Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
482.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Автомобільний факультет

Кафедра технічної експлуатації та сервісу автомобілів

ЗВІТ

по науково-дослідному стажуванні на кафедрі ТЕСА

Виконав: студент групи Ам-51

Крутік М.С.

Керівник стажування:

проф. Волков В.П.

Харків 2013

Індивідуальний план науково-дослідницького стажування

Студента-практиканта Крутіка Максима Сергійовича

Керівник проф. Волков Володимир Петрович

Зав. кафедрою проф. Волков Володимир Петрович

  1. Репродуктивне наукове стажування

Матеріали для ознайомлення

Вид засвоєння

Контроль

1. Знайомство з тематикою науково-дослідних робіт, що проводилися на кафедрі

Науково-технічні звіти

Перелік бюджетних тем за період 1985-2007 рр.

2. Ознайомлення з документами, необхідними для заключення господарчих договорів

Науково-технічні звіти

Перелік договірних тем за період 1985-2007 рр.

3. Ознайомлення з програмою випробувань, що проводяться на АТЗ, їх агрегатах і системах

Науково-технічні звіти

Програми випробувань, наведені в звіті

  1. Творче наукове стажування

Вид робіт

Реалізація

Контроль

1. Участь у проведенні випробувань машин і механізмів за госпдоговірною темою

Протоколи випробувань

Щоденник стажера

2. Складання приблизної програми експериментальних досліджень за темою магістерської роботи

Програма

Щоденник стажера

3. Складання структурних елементів кваліфікаційної роботи магістра (вступ, реферат, висновки, рекомендації).

Структурні елементи

Щоденник стажера

4. Представлення результатів дослідження у вигляді докладу, статті, реферату.

Доклад, стаття, реферат

5. Участь у науково-технічній конференції

Доповідь на конференції

ЗМІСТ

1 ІСТОРІЯ КАФЕДРИ ТЕСА …………….………………………………………4

2 ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ТЕСА У 2011-2012 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ ……9

3. НАВЧАЛЬНИЙ, НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ТА НАУКОВИЙ

НАПРЯМ ДІЯЛЬНОСТІ….….….….….….….….….….….….….….….….….….11

4 ЗМІСТОВНЕ, ОРГАНІЗАЦІЙНЕ І НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ ПО РІВНЯМ

ПІДГОТОВКИ “БАКАЛАВР–СПЕЦІАЛІСТ–МАГІСТР”.….….….….….…....13

5 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА …………………………………………..17

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………………………..27

1 Історія кафедри теса

    1. Історія спеціальності

Автомобільний транспорт займає провідне місце у транспортній інфраструктурі України та світу. Тому для його функціонування для ринку праці потрібні висококваліфіковані фахівці.

Кафедра здійснювала підготовку та випуск бакалаврів, спеціалістів та магістрів за спеціальністю «Автомобілі та автомобільне господарство» за напрямом «Інженерна механіка». З 2007 року спеціальність згідно «Переліку-2006» віднесено до напряму «Автомобільний транспорт» галузі знань «Транспорт та транспортна інфраструктура». З 2009 року здійснюється прийом студентів за оновленим навчальним планом згідно нового напряму підготовки.

Область підготовки спеціалістів: автоцентри, автомобільний сервіс, продаж, страхування, експлуатація, обслуговування і ремонт автомобілів та інших транспортних засобів. Дослідження в області використання транспортних засобів, розробка, використання нових методів експлуатації, обслуговування, ремонту автомобілів та інших транспортних засобів. Широке впровадження нових технологій і обладнання.

1.2 Необхідні знання, вміння, навички для професійної діяльності

Базові дисципліни. Вища математика, фізика, хімія, теоретична механіка, нарисна геометрія, інженерна і комп’ютерна графіка, інформатика, основи обчислювальної техніки і програмування, опір матеріалів, матеріалознавство, технологія металів, теорія механізмів і машин, деталі машин, електротехніка, електроніка; взаємозамінність, стандартизація і метрологія, гідравліка, безпека життєдіяльності, охорона праці, теплотехніка, технологія машинобудування, економіка виробництва, менеджмент, маркетинг, експлуатаційні матеріали, надійність машин, основи екології.

Дисципліни спеціальної підготовки. Автомобілі, автомобільні двигуни, технічна експлуатація автомобілів, теорія експлуатації автомобілів, основи технічної діагностики автомобілів, основи автосервісу, технологічне устаткування, економіка підприємства, основи менеджменту і маркетингу, організація перевезень і безпеки руху, автотехнічна експертиза, електроустаткування автомобіля, теорія і методинаукової творчості, комп’ютерна підготовка, проектування підприємств технічного сервісу, проектування ремонтних ділянок.

1.3 Характеристика випускаючої кафедри

Коротка історична довідка. Кафедра експлуатації автомобільного транспорту (в теперішній час – технічної експлуатації та сервісу автомобілів) була створена у 1933 р. Довоєнний період був періодом напруженої праці для всіх співробітників кафедри по створенню та розвитку матеріально-технічної бази. Першим завідувачем кафедри був професор Є.І. Милославський. З 1945 по 1946 рр. кафедрою завідував ст. викл. Л.Я. Лагунов. З 1946 по 1956 рр. знову кафедрою завідував професор Є.І. Милославський. у 1953 році за ініціативою ректору інституту А.К. Біруля кафедра переїхала у нове відремонтоване приміщення (де вона розташовується і нині – лабораторія технічної експлуатації). З 1957 по 1959 рр. кафедрою завідував проф. Б.В. Решетников. З 1959 по 2006 рр. кафедрою завідував професор М.Я. Говорущенко. За період до середини 1990 років фундаментальні та прикладні наукові дослідження виконувалися не тільки викладачами, але і співробітниками проблемної науково-дослідної лабораторії по діагностиці та прогнозуванню технічного стану автомобілів та галузевою лабораторією по основним проблемам експлуатації автомобілів. Основні напрямки наукових досліджень – розробка методів та засобів діагностування систем автомобілів. З 2005 року по теперішній час кафедрою завідує професор В.П. Волков.

Склад кафедри, провідні фахівці, вчені, педагоги, наукові школи. На кафедрі у 2009-2010 навчальному році працює 21 викладач та 4 аспіранти залучені до навчального процесу. На кафедрі 4 доктора технічних наук, 8 кандидатів. Досвідчені викладачі – проф. М.Я. Говорущенко, проф. В.П. Волков, проф. Пойда А.М., доц. Дитятьєв О.В., доц. Рабинович Е.Х., доц. Наглюк І.С., доц. Мармут І.А., доц. Кривошапов С.І. У багатьох країнах відома школа заслуженого діяча науки і техніки професора Говорущенко М.Я.

Характеристика фундаментальної (інженерної) підготовки, міжнародні контакти.У навчально-методичному кабінеті студенти та аспіранти користуються закордонними патентами (близько 288 тис. одиниць), авторефератами дисертацій (близько 1700 одиниць), науковими звітами, технічною літературою, технічними журналами. На кафедрі викладається 25 дисциплін професійного спрямування. З 2006 року дисципліни викладаються за вимогами кредитно-модульної технології навчання. Навчальний процес забезпечено необхідними матеріалами (робочі програми, методичні вказівки, лабораторні практикуми, засоби діагностування (тести)). За останні 5 років (2004-2008 рр.) підготовлено та надруковано 22 найменування навчально-методичної літератури (5 з грифом МОНУ) (підручники, навчальні посібники, методичні вказівки). Взагалі за період існування кафедри видано більше 50 найменувань підручників, навчальних посібників та монографій.

Наукова робота кафедри спрямована на розробку та удосконалення методів і засобів технічного обслуговування та діагностування сучасних автомобілів. Другий напрямок досліджень – паливна економічність та екологічна безпека, дослідження якостей автомобільних експлуатаційних матеріалів. Підтвердженням плідної роботи є публікації у фахових виданнях, участь у конференціях різного рівня. Тільки у 2008 році видано 67 наукові статті та тез, у тому числі у журналах наукових праць ХНАДУ – 14, у видавництвах України – 35, у дальньому зарубіжжі – 13. Викладачі прийняли участь в 11 конференціях з 72 доповідями, у тому числі: що відбулися в Україні (регіональні) – 34 доповідей, у зарубіжжі – 16  доповідей (Болгарія, Росія). За останні 3 роки (2007-2009 рр.) співробітниками кафедри захищено 3 кандидатських дисертації.

1.4 Освітні технології, лабораторне устаткування тощо

Кафедра ТЕСА має гарну матеріально-технічну базу для проведення навчального процесу та науково-дослідних робіт. Кафедра має обчислювальний центр, який нараховує 20 комп‘ютерів, освітній портал. Загальна площа кафедри складає 1341 кв.м. Площу 540 кв.м займають навчально-наукові лабораторії та кабінети, у яких проводяться заняття та НДР. До них відносяться:

  1. лабораторія діагностики двигунів;

  2. лабораторія спектрального аналізу автомобільних олив;

  3. лабораторія аналізу паливно-змащувальних матеріалів;

  4. відділення автомобілів;

  5. електротехнічне відділення;

  6. паливне відділення;

  7. навчально-методичний кабінет;

  8. аудиторія курсового та дипломного проектування.

Кафедра має для проведення начальних занять та наукових досліджень 4 автомобіля (два вантажних, два легкових (Skoda Octavia та VW GOLF)), 3 стендових двигуна (КамАЗ, ВАЗ-2110, ВАЗ-2108). Є необхідне технологічне устаткування фірми Bosch (мотор-тестер, газоаналізатор, прилад для перевірки фар), комп‘ютеризовані пости для проведення лабораторних занять по сучасним автомобілям. Також у навчальному процесі використовуються стаціонарна та пересувна станції діагностики та пост по контролю ходової частини легкових автомобілів. До унікального устаткування можна віднести установку для спектрального аналізу олив МФС-7 та якості моторного палива УИТ-65.

На кафедрі приділяється особлива увага до відмінників: плануються заходи по залученню їх до наукової роботи (написання статей, участь у конференціях), відмінники приймають участь у Всеукраїнських конкурсах студентських робіт та фахових олімпіадах і постійно займають призові місця. Кращі студенти отримають іменні стипендії.

1.5 Місце та зміст практики

Проводиться на автотранспортних підприємствах, автосервісних центрах, лабораторіях кафедри. На цих підприємствах за договорами на практику студенти проходять технологічну та переддипломну практики.

1.6 Участь у студентському самоврядуванні, в роботі студентського клубу

Основним напрямком у виховній роботі кафедри є проведення заходів, спрямованих на підвищення рівня культурного розвитку і суспільної самосвідомості студентів. Всі бажаючі студенти мають можливість працювати у студентському клубі, спортивних секціях, брати участь у змаганнях. Виховна робота студентів здійснюється за наступною структурною схемою: керівництво кафедри ↔ куратори груп ↔ студенти академічних груп. Основні контакти зі студентами здійснюються на кураторських годинах та у індивідуальних бесідах. Кожного семестру проводиться день кафедри у гуртожитку.

1.7 Працевлаштування по закінчення навчання

Випускник-бакалавр (спеціаліст) може працювати інженером-експлуатаційником автомобілів, інженером-механіком підрозділів АТП, у автоцентрах з продажу автомобілів, інженером з діагностики технічного стану автомобілів, інженером-технологом, інженером-конструктором, науковцем, на керівних посадах в автосервісних станціях, викладачем у технічних училищах, технікумах та інших навчальних закладах, в органах ДАЇ, в установах автотехнічної експертизи. Випускник-магістр, крім того, може працювати на керівних посадах підрозділів АТП, начальником відділу транспорту, інженером-дослідником, науковим співробітником, завідувачем лабораторією вищого навчального закладу, асистентом у вищих навчальних закладах. Кращим студентам, що навчалися у магістратурі пропонується продовжити навчання у аспірантурі.

Багато випускників працюють на керівних посадах в навчальних закладах, підприємствах України, органах МВС. Також гарно працюють випускники минулих років у країнах ближнього та дальнього зарубіжжя (Сіар А.Х. – зам. міністра транспорту Афганістану, Ван Дедзунь – у Міністерстві транспорту Китаю, Мен Телін – доцент Сіанського АДІ у Китаї та ін.).