Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручник ВОБП

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

Кредит (Credit) - одиниця виміру ("вартість") обсягу навчального навантаження, необхідного середньому студенту для оволодіння визначеними результатами навчання.

Кредит є узагальненою безрозмірною (нормованою) величиною, яка відображає повні витрати часу середнього студента для засвоєння навчального матеріалу з метою оволодіння необхідними результатами навчання.

Кредити ECTS є числовим еквівалентом оцінки (від 1 до 60), призначеної для розділів курсу, щоб охарактеризувати навчальне навантаження студента, що вимагається для їх завершення. Вони відображають кількість роботи, якої вимагає кожен блок курсу відносно загальної кількості роботи, необхідної для завершення повного року академічного навчання у закладі, тобто лекції, практична робота, семінари, консультації, виробнича практика, самостійна робота - в бібліотеці чи вдома - і екзамени чи інші види діяльності, пов'язані з оцінюванням. ECTS, таким чином, базується на повному навантаженні студента, а не обмежується лише аудиторними годинами.

Кредити ECTS - це скоріше відносне, а не абсолютне мірило навчального навантаження студента. Вони лише визначають, яку частину загального річного навчального навантаження займає один блок курсу в закладі чи факультеті, який призначає кредити.

У ECTS 60 кредитів становить навчальне навантаження на один навчальний рік, і, як правило, ЗО кредитів на семестр, і 20 кредитів на триместр.

Кредити ECTS забезпечують, щоб відповідність програми з точки зору навчального навантаження на період навчання за кордоном.

Два приклади:

Студент, чий вибір блоків курсу веде до навчальної програми, що становить 120 кредитів ECTS на навчальний рік, був би змушений працювати удвічі більше, ніж звичайний студент закордонного навчального закладу.

Студент, чия програма навчання становить 30 кредитів ECTS за весь навчальний рік, взяв би на себе набагато менше роботи, ніж середній місцевий студент і навчався б, по суті, без відриву від виробництва.

81

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

Необхідно пам'ятати, що не існує жодного зв'язку між кредитами ECTS та рівнем чи складністю навчальної дисципліни. Рівень дисципліни (розділу курсу) не може визначатися кредитами ЕCTS. У ECTS рівень розділу курсу описується в інформаційному пакеті закладом, що запрошує на навчання. Там ви знайдете інформацію про цілі й завдання курсу, необхідні знання, якими повинен володіти студент, методи, що застосовуються у процесі викладання та навчання, форму оцінювання і опис змісту дисципліни. Ці елементи доповнюються, де необхідно, особистими контактами між викладачами. Все це допомагає студентові і координаторові від закладу, що скеровує на навчання за кордоном, оцінити придатність конкретної навчальної дисципліни (розділу курсу) до перезарахування, і рівня, на якому це буде визнаватися програмою місцевого закладу. До повної компетенції викладачів відноситься оцінювання навчального навантаження, а таким чином - і розподілення кредитів. Однак курс вищого рівня не повинен містити в собі більше кредитів ECTS, ніж той, що є на нижчому рівні, лише через його рівень.

Кредити ЕCTS призначаються для навчальної дисципліни, але присвоюються лише студентам, які успішно завершили курс, задовольняючи всі необхідні вимоги стосовно оцінювання. Іншими словами, студенти не одержують кредитів ECTS просто за відвідування занять чи проведення часу за кордоном - вони повинні задовольнити всі вимоги щодо оцінювання, визначені у закордонному закладі, щоб продемонструвати, що вони виконали заявлені навчальні завдання для даної дисципліни. Процедура оцінювання може проводитися у різноманітних формах: письмові чи усні екзамени, курсова робота, поєднання цих двох чи інших засобів таких, як презентації на семінарах, інформацію про які слід включити в інформаційний пакет.

Коректне оцінювання навчального навантаження студента, необхідного для засвоєння конкретної дисципліни, стає однією із ключових проблем в процесі перетворення ЕCTS із системи перезарахування кредитів в загальноєвропейську акумулюючу систему. Якщо на першому етапі використання ЕCTS обмінні програми студентів реалізовувалися виключно на основі білатеральних контактів між навчальними закладами, то ґрунтовна поінформованість університетів між собою на базі попередньої

співпраці в певній мірі гарантувала однаковість чи,

82

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

принаймні, близькість підходів до оцінювання кредитного виміру навчальних дисциплін. В нових умовах повинні використовуватися більш науково обґрунтовані та об'єктивні підходи. Адже неправильне (як правило - занижене) оцінювання кредитного виміру дисципліни може привести до того, що студент реально повинен витратити набагато більше часу для вивчення навчального матеріалу, ніж це заплановано, що в свою чергу приведе до загрози невиконання навчальної програми в цілому в нормативний термін (що особливо важливо для студентів, які навчаються в іншому університеті протягом лише одного семестру/навчального року). Для деяких європейських країн є типовою ситуація, коли 5-річна (згідно із планом та кількістю кредитів) навчальна програма більшістю студентів засвоюється протягом 6-7 і більше років.

Проект TUNING, який фінансується Європейською Комісією з метою взаємного налаштування навчальних закладів та програм на основі збереження їхньої різноманітності та автономності, рекомендує певну методологію визначення навчального навантаження студента на основі того, що в більшості європейських країн нормативно визначено, що протягом року студент зайнятий виконанням всіх видів навчальної роботи 15001800 годин. В цьому випадку один кредит (відносне мірило) отримує конкретні часові рамки -25-30 годин роботи студента над виконанням навчального навантаження протягом року.

Згідно із прийнятим ECTS тлумаченням результати навчання (Learning Outcomes) - це те, що студент повинен знати, розуміти і/або уміти продемонструвати після завершення процесу навчання. Результати навчання повинні супроводжуватися відповідними критеріями оцінювання, які використовуються для прийняття рішення про те, що очікувані результати навчання досягнуто. Результати навчання разом із критеріями оцінювання визначають вимоги для присвоєння кредиту, тоді як оцінки виставляються на основі досягнення (на вищому або нижчому рівнях) вимог для присвоєння кредиту. Наявність чітко сформульованих результатів навчання, які вказують на досягнення, за які буде присуджено кредит, полегшує накопичення та перезарахування кредитів. Як правило, результати навчання формулюються у вигляді компетенцій - знань та умінь, що характеризують здатність студента виконувати, розуміти, відображати та пізнавати те, що

83

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

вимагається освітньо-кваліфікаційною характеристикою (моделлю) фахівця, після завершення процесу навчання.

Кожен ВНЗ розподіляє кредити між навчальними дисциплінами самостійно. Кредити розподіляються на всі дисципліни, які вивчає студент, а також на практику та написання курсових. Дипломних та магістерських робіт. Кредити присвоюються тільки після закінчення вивчення дисципліни та за умови успішного складання одного з видів підсумкового контролю.

Студенти одержують кредити ECTS за всю академічну роботу, яку вони виконують у вищому навчальному закладі.

Місцеві і закордонні заклади готують інформацію і обмінюються переліком оцінок дисциплін кожного студента, який бере участь у ECTS до і після навчання за кордоном. Копії цих переліків додаються до особистої справи студента. Місцевий навчальний заклад визнає загальну суму кредиту, одержаного його студентами у закладах-партнерах за кордоном, щоб кредити для пройденого блоку курсу замінили кредити, які у протилежному випадку були би отримані у їхньому місцевому закладі. Навчальний контракт дає студентові гарантію авансом, що кредити для затвердженої програми навчання будуть перезараховані.

ECTS базується на тому принципі, що студент стаціонару за навчальний рік повинен отримати 60 кредитів. Кредити у даній системі можна отримати лише при успішному виконанні роботи, передбаченої навчальним планом. Робоче навантаження студента у системі ECTS складається із відвідування лекцій, семінарів, самостійних та індивідуальних занять, підготовки власних проектів, сдачі іспитів тощо.

Основними учасниками, відповідальними за впровадження ЕCTS В навчальному закладі, є: "Координатор ЕCTS на рівні навчального закладу", "Координатор ЕCTS на рівні факультету/кафедри", " ЕCTS - консультант (радник)".

Довідник користувача ЕCTS ставить завданням для кожного навчального закладу, що планує використання ЕCTS ДЛЯ широкого кола навчальних програм, введення посади "Координатора ЕCTS на рівні навчального закладу" та "Координаторів ЕCTS на рівні кожного факультету чи департаменту".

Незважаючи на те, що конкретний розподіл обов'язків між координаторами може мати індивідуальний характер для кожного

навчального закладу, в загальному випадку визначаються

84

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

наступні обов'язки для "Координатора ЕCTS на рівні навчального закладу":

Забезпечення підтримки на рівні керівництва навчального закладу впровадження принципів та механізмів ECTS у контексті системи перезарахування та акумуляції кредитів.

Загальний нагляд за правильним використанням інструментів

ECTS.

Сумісна із координаторами на рівні факультету відповідальність за координацію

підготовки, опублікування та поширення інформаційних пакетів.

Сумісний контроль за правильністю та єдиним підходом до процесу перезарахування кредитів на всіх факультетах.

Координатор ECTS на рівні факультету/департаменту:

Є контактною особою між викладачами та студентами факультету та займається академічними та практичними аспектами реалізації ECTS.

Забезпечує для студентів, що потенційно братимуть участь в обмінних програмах, можливість доступу до інформаційних пакетів партнерських університетів.

Допомагає студентами правильно заповнювати "Аплікаційні форми" та "Академічні угоди", а також розуміти вимоги процедур перезарахування.

Забезпечує якісну підготовку "Опису навчальних досягнень" як для студентів, що направляються в партнерські заклади, так і для тих, що завершили своє навчання за кордоном.

Може бути членом навчально-методичної комісії факультету, яка приймає рішення про розподіл кредитів між дисциплінами навчальної програми.

ECTS-консультант надає поради університетам та іншим вищим навчальним закладам країни з питань використання ECTS та Додатку до диплому. Він здійснює оглядові візити до університетів країни та за кордоном, надає рекомендації щодо підготовки навчального закладу до отримання "Знаку ECTS", використання ECTS для акумулювання кредитів та системи навчання впродовж

життя. Консультантами ECTS можуть бути представники системи вищої освіти, які мають власний практичний досвід вданій області, здатні надавати фахові практичні поради викладачам в додаток до

85

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

відповідних вказівок з боку міністерств, національних агенцій, конференцій ректорів тощо.

Усі ECTS-консультанти є частиною широкої команди промоторів Болонського процесу, створеної в кожній із країн для допомоги у впровадженню всіх аспектів Болонського процесу, таких, як забезпечення якості навчання, реформи навчальних програм, взаємовизнання документів про освіту тощо.

5.3. Основні інструменти ЕСТS

Основними інструментами, на основі яких відбувається перезарахування кредитів, отриманих студентом за час навчання в іншому університеті, є: "Інформаційний пакет/Каталог навчальних дисциплін", "Аплікаційна форма студента" ("Заява-анкета студента), "Академічна угода", "Опис навчальних досягнень" ("Академічна довідка"), "Шкала оцінювання ЕСТS" та "Знак ЕСТS".

— Інформаційний пакет/Каталог навчальних дисциплін. Кожен заклад, що використовує ЕСТS, випускає інформаційні

пакети як довідники для потенційних партнерів. Призначення інформаційних пакетів полягає у тому, щоб сприяти прозорості навчальної програми, допомагати викладачам орієнтувати студентів на вибір відповідних програм, планувати їхнє навчання за кордоном, забезпечувати практичною інформацією.

Інформаційні пакети можуть бути першим контактом, який має студент чи координатор з іншою установою, а отже, це повинні бути чіткі документи, які описують те, що заклад пропонує, у такий спосіб, щоб студенти за допомогою своїх викладачів змогли реально оцінити, що із запропонованого підходить їм найкраще. Додаткова інформація може бути надана на пізнішій стадії, коли закордонний заклад прийме аплікаційну заяву.

Інформаційні пакети повинні систематично (бажано кожного року) оновлюватися і бути легко доступними для користувачів, студентів і викладацького складу у друкованому або електронному виді. Рекомендується, щоб кожен навчальний заклад випускав свою інформацію двома мовами - рідною та однією із мов країн Європейського Союзу і вчасно поширював її серед своїх партнерів, щоб дозволити студентам та їх викладачам зробити свій вибір і підготувати програму навчання за кордоном.

86

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

Очевидно, що інформаційний пакет ЕСТS повинен представляти навчальні програми і розділи курсу, виражені в кредитах ЕСТS, І мусить уникати будь-якої можливості сплутування систем кредитів, якими користуються на рівні навчального закладу чи держави, з системами кредитів ЕСТS.

Очевидно, що найважливішими для потенційних партнерів є детальний опис розділів кожної із навчальних дисциплін, деталі екзаменаційних процедур і схем виставлення оцінок, кредитні виміри дисциплін.

ЕСТS пропонує наступну, перевірену практикою структуру інформаційного пакету (рис. 5.1).

ВСТУП

I - НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

А. Назва й адреса

Б. Академічний календар

В. Координатор від закладу

Г. Загальний опис закладу

Д. Процедура реєстрації

II - ЗАГАЛЬНА ПРАКТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ

А. Формальності, прийняті у країні, що приймає студентів

Б. Як туди потрапити

В. Вартість проживання

Г. Забезпечення житлом

Д. Здоров'я і страхування

 

1. Медичне обслуговування

 

2.

Студенти з особливими потребами

 

3.

Страхування

Е. Умови для навчання у закордонному закладі 1. Бібліотеки 2. Умови для навчання

Є. Інша практична інформаціяЖ. Позапрограмна діяльність і дозвілля

IIIФАКУЛЬТЕТ

А - Загальний опис - Інформація про факультет і характерні особливості, що є загальними для всіх навчальних дисциплін.

Б - Ступенева структура

 

1. Кваліфікація

2.

Діаграма структури дисципліни

В - Індивідуальні розділи дисципліни

1. Ідентифікація

2.

Опис

3. Рівень 4. Обов'язкові чи факультативні розділи дисципліни

5.Викладацький склад

6.Тривалість періоду навчання (1-й семестр, 2-й семестр і т. д.)

7.

Методика викладання та методи навчання

8. Оцінювання

9.

Мова

10. Розподіл кредитів ECTS

 

IV - СЛОВНИК

Рис. 5.1 Структура інформаційного пакету

87

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

Як зазначено вище, дана структура є рекомендованою базовим Довідником для використання системи ECTS. В Україні згідно із Наказом Міністерства освіти і науки України № 812 від 20.10.2004 р. запропонована відповідна структура Інформаційного пакету, яка повністю охоплює всі аспекти, необхідні для Інформаційного пакету ECTS.

— Аплікаційна форма студента (Заява-анкета студента)

Після вибору закордонного закладу, уважного ознайомлення з його "Інформаційним пакетом" та консультації із своїм координатором факультету студент заповнює "Аплікаційну форму" ("Заяву-анкету") студента.

Для того, щоб заповнити "Аплікаційну форму", студент повинен бути добре ознайомлений з програмою навчання, яку він(вона) вибирає в закордонному навчальному закладі.

Студент також може за бажанням включити в "Аплікаційну форму" другий і третій навчальний заклади на вибір, якщо його заява щодо першого закладу не буде прийнята. У такому разі студент за згоди координатора повинен буде підготувати угоду про навчання для кожного навчального закладу, до якого він подає заяву.

— Академічна угода Коли три залучені сторони - студент, місцевий навчальний

заклад і закордонний навчальний заклад - домовилися про програму навчання за кордоном, вони підписують "Академічну угоду" (Learning Agreement), яка додається до "Аплікаційної форми" студента. Ця угода, що описує програму навчання за кордоном, повинна бути підписана до того, як студент виїде до місця навчання.

Студент погоджується виконувати програму навчання в закордонному навчальному закладі як невід'ємну частину його(її) програми вищої освіти.

Місцевий вищий навчальний заклад гарантує студенту те, що він повністю визнає (зарахує) предмети курсу, перелічені в угоді. Було б добре, щоб навчальний заклад також забезпечив студента письмовим підтвердженням, точно вказуючи, як буде проведено академічне визнання, наприклад, які з навчальних дисциплін даного закладу будуть вважатися зарахованими у закордонному вищому навчальному закладі. Якщо програма навчання повинна

виконуватись частково, або якщо місцевий вищий навчальний

88

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

заклад сам оцінює студента з деяких дисциплін, то це повинно бути чітко відображено в угоді про навчання.

Приймаючий університет підтверджуєте, що програма навчання є прийнятною і не суперечить його правилам. Копію підписаної "Академічної угоди" потрібно надати всім залученим сторонам: місцевому навчальному закладу, закордонному закладу і студентові.

Студенти можуть захотіти змінити узгоджену програму навчання після прибуття у закордонний навчальний заклад з ряду причин: розходження в розкладі, невідповідність вибраної навчальної дисципліни (рівень чи зміст). Тому форма угоди дозволяє змінювати попередньо узгоджену програму навчання.

Згоду всіх сторін про зміни потрібно одержати для того, щоб гарантувати повне академічне визнання всіх дисциплін, які вивчаються за кордоном. Важливо, щоб студент знав, що остаточно вибрані дисципліни і програми навчання повинні бути схвалені як приймаючим, так і скеровуючим навчальними закладами для того, щоб вони були повністю визнані. Зміни до початково узгодженої програми навчання будуть відображені на зворотному боці угоди про навчання і вчасно підписані студентом і координаторами як місцевого, так і закордонного навчального закладів.

Потрібно підкреслити, що зміни до початково узгодженої програми навчання потрібно здійснити у відносно короткий час після приїзду студента до закордонного університету. Копію нової "Академічної угоди" потрібно представити студенту і координатору обидвох вищих навчальних закладів.

— Опис навчальних досягнень Опис навчальних досягнень ("Академічна довідка") за формою

ЕCTS (Transcript of Records) використовується для задокументування виконання студентом навчального навантаження протягом певного періоду із зазначенням вивчених навчальних дисциплін (модулів), отриманих кредитів, оцінок в локальній системі оцінювання та системі ЕCTS. Отже, Опис відображає як кількість виконаної навчальної роботи, так і якість засвоєння матеріалу. Структури Опису навчальних досягнень українською та англійською мовами наведені в Додатку.

Описи навчальних досягнень використовуються студентами у двох випадках: при виїзді на навчання (Опис видається місцевим

89

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

університетом) та при поверненні після навчання за кордоном (Опис видається закордонним університетом). Підписані копії Опису повинні бути представлені всім залученим сторонам: місцевому навчальному закладу, закордонному навчальному закладу і студентові.

Описи навчальних досягнень студентів, які вирушають навчатися за програмою ECTS, готуються місцевим університетом і повинні включати повний перелік всіх навчальних дисциплін та оцінок попередньої вищої освіти. Опис повинен додаватися до студентської заяви-анкети, яка надсилається до закладу, в якому студент має намір проходити навчання.

Деякі пункти, які ще не можуть бути заповненими в момент підготовки заяви (наприклад, оцінки поточного навчального року), можуть заповнюватися пізніше.

Наявність "Опису навчальних досягнень" до того, як студент вирушає за кордон, полегшує залучення до закордонної програми. Це допомагає координаторам ЕCTS закордонного університету визначити, чи відповідний рівень всіх предметів в програмі навчання, яка є запропонована в анкеті-заяві, і чи всі передумови були дійсно виконані.

Після завершення програми навчання за кордоном студент отримує інший Опис навчальних досягнень (за такою ж формою), що видається закордонним університетом та описує навчальні здобутки студента протягом відрядження.

Опис навчальних досягнень забезпечує стандартизований формат опису всіх видів навчальної діяльності, виконаних студентом. Він є важливим інструментом для академічного визнання результатів навчання. Тому надзвичайно важливо, хто є відповідальним за підготовку Опису, і яким чином його виготовляють та пересилають. Навчальні заклади повинні надавати особливу увагу підготовці академічного та адміністративного персоналу для роботи із Описами навчальних досягнень.

— Знак ECTS

Знак ЕCTS (ЕCTS Label) присвоюється навчальним закладам, які успішно використовують ЕCTS у всіх навчальних програмах.

Вимогами для отримання "Знаку ECTS" Є:

• Навчальний заклад повинен мати доступними через Інтернет "Інформаційні пакети‖ / ‖Каталоги" навчальних дисциплін

90