Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

5. Організація підготовки та подання фінансових звітів

Обов’язок юридичних осіб вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність передбачена у Господарському кодексі України (п. 8 ст. 19) і Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” № 996 (ст. 3, 11).

Правила подання фінансової звітності встановлено Порядком подання фінансової звітності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419. Відповідно до цього документа фінансова звітність і консолідована фінансова звітність складаються згідно з НП(С)БО або МСФЗ.

Дата переходу на застосування МСФЗ і перелік суб’єктів, які при складанні фінансової звітності зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, наведено в п. 2 Порядку № 419.

6. Розкриття інформації у фінансовій звітності

До фінансової звітності підприємства включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів підприємства. При складанні фінзвітності підприємства:

‒ у Балансі відображаються активи, зобов’язання і власний капітал підприємства;

‒ Звіті про фінансові результати розкривається інформація про доходи, витрати, прибутки і збитки, інший сукупний дохід і сукупний дохід підприємства за звітний період;

‒ Звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух грошових коштів упродовж звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Підприємство може самостійно обрати метод складання цього звіту – прямий або непрямий;

‒ Звіті про власний капітал розкривається інформація про зміни у складі власного капіталу підприємства впродовж звітного періоду.

При формуванні фінзвітності підприємства можуть не наводити статті, за якими відсутня інформація, крім випадків, коли така інформація відображалася у попередньому звітному періоді. Також підприємство може додавати до фінзвітності статті з переліку додаткових статей, наведених в додатку 3 до Н(С)БО 1, якщо інформація, яка буде включена в цю статтю, є істотною і може бути достовірно оцінена (п. 4 розд. ІІ Н(С)БО 1).

Критерії істотності ознак статей фінансової звітності, не встановлені в бухгалтерських стандартах обліку, підприємства повинні визначити в розпорядчому документі про облікову політику (п. 2.1 розд. ІІ Методрекомендацій № 635, Лист № 25152).

Для кожного звіту обирається окрема база визначення кількісних критеріїв і якісних ознак істотності статей. Мінфін рекомендує такий діапазон кількісних критеріїв (пп. 2.20.3 розд. ІІ Методрекомендацій № 635):

‒ для статей Балансу – до 5 % суми підсумку балансу або 15 % підсумку класу активів, власного капіталу, класу зобов’язань;

‒ для статей Звіту про фінансові результати – до 5 % суми чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) або 25 % суми фінансового результату від операційної діяльності;

‒ для статей Звіту про рух грошових коштів – до 5 % суми чистого руху грошових коштів від операційної діяльності;

‒ для статей Звіту про зміни у власному капіталі – до 5 % розміру власного капіталу підприємства.

Зважте, що стаття, яка може бути визнана неістотною для окремого подання у звіті, може бути достатньо істотною для її окремого відображення у Примітках до фінансової звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]