Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
141.82 Кб
Скачать

28.2. Як класифікують склеротичні ураження артеріальних судин?

Відповідно до рекомендацій ВОЗ (1955), усі склеротичні ураження артерій підрозділяють на дві групи.

1) Власне артеріосклероз. Включає такі форми, як атеросклероз, артеріосклероз Менкеберга, артеріолосклероз, вікові склеротичні зміни артерій.

2) Захворювання артерій запальної і запально-алергійної природи. До них відносяться сифілітичний аортит, облітеруючий ендартеріїт, алергічні васкуліти, ревматоїдний артеріїт і ін.

28.3. Які процеси складають патогенетичну сутність артеріосклерозу?

Артеріосклероз являє собою комбінацію чотирьох процесів: інфільтрації, проліферації, дегенерації і склерозування. Різні сполучення цих процесів у різних судинах визначають "мозаїчний" характер артеріосклеротичних уражень.

1) Інфільтрація - проникнення з плазми крові в судинну стінку і відкладення в ній ліпідів, складних вуглеводів і білків.

2) Проліферація - розмноження гладком’язових клітин артеріальної стінки, у результаті чого формуються так звані фіброзні "бляшки", що поступають у просвіт артерій і порушують кровотік у них.

3) Дегенерація - термін, що використовують для позначення ушкодження і загибелі клітин судинної стінки, а також розвитку дистрофічних змін, у тому числі калъцинозу.

4) Склерозування - посилене утворення сполучної тканини, що проявляється синтезом її основної межуточної речовини і волокнистих структур.

28.4. Що таке атеросклероз?

Первісне поняття "атеросклероз", запропоноване Маршаном у 1904 р., зводився лише до двох типів змін: скупченню ліпідів у виді кашкоподібних мас у внутрішній оболонці артерій (від греч. athere - каша) і власне склерозу - сполучнотканинному ущільненню стінки артерій (від греч. scleros - твердий).

Сучасне тлумачення атеросклерозу набагато ширше. По визначенню ВООЗ, атеросклероз - це різні сполучення змін інтими артерій, що виявляються у виді осередкового відкладення ліпідів, складних з’єднань вуглеводів, елементів крові і циркулюючих у ній продуктів, утворення сполучної тканини і відкладення кальцію.

28.5. Що таке артеріосклероз Менкеберга?

Описана в 1903 р. Менкебергом на прикладі артерій нижніх кінцівок людини форма артеріосклерозу характеризується поразкою середньої оболонки (медії) артерій еластичного і еластично-м’язового типу і виявляється тріадою ознак: медіа-некрозом, медіакалъцинозом і медіасклерозом.

28.6. Дайте порівняльну характеристику атеросклерозу й артеріосклерозу Менкеберга.

Показник

Атеросклероз

Артеріосклероз Менкеберга

1. Уражається

Інтима

Медіа

2. Переважають проце-си

Інфільтрації і проліфера-ції

Дегенерації і склерозуван-ня

3. Переважно відкладаються

Ліпіди (холестерин)

Солі кальцію (розвивається кальциноз)

4. Прояви:

Стенозування артерій (утворення "бляшок")

Зменшення еластичності артеріальної стінки

5. Наслідки:

Ішемія органів і тканин

Аневризми судин (роз-шарування стінки і розривши)

Соседние файлы в папке Патофізіологія