Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дашкевич готова.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

2.3.3. Задня підвіска

Рис.2.12. Задня підвіска ВАЗ-2108

1. Маточина заднього колеса; 2. Важіль задньої підвіски; 3. Кронштейн кріплень важеля підвіски; 4. Гумова втулка шарніра важеля; 5. Розпірна втулка шарніра важеля; 6. Болт кріплення важеля задньої підвіски; 7. Кронштейн кузова; 8. Опорна шайба кріплення штока амортизатора; 9. Верхня опора пружини підвіски; 10. Розпірна втулка; 11. Ізолююча прокладка пружини підвіски; 12. Пружина задньої підвіски; 13. Подушки кріплення штока амортизатора; 14. Буфер ходу стиску; 15. Шток амортизатора; 16. Захисний кожух амортизатора; 17. Нижня опорна чашка пружини підвіски; 18. Амортизатор; 19. З'єднувач важелів; 20. Вісь маточини; 21. Ковпак; 22. Гайка кріплення маточини колеса; 23. Ущільнювальне кільце; 24. Шайба підшипника; 25. Підшипник маточини; 26. Щит гальма; 27. Стопорне кільце; 28. Брудовідображувач; 29. Фланець важеля підвіски; 30. Втулка амортизатора; 31. Кронштейн важеля з вушком для кріплення амортизатора; 32. Резинометалічний шарнір важеля підвіски;

На автомобілі встановлена торсіонно-важільна підвіска задніх коліс (див. Рис.4). Направляючим пристроєм підвіски є два подовжніх важелі 2, з'єднаних між собою пружним з'єднувачем 19. Тому що з'єднувач значно зміщений уперед від осі коліс, то по своїх кінематичних властивостях підвіска відповідає незалежній підвісці на подовжніх важелях. Незалежність ходу кожного колеса забезпечується за рахунок скручування підсилювача, що має U-образний перетин, що має велику твердість на вигин і малої - на крутіння. Подовжні важелі 2 виконані з труби. Вони приварені до з'єднувача 19 через підсиГруппа 4422лювачі важелів і утворять разом із з'єднувачем єдину балку, шарнірно підвішену через кронштейни 3 до кузова. Кожен важіль підвіски попереду має втулку, у яку запресований резинометалічний шарнір 32, що складається з гумової 4 і металевої 5 втулок. Через розпірну втулку 5 проходить болт 6, що з'єднує важіль підвіски зі штампованимкронштейном 3, що кріпиться до кронштейна 7 кузова приварними болтами з гайками і шайбами. На болт кріплення важеля навертається самоконтрящаяся гайка. До задньої частини важелів приварені кронштейни 31 з вушками для кріплення амортизаторів і фланцями 29 для кріплення болтами осі 20 маточини заднього колеса і щита гальмового механізму заднього колеса. Пружні елементи підвіски складаються з пружин 12 і буфера 14 ходу стиску. Пружина виконана з пружинної сталі круглого перетину. Вона встановлена на амортизаторі 18 і спирається нижньою частиною на чашку 17, а верхньої - в опору 9, приварену до внутрішньої арки кузова. Нижня опорна чашка пружини приварена до амортизатора. Між пружиною і верхньою опорою встановлена ізолююча гумова прокладка 11. Пружини задньої підвіски, як і передньої, під контрольним навантаженням по довжині поділяються на два класи - А и Б. Пружини класу А маркіруються жовтою фарбою по зовнішній стороні середніх витків, класу Б - зеленої. Буфер 14 ходу стиску виконаний з поліуретану. Він установлений на штоку амортизатора усередині пружини підвіски. Зверху буфер упирається в кришку захисного кожуха 16, а при включенні в роботу - на опору буфера, що напресована на верхню частину резервуара амортизатора. На зовнішній поверхні буфера виконані кільцеві канавки, що визначають місце його деформації. Захисний кожух 16 охороняє від забруднення і механічних ушкоджень шток 15 амортизатора і буфер 14 ходу стиску. Кожух виготовлений з гуми, має гофровану форму для зміни довжини при ходах підвіски.

У верхній частині кожуха виконана в середини кільцева канавка, у яку заходить відборГруппа 4442тована частина сталевої кришки. Нижня частина кожуха, за рахунок своєї пружності, підгортається до опорної чашки пружини підвіски. До фланця важеля підвіски чотирма болтами кріпиться вісь 20 заднього колеса. Одночасно з віссю цими ж болтами кріпиться щит26 гальмового механізму заднього колеса. На осі на дворядному кульковому підшипнику обертається маточина 1 заднього колеса. Маточина кріпиться на осі гайкою 22 із завзятою шайбою 24. Гайка фіксується на осі обтиском її паска в паз осі. Підшипник 25 уматочині фіксується стопорним кільцем 27. Підшипник закритого типу, із закладною "вічною" змазкою. З внутрішньої сторони маточина ущільнюється двома брудовідображуючими кільцями 28, одне з яких приварене до маточини колеса, інше до фланця осі. Між ними утвориться лабіринтове ущільнення. Зовні порожнина маточини закривається ковпаком 21. Між маточиною і ковпаком встановлюється ущільнювальне кільце 23. Підшипник маточини колеса в процесі експлуатації автомобіля не змазується і не регулюється. До маточини колеса чотирма болтами кріпиться диск колеса.

Амортизатор 18 задньоїпідвіски гідравлічний телескопічний двосторонньої дії. Нижнім вушком амортизатор кріпиться до кронштейна 31 нижнього важеля підвіски болтом із самоконтрящеюся гайкою. Верхнє кріплення амортизатора штирьове: шток кріпиться до верхньої опори 9 пружини через дві гумові подушки 13 і опорну шайбу 8. Між шайбою і кришкою захисного кожуха встановлена розпірна втулка 10.