Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 2015.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Пластинчатий

живильник

Щокова

дробарка

Стрічковий

транспортер

Відсів на відвал

Грохот першого ступеню

Конусна дробарка

Стрічковий

транспортер

Відцентрована

дробарка

Стрічковий

транспортер

Відсів

Грохот другого

ступеню

Накопичувальна площадка молотової сировини

Погрузка в біг-бег

Технологічна лінія магнітної сепарації

Склад

готової продукції

Рис. 1 – Блок-схема технологічного процесу

    1. Організаційно-управлінська структура

Організаційно-управлінська структура  це сукупність вертикальних і горизонтальних зв'язків, що забезпечують упорядкованість, координацію та регулювання діяльності організації з досягнення її цілей [6].

На дочірньому підприємстві «Шпат» застосовується лінійно-функціональна структура управління (Додаток ). Лінійному керівнику в розробці відповідних рішень, програм, планів допомагають його функціональні замісники. Вони проводять свої рішення через вище керівництво ї доводять їх до виконавців нижчого рівня, їх роль на підприємстві дуже значна, оскільки вони здійснюють технічну підготовку діяльності, розробляють варіанти рішень питань, пов'язаних з керівництвом діяльності, звільняють генерального директора від планування, фінансових розрахунків, матеріально-технічного забезпечення і таке інше.

Управління фінансовою діяльністю здійснює директор і головний бухгалтер. Вони несуть відповідальність за фінансовий стан підприємства.

Збутово-маркетингова діяльність належить менеджеру по збуту.

Керівник здійснює оперативне планування, реалізацію поставлених завдань, вносить відповідні корективи та здійснює контроль за процесом виконання плану. Свою діяльність, виходячи зі стратегії розвитку підприємства, він будує на основі інформації, отриманої від економіста, менеджера по збуту та головного бухгалтера.

У більшості випадків у статуті підприємства зазначено, що його власником визначається структура і штатна чисельність працівників, а також розробляється штатний розклад. На дочірньому підприємстві «Шпат» дана функція покладається на відділ кадрів.

Посадові інструкції, так само як колективний договір та правила внутрішнього трудового розпорядку, повинні бути на кожному підприємстві. Згідно посадової інструкції кожен працівник має свої завдання та обов'язки, права, відповідальність, тощо.

Відповідно до Статуту підприємства управління діяльністю підприємства здійснюється на основі поєднання прав ПТК ТОВ «Агромат» щодо господарського використання свого майна та права підприємства на самостійне здійснення господарської діяльності.

Власник має виключне право приймати рішення про:

  • затвердження статуту підприємства, а також внесення змін та доповнень до нього;

  • припинення діяльності шляхом ліквідації або реорганізації ДП «Шпат», створення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

Власник також має право:

  • визначати основні напрямки діяльності підприємства, затверджувати його фінансово-господарські плани та звіти про їх виконання;

  • затверджувати умови та розміри оплати праці працівників підприємства;

  • визначати структуру управління, затверджувати штатний розпис у працівників підприємства;

  • прийняття рішення про залучення короткострокових та довгострокових кредитів;

  • затвердження річних результатів діяльності ДП «Шпат»;

  • визначення порядку розподілу прибутку і покриття збитків підприємства;

  • зміни розміру статутного капіталу тощо [3].

Безпосереднім керівництвом діяльністю підприємства займається перший заступник директора ПТК ТОВ «Агромат» – директор філії ДП «Шпат» Раковець Сергій Іванович. Відповідно до посадової інструкції в його обов’язки входить:

  • визначення, формулювання, планування, здійснення та координування всіх видів діяльності філії підприємства;

  • організація роботи і ефективна взаємодія виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, направлення їх діяльності на досягнення високих темпів розвитку і удосконалення виробництва та продукції;

  • забезпечення відповідності продукції кращим світовим зразкам з метою задоволення потреб замовників і споживачів у відповідних видах продукції, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва і якості продукції на основі широкого запровадження нової техніки і прогресивної технології, організації праці, виробництва і управління, удосконалення господарського механізму;

  • направлення діяльності персоналу філії та підприємства на досягнення високих економічних та фінансових результатів тощо [8].

Відповідно до організаційної структури, директору ДП «Шпат» безпосередньо підпорядковуються начальник охорони і охорона та адміністративний відділ.

Головний інженер, заступник директора по виробництву, начальник комерційного відділу підпорядковуються І-му заступнику директора (директор філії) в розрізі питань погоджених з директором (щоденне оперативне управління).

Майстри, головний технолог (лабораторія) частково підпорядковуються начальнику комерційного відділу в розрізі питань по складах готової продукції, заступнику директора по виробництву в питаннях дотримання якості продукції.

Усі виписки по ТМЦ, ПММ, швидкозношуючим деталям, тощо погоджуються з начальником господарчого підрозділу, а в разі його відсутності з заступником директора з ТБ і ОП.

Співпраця всіх посадових осіб ДП «Шпат» відбувається згідно даної структури та їхніх посадових інструкцій.

Крім того на підприємстві діє пересувна електровимірювальна лабораторія атестована на проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду.

Санітарно-промислова лабораторія ДП "Шпат" виконує роботи по дослідженню факторів виробничого середовища і трудового процесу з атестації робочих місць за умовами праці. На підприємствах і організаціях, незалежно від їх підпорядкованості та форми майна.

Санітарно-промислова лабораторія також надає послуги з перевірки задимленості двигунів дизельних автомобілів і загазованості карбюраторних двигунів автомобіля. Лабораторія за характером діяльності стаціонарно-пересувна і повністю укомплектована пристосуваннями вимірювальної техніки для проведення випробувань відповідає до галузі атестації. Також існує система забезпечення якості вимірювань контролю робіт.

Електротехнічна лабораторія підпорядковується головному енергетику лише в питаннях якісного та своєчасного виконання робіт [1].

Висновки до розділу 1

Дочірнє підприємство «Шпат» є структурним підрозділом Промислово-технічної компанії ТОВ «Агромат», яке діє на основі Статуту, займається видобутком відкритим шляхом пегматиту та польового шпату. Дана організація є законодавчо зареєстрованою юридичною особою та платником податків.

Підприємство виготовляє пегматит п’яти марок відповідно до розроблених технічних умов ТУУ – 14.5. – 05468498 – 005 – 2004.:

  • ПТК

  • ПТ

  • ПБ

  • ПС

  • ПВ

Доставка сировини здійснюється насипом автомобільним або залізничним шляхами. Ціна за сировину договірна.

У зв’язку з невеликими обсягами підприємства, ДП «Шпат» має лінійно-функціональну організаційну структуру, завдяки якій досить ефективно проводиться управління та контроль діяльності організації.