Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до Захисту КР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать
  1. Які перетворення здійснюють функції StrToInt і strToFloat та IntToStr і FloatToStr?

  2. Що таке Code Templates, як ними користуватись?

Шаблон коду (Code Templates)— це інструкція програми, записана в загальному виді. Наприклад, шаблон для інструкції case виглядає так:

case of :;

:;

else ;

end;

Редактор коду надає програмістові великий набір шаблонів: оголошення масивів, класів, функцій, процедур; інструкцій вибору (if, case), циклів (for, while).

Для того щоб у процесі набору тексту програми скористатися шаблоном коду і вставити його в текст програми, потрібно нажати комбінацію клавіш <Ctrl>+<J> і зі списку, що з'явився, вибрати потрібний шаблон

  1. Що таке Ехе-файл, з яких файлів складається проект Delphi?

Проект - це набір файлів, використовуючи які компілятор створює файл, що виконується (Ехе-файл). У найпростішому випадку проект складається з файлу опису проекту (DOF-файл), файлу головного модуля (DPR-файл), файлу ресурсів (RES-файл), файлу опису форми (DFM-файл), файлу модуля форми, у якому перебувають основний код додатка, у тому числі функції обробки подій (PAS-файл), файл конфігурації (CFG-файл).

  1. Для чого потрібна програма InstallShield Express?

Невелику програму, що використовує тільки стандартні компоненти і являє собою єдиний Ехе-файл, можна перенести на інший комп'ютер вручну. Програми, які використовують бібліотеки, драйвери і інші програмні компоненти, наприклад, компоненти доступу до баз даних, перенести на інший комп'ютер вручну проблематично. Для таких програм необхідно створити інсталяційний диск за допомогою пакета InstallShield Express, що входить у комплект поставки Delphi.

  1. Перелічте правила запису арифметичних виразів.

Арифметичні вирази будуються з арифметичних констант, змінних, функцій і операцій над ними. Обчислення виконуються зліва направо в відповідності з таким старшинством операцій:

1 Стандартні функції.

2 Множення (*), ділення (/), ділення без остачі (div) та остача від ділення (mod).

3 Додавання (+) й віднімання (–).

Вирази в круглих дужках виконуються в першу чергу.

  1. Що таке підпрограми, їх призначення?

Підпрограма – це програма, яка реалізовує певний алгоритм (наприклад, обчислення математичної функції) і використовується всередині іншої програми. Підпрограми можуть бути двох типів: процедури (Procedure) та функції (Function). Підпрограми призначені для зменшення коду основної програми.

  1. Що таке директиви компіляторові?

Директиви компіляторові – це вказівки, які призначають режими роботи компіляторові при трансляції програми. Ці вказіки оформлюються як коментарі, які розпочинаються парою символів “{$” і закінчуються “}”. Такі вказівки можуть містити замовлення на включення в текст програми фрагментів інших програм, інформацію для відлагоджувачів чи відомость про необхідність використання арифметичного співпроцесора

  1. Що означають повідомлення про помилки:

  • undeclared identifіer − змінну не описано в розділі Var;

  • missing operator or semicolon − між операторами немає крапки з комою;

  • ‘;’ expected but ‘.’ found − очікувався один символ (‘;’), а з’явився інший (‘.’);

  • incompatіble types :<type1> and <type2> − невідповідність типів;

  • division by zero − знайдено ділення на нуль.

  1. Що таке умова вибору?

У програмі умова - це вираз логічного типу (Boolean), що може приймати одне із двох значень: True (істина) або False (неправда). Вибір у точці розгалуження алгоритму програми може бути реалізований за допомогою інструкцій if і case. Інструкція if дозволяє вибрати один із двох можливих варіантів, інструкція case - один з декількох.

  1. Перерахуйте шість операторів порівняння.

    >

    Більше

    <

    Менше

    =

    Дорівнює

    <>

    Не дорівнює

    >=

    Більше або дорівнює

    <=

    Менше або дорівнює

  2. Які логічні оператори ви знаєте?

Логічні оператори: and - "логічне І", or "логічне АБО" і not "заперечення". При записі складних умов важливо враховувати те, що логічні оператори мають більш високий пріоритет, чим оператори порівняння.

  1. Наведіть загальний опис інструкції IF.

if умова then

begin // тут інструкції, які треба виконати, якщо умова істинна.

end

else

begin // тут інструкції, які треба виконати, якщо умова неправда.

end;

  1. Що означає у програмі запис #193?

У тексті програми замість символу можна вказати його код, поставивши перед числом оператор #. Такий спосіб запису використають для запису службових символів або символів, які під час набору програми не можна ввести із клавіатури. Наприклад, символ "новий рядок" записується так: #13.

  1. Поясніть функції chr і ord?

Значенням функції chr є символ, код якого зазначений як параметр цієї функції. Наприклад, у результаті виконання інструкції c:=chr(32) змінній с буде привласнене значення пробіл. Функція ord дозволяє визначити код символу, що передається їй як параметр. Наприклад, у результаті виконання інструкції k:=ord('*') змінна k буде містити число 42 - код символу *.

  1. Наведіть загальний опис інструкції CASE

У загальному виді інструкція CASE записується в такий спосіб:

case Селектор of список1:

begin { інструкції 1 } end; список2:

begin { інструкції 2 } end; список3:

begin { інструкції N } end;

else begin { інструкції ) end;

end;

Селектор – вираз цілого типу, значення якого визначає подальший хід виконання програми;

  1. Що таке керуючі конструкції мови Delphi?

До керуючих конструкцій мови Delphi можна віднести: безумовні; умовні та циклічні.

До безумовних конструкції відносяться: оператор GOTO <мітка>, де міткою може бути ідентифікатор або ціле число від 0 до 9999, мітки необхідно визначити в розділі LABEL; функція BREAK, дозволяє закінчити цикл; функція CONTINUE, продовжує цикл; функція EXIT, завершує програму або процедуру та інші.

До умовних конструкцій відносяться: оператор IF…THEN…ELSE та CASE…OF ;

До циклічних конструкцій: FOR … TO (DOWNTO) … DO; REPEAT …UNTIL; WHILE … DO