відновлення зношених деталей 

· Герметичність зварних з'єднань вище, ніж клепаних або різьбових 

· Зменшення виробничого шуму та поліпшення умов праці робітників 

Зварювання плавленням здійснюється при нагріванні сильним концентрованим джерелом тепла (електричної дугою, плазмою і ін) кромок деталей, що зварюються, в результаті чого кромки в місці з'єднання розплавляються, мимовільно зливаються, утворюючи загальну зварювальну ванну, в якій відбуваються деякі фізичні і хімічні процеси.  Зварювання тиском здійснюється пластичним деформуванням металу у місці з'єднання під дією стискаючих зусиль. У результаті різні забрудненняі оксидина зварюються поверхняхвитісняються назовні, а чисті поверхнізближуються по всьому перетину на відстань атомного зчеплення.