Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 2015.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
212.48 Кб
Скачать
    1. Особливості оподаткування

Згідно Податкового Кодексу України, відбулися деякі зміни в оподаткуванні підприємств. На сьогодні ставка податку на прибуток становить 18%. Щодо податку на прибуток фізичних осіб, то можна зазначити, що в новому виданні податкового кодексу був відмінений податок щодо банківських вкладів та кредитних союзів до 2015 року. Проте, введений додатковий податок на великі суми доходів. Наприклад, прибутки до 10 мінімальних зарплат в місяць (1218,00 грн.) тобто 1218,00*10=12180,00 з них вираховуватиметься 15%, а якщо сума складатиме більше за 12180,00 грн. то податок складатиме 17%. Ставка плати за землю становить 1% згідно оцінки земельної ділянки. Щодо транспортного збору, то щорічний платіж за транспортний засіб відмінили, проте підвищили акциз на паливо. Також дещо змінилися способи розрахунку податкових платежів [13].

Дочірнє підприємство «Шпат» являється юридичною особою, у власності якої знаходиться досить велика земельна ділянка, де відбуваються кар’єрні роботи. У зв’язку з цим, установа сплачує податок за землю. Займаючись видобутком корисних копалин, а саме польового шпату та пегматиту, з підприємства стягується податок за користування надрами. ДП «Шпат» є платником податку на додану вартість, ставка якого становить 20%. Також ДП «Шпат» сплачує податок на прибуток у розмірі 18%.

На підприємстві працює 98 осіб. При нарахуванні заробітної плати, підприємство сплачує з фонду заробітної плати 38,28% єдиного соціального внеску.

Податки, які сплачуються підприємством, фіксуються у відповідних податкових деклараціях. Так, наприклад, сплата податку на прибуток документально фіксується в декларації з податку на прибуток підприємства (Додаток М). Сплата податку за землю та користування поверхневими водами фіксується у Податковій декларації збору за спеціальне використання поверхневих та підземних вод, за спеціальне використання кар’єрної, шахтової, дренажної води (Додаток Н). Сплата ПДВ відзначається у Податковій декларації з податку на додану вартість. Сплата екологічного податку фіксується у Податковій декларації екологічного податку (Додаток П). Плата за користування надрами відображається у Податковому розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин (Додаток Р). Всі декларації подається в податкову інспекцію до встановленого календарним планом терміну.

Висновки до розділу 2

На дочірньому підприємстві «Шпат» бухгалтерськи облік ведеться в автоматизованій формі. Для цього використовується програмне забезпечення 1С: Підприємство.

На великих підприємства для здійснення фінансових функцій створюються фінансові відділи, які займаються комплексною оцінкою та аналізом фінансового стану організації. У зв’язку з невеликими розмірами підприємства, ці функції покладені на бухгалтерію, економіста та безпосередньо директора підприємства.

Дочірнє підприємство «Шпат» являється юридичною особою, у власності якої знаходиться досить велика земельна ділянка, де відбуваються кар’єрні роботи. У зв’язку з цим, установа сплачує податок за землю. Займаючись видобутком корисних копалин, а саме польового шпату та пегматиту, з підприємства стягується податок за користування надрами, а також сплачує екологічний податок та збір за спеціальне використання поверхневих та підземних вод. ДП «Шпат» є платником податку на додану вартість, ставка якого становить 20%. Також ДП «Шпат» сплачує податок на прибуток у розмірі 18%.