Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань до Захисту КР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать
  1. Поясніть чому можуть виникати помилки відкриття файлів? Для чого потрібна функція іoResult?

Спроба відкрити файл може завершитися невдачею і викликати помилку часу виконання програми. Причин невдачі при відкритті файлів може бути декілька. Наприклад, програма спробує відкрити файл на гнучкому диску, що не готовий до роботи. Інша причина - відсутність додавання до файлу, що відкривається в режимі додавання, (файлу немає - додавати нікуди). Програма може контролювати результати виконання інструкції відкриття файлу за допомогою перевірки значення функції IOResult (input-Output Result - результат вводу/виводу). Функція IOResult повертає 0, якщо операція вводу/виводу завершилася успішно; у противному випадку – видається код помилки.

  1. Для чого потрібна функція DateToStr, функція Date? Коли виникає подія OnActivate?

Функція DateToStr – це функція перетворення типів, що перетворює данні з формату дата у рядковий тип даних., функція Date видає значення біжучої дати у різних форматах. Подія OnActivate виникає в момент активізації форми додатка.

  1. Що таке вказівники?

Звичайна змінна зберігає деякі дані. Однак крім звичайних, існують змінні, які посилаються на інші змінні. Такі змінні називаються вказівниками. Вказівник - це змінна, значенням якої є адреса іншої змінної або структури даних. Вказівник, як і будь-яка інша змінна програми, повинен бути оголошений у розділі оголошення змінних.

Приклади оголошення вказівників:

p1: ^integer; р2: ^real;

Значок ^ показує, що змінна, що об'являється є вказівником. Вказівнику можна привласнити значення - адреси змінної відповідного типу. Нижче наведена інструкція, після виконання якої змінна р буде містити адресу змінної n.

р := @n;

  1. Що таке динамічна змінна? Які інструкції використовуються для створення та знищення динамічних змінних?

Динамічною змінною називається змінна, пам'ять для якої виділяється під час роботи програми. Виділення пам'яті для динамічної змінної здійснюється викликом процедури new. Наприклад, якщо р є вказівником на тип real, то в результаті виконання процедури new(p); буде виділена пам'ять для змінної типу real (створена змінна типу real).

Процедура, що використовує динамічні змінні, перед завершенням своєї роботи повинна звільнити займану цими змінними пам'ять, інструкція dispose (р) звільняє займану динамічною змінною пам'ять.

  1. Що таке списки?

Вказівники і динамічні змінні дозволяють створювати складні динамічні структури даних, такі як списки. Кожен елемент списку (вузол) являє собою запис, що складається із двох частин. Перша частина – містить данні. Друга частина відповідає за зв'язок з наступним і, іноді, з попереднім елементом списку.

  1. Що таке власні компоненти програміста?

Delphi надає можливість програмістові створити свій власний компонент, помістити його на одну із вкладок палітри компонентів і використати при розробці додатків точно так само, як і інші компоненти Delphi.