Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до Захисту КР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать
  1. Що таке властивість Canvas? Які властивості визначають розмір полотна?

Delphi дозволяє виводити графіку: схеми, креслення, ілюстрації на поверхню об'єкта (форми або компонента Image). Поверхні об'єкта відповідає властивість canvas (canvas переводиться як "поверхня", "полотно для малювання"). Для того щоб вивести на поверхню об'єкта графічний елемент (пряму лінію, окружність, прямокутник і т.д.), необхідно застосувати до властивості canvas цього об'єкта відповідний метод. Наприклад, інструкція Form1.Canvas.Rectangle (10,10,100,100) вичерчує у вікні програми прямокутник.

Полотно складається з окремих точок - пікселів. Положення пікселя характеризується його горизонтальною (X) і вертикальною (Y) координатами. Лівий верхній піксель має координати (0, 0). Координати зростають зверху вниз і зліва на право. Значення координат правої нижньої точки полотна залежать від розміру полотна. Розмір полотна можна одержати, звернувшись до властивостей Height і width області ілюстрації (image) або до властивостей форми: ClientHeight і Clientwidth.

  1. Наведіть методи, що дозволяють накреслити на формі: ламану лінію, еліпс, прямокутник, багатокутник, сектор?

Для креслення ламаних ліній, або замкнених контурів використовується метод Polyline. Для креслення еліпса або кола використовується метод Ellipse. Прямокутник – Rectangle. Багатокутник – Polygon. Сектор – метод Pie.

  1. Для чого призначені компоненти Animate та MediaPlayer?

Більшість сучасних програм, що працюють у середовищі Windows, є мультимедійними. Такі програми забезпечують перегляд відеороликів і мультиплікації, відтворення музики, мови, звукових ефектів. Типовими прикладами мультимедійних програм є ігри і навчальні програми.

Delphi надає в розпорядження програміста два компоненти, які дозволяють розробляти мультимедійні програми:

Animate - забезпечує вивід простої анімації (подібної тієї, котру бачить користувач під час копіювання файлів);

MediaPlayer - дозволяє вирішувати більш складні завдання, наприклад, відтворювати відеоролики, звук, супроводжувану звуком анімацію.