Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы по Ежовой 1-й модуль.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
34.5 Кб
Скачать

33. Система показників іт

Збалансована системи показників (balanced scorecard) – найбільш загальний, але разом з тим і найбільш складний у використанні клас моделей економічної оцінки інформаційних систем. Дозволяє оцінити фінансовий результат ІТ-проекту у таких випадках: зниження сукупної вартості володіння інформаційною системою в рамках існуючих бізнес-вимог; зниження витрат на здійснення певних бізнес-процесів; забезпечення бізнес-проектів, пов'язаних зі збільшенням обсягу інформаційних потоків, наприклад розширенням бізнесу або обробкою специфічних даних.

Збалансо́вана систе́ма показникі́в (англ. Balanced Scorecard (BSC)) — це система менеджменту, розроблена на початку 1990-х років Робертом Капланом і Девідом Нортоном. Її призначення — забезпечити чіткіше формулювання стратегічних планів та їхню реалізацію — є ширшим за призначення систем, які лише вимірюють фінансові показники.

Збалансована система показників — джерело інформації як щодо внутрішніх процесів в установі, так і щодо їхніх зовнішніх наслідків.

Найбільш гостра необхідність у системі показників, що дозволяє оцінити ефективність ІТ-підрозділу, виникає в ті моменти, коли з причини, наприклад, розширення, зростає навантаження (назвемо це зовнішніми факторами по відношенню до ІТ-підрозділу) або коли планується реорганізація ІТ-підрозділу, а отже необхідно приймати важливі кадрові рішення і визначати напрямки інвестицій в ІТ-інфраструктуру (внутрішні фактори).

Ось чому питання про створення системи аналізу діяльності ІТ-підрозділу необхідно вирішувати якомога раніше, задовго до виникнення пікових ситуацій. По-перше, багатьох проблем вдасться уникнути, а по-друге, розробка ефективного інструменту аналізу – дуже серйозне завдання, що вимагає великих витрат тимчасового та інтелектуального ресурсу, немислима в умовах авралу.

34. Справедлива ціна опціонів

Опціон є контракт, укладений між двома інвесторами, одна з яких продає (виписує) опціон, а інший купує його й набуває цим право (але з обов'язок) протягом обумовленого в умовах опціону терміну або купити, або продати по фіксованій ціні певну кількість чи значення конкретного базисного активу. Опціони бувають двох типів: опціони, що дають право купити - опціони купівлі (call options), і опціони, що дають право продати - опціони продажу (put options).

Існує так звана справедлива вартість опціону - теоретично обгрунтована мінімальна ціна, і при отриманні якої передплатник опціону може забезпечити гарантованим чином опціонні платежі.

Розмір ринкової вартості опціону залежить від наступних чинників: поточного значення базисного активу; відносини між поточним значенням базисного активу і ціною виконання; часу, що залишився до дати закінчення контракту стилю опціону; поточних значень пов'язаних активів, як-от ф'ючерси на базисний актив; специфічних особливостей опціону; глибини ринку опціону; впливу попиту й пропозиції над ринком опціонів і ринку базисного актива; доступной інформації про поточних цінах і операції з ринків базисних активів і пов'язаних активів; індивідуальної оцінки учасників ринку розвитку подій у фінансовому світі. Якщо вартість опціону купівлі розглядати, як функцію п'яти параметрів: ціни базисного активу, ціни виконання, що залишився терміну до закінчення контракту, волатильності ціни базисного активу і безрисковой відсоткової ставки, вона задовольняє наступним умовам: вартість опціону завжди позитивна; вартість опціону незгірш від його внутрішньої вартості, а при закінченні контракту вартість опціону дорівнює його внутрішньої вартості; опціон з великим терміном до закінчення контракту коштує понад, ніж той самий опціон, але меншим терміном до закінчення контракту; опціон з не меншою ціною виконання коштує понад, ніж опціон з більшою ціною виконання; вартість опціону менша за вартість базисного активу; у процентному відношенні зміна вартості опціону перевищує зміну ціни базисного активу; опціон американського стилю стоїть незгірш від, ніж аналогічний опціон європейського стилю; вартість опціону зростає зростанням безрисковой відсоткової ставки; вартість опціону зростає зростанням волатильності ціни базисного актива.