Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
251
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
5.99 Mб
Скачать

Біологічно активні добавки до їжі поділяють на 3 основні групи: нутріцевтики, парафармацевтики та еубіотики.

Нутріцевтики – це БАДи до їжі, які являють собою есенціальні біологічно активні речовини і є основними компонентами організму: вітаміни, макро – і мікроелементи (залізо, кальцій, селен, цинк, фтор тощо), поліненасичені жирні кислоти, незамінні амінокислоти, деякі моно - і дисахариди, харчові волокна.

Метою застосування нутріцевтиків є корекція хімічного складу їжі людини.

31

32

Це проміжний продукт між їжею та ліком – він насичує організм харчовими речовинами, але зовсім заміняти ним їжу не можна. Нутріцевтиками можна відкоректувати раціон і оздоровити організм, але не можна вилікувати людину.

Парафармацевтики – це БАДи до їжі, які

проявляють певну фармакологічну

 

активність і застосовуються для

 

профілактики, допоміжної терапії та

 

підтримки в фізіологічних межах

 

функціональної активності органів і систем.

 

До них відносяться: біофлавоноїди,

 

алкалоїди, глікозиди, сапоніни, органічні

 

кислоти, ефірні олії, полісахариди, тобто це

 

препарати рослинного та тваринного

 

походження або їх синтетичні аналоги – так

 

звані “натурпродукти”.

33

 

34

Еубіотики (пробіотики) – це БАДи до їжі, у склад яких входять живі мікроорганізми та/або їх метаболіти (біфідобактерії, лактобактерії), які проявляють нормалізуючий вплив на склад і біологічну активність мікрофлори травного каналу.

Біологічно активні добавки до їжі не можна

прирівнювати до харчових добавок. Згідно з визначенням ВООЗ, харчові добавки – це хімічні

речовини та природні сполуки, які самі по собі не вживаються як їжа, а додаються до неї для покращення смакових якостей, органолептичних властивостей в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів.

До харчових добавок відносяться: барвники, антиоксиданти, емульгатори, коригуючі речовини, що змінюють органолептичні властивості продуктів, але не проявляють біологічної активності

35

Функціональна роль БАД- нутріцевтиків.

Роль нутріцевтиків заключається в основному у підтримці здоров'я, профілактиці багатьох захворювань. Їх використання дозволяє:

Достатньо легко та швидко ліквідувати дефіцит есенціальних харчових речовин, які відсутні у більшості дорослого та дитячого харчування.

Індивідуалізувати харчування конкретної здорової людини в залежності від потреби із врахуванням статі, віку, фізичного навантаження.

Задовільнити змінені фізіологічні потреби хворої людини у харчових речовинах.

Підвищити неспецифічну резистентність

організму до можливих шкідливих факторів довкілля.

• Посилити та прискорити зв'язування та виведення з організму чужорідних і токсичних речовин.

• Спрямовано змінити обмін окремих речовин шляхом впливу на ферментні системи, що

впливають на метаболізм.

36

Функціональна роль БАД - парафармацевтиків.

Активізацію та стимулювання функцій окремих органів і систем в межах фізіологічних границь (наприклад: стимуляція секреторної, моторної функції шлунково-кишкового тракту, розумової та фізичної працездатності).

Парафармацевтики є дуже багаточисленною групою БАДів. У своєму складі вони містять ті ж компоненти, що й нутріцевтики, а також додатково цілий ряд біологічно активних речовин. Так, парафармацевтики, виготовлені з рослинної сировини, містять: алкалоїди, глікозиди, фенольні сполуки, фітонциди, кумарини, флавоноїди, дубильні речовини, хромони та ін.

37

38

39

Клінічна ефективність нутріцевтиків і парафармацевтиків різна. Це зумовлено тим, що нутріцевтики поповнюють дефіцит певних макро - і мікронутрієнтів в організмі людини – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів – і скоріше є засобами профілактики. Парафармацевтики за рахунок вмісту біофлавоноїдів, глікозидів, терпеноїдів та ін. володіють вираженою фармакологічною дією.

40

Соседние файлы в папке л МФТ