Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ № 5

Тема: “Організація зберігання виробів медичного призначення. Основи матеріалознавства медичних

та фармацевтичних товарів ”

ПЛАН

1.Якість фармацевтичних товарів.

2.Приміщення для зберігання речовин.

3.Зберігання гумових виробів.

4.Зберігання пластмасових виробів.

5.Зберігання перев'язочних виробів.

6.Зберігання медичних п'явок.

7.Властивості матеріалів.

8.Сировина для гумових виробів.

9.Чорні метали: хром, нікель, мідь та її сплави.

10.Кольорові метали: срібло, золото та його сплави.

11.Хімічна стійкість металів.

12.Зберігання металевих виробів.

Якість товарів залежить від багатьох чинників, їх можна поділити на такі, що впливають на формування якості, і такі, що сприяють збереженню якості.

Життєвий цикл продукції включає чотири стадії:

дослідження і проектування;

виготовлення;

обіг та реалізація;

споживання й експлуатація.

Висока якість фармацевтичних товарів можлива при дотриманні вимог НТД, ретельному виробничому контролі та виконанні запобіжних заходів, це забезпечення відповідних умов зберігання сировини, напівфабрикатів, дистильованої води і готової продукції, дотримання інструкцій санітарного режиму, справності й точності приладів, апаратів.

На стадії обігу й реалізації необхідно дбати про збереженість товарів і не допускати зниження їх якості при просуванні від виробника до споживача. Тут особливу увагу слід приділяти пакуванню, умовам зберігання і транспортування, маркуванню товарів.

Під час просування товарів від виробника до споживача виникають різні ситуації.

Обов'язок аптечних працівників — не допускати погіршення якості і товарних втрат, а єдино можливий шлях — це дотримання встановлених умов перевезення і зберігання.

Аптечні бази, склади — це типові будівлі або приміщення для зберігання і постачання фармацевтичних товарів аптекам, лікарням та іншим закладам і організаціям охорони здоров'я.

Серед багатьох функцій найголовнішими є створення належних умов зберігання товарів з урахуванням їх фізико - хімічних властивостей і забезпечення режиму зберігання в суворій відповідності з вимогами та неушкодженості товарно-матеріальних цінностей, що перебувають на зберіганні.

Дотримання належних вимог щодо будови, розмірів, експлуатації приміщень є важливою передумовою правильної організації їх зберігання.

Речовини вогненебезпечні, які здатні до утворення вибухових сумішей, а також схильні до самозаймання при контакті з повітрям, водою, горючими речовинами або при дії сонячних променів, повинні зберігатися ізольовано в умовах, які повністю виключають можливість такого контакту, а також впливу температур та механічного впливу.

Складські приміщення для зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин повинні повністю відповідати будівельним нормам та правилам проектування. Вони повинні бути ізольовані, сухі, захищені від світла прямих сонячних променів, атмосферних осадів та грунтових вод. Ці приміщення, а також коридори, що до них прилягають, та підсобно-допоміжні приміщення повинні бути обладнані механічною припливно- витяжною вентиляцією.

Приміщення для зберігання вогненебезпечних (легкозаймистих) речовин повинні бути побудовані з вогнетривких матеріалів і розташовані на відстані не менше 20 м від інших складських будівель та 50 м від житлових приміщень.

Вони повинні відповідати вимогам чинної НТД (це — санітарні норми і правила, методичні рекомендації, нормативна внутрішньовідомча та інша документація), що гарантують високу якість товарів.

Відповідно до встановлених норм приміщення для зберігання повинні бути обладнані охоронними і протипожежними засобами.

У них необхідно підтримувати оптимальну температуру і вологість повітря, перевірка яких здійснюється не рідше одного разу на добу. Для спостереження за цими параметрами в приміщеннях необхідно мати термометри й гігрометри, закріплені на внутрішніх стінках сховища, на відстані від нагрівальних приладів, на висоті 1,5—1,7 м від підлоги і не менш як за 3 м від дверей.

У кожному приміщенні заводить картки із зазначенням температури й відносної вологості.

Для підтримання чистоти повітря приміщення обладнують примусовою припливно - витяжною вентиляцією, а в разі її відсутності — кватирками, ґратчастими дверима.

Аптечні заклади обладнують тільки центральним опаленням, не припускається обігрівання приміщень газовими приладами з відкритим полум'ям або електронагрівальними приладами з відкритою спіраллю.

На складах і в аптеках, розташованих у кліматичній зоні з великими відхиленнями від припустимих норм температури і відносної вологості повітря, необхідні кондиціонери.

У приміщеннях для зберігання встановлюється необхідна кількість стелажів, шаф, піддонів, підтоварників.

Стелажі розміщують на відстані 0,6—0,7 м від зовнішніх стін, не менше 0,5 м від стелі й не менше 0,25 м від підлоги. Проходи між ними мають бути освітлені, а відстань не повинна бути меншою 0,75 м, що забезпечує вільний доступ до матеріальних цінностей.

Гумові вироби

Для схоронності гумових виробів в приміщеннях зберігання необхідно створити:

захист від світла, особливо прямих сонячних променів, високої (більше 20 С) та низької (нижче 0 С) температурі повітря; плинного повітря (протягові, механічної вентиляції); механічних пошкоджень (стискування, згинання, скручування, витягування);

для попередження висихання, деформації та втрати їх еластичності, відносну вологість не менш 65 %;

ізоляцію від дії речовин (йод, хлороформ, хлористий амоній, формалін, кислоти, органічні розчинники, луги, хлорамін Б );

умови зберігання на віддалі від нагрівальних приладів (не

менш 1 м).

Приміщення для зберігання гумових виробів треба розташовувати не на сонячній стороні, краще в напівпідвальних темних або затемнених приміщеннях. Для підтримування в сухих приміщеннях підвищеної вологості рекомендується ставити посудину з 2 % водним розчином карболової кислоти.

Гумові вироби

При розміщенні гумових виробів в приміщенні для зберігання необхідно повністю використовувати весь його об'єм.

Гумові вироби (крім пробок) не можна укладати в декілька шарів. Шафи для зберігання гумових виробів повинні мати щільно закриті двері. Всередені шафи повинні мати цілком гладку поверхню. Внутрішнє упорядкування шаф залежить від гумових виробів, які там зберігаються. Шафи призначені для:

зберігання гумових виробів, в лежачому положенні (бужі, катетери, рукавички) обладнуються висувними ящиками з таким розрахунком, щоб можна було розміщувати предмети на всю довжину, вільно, не допускаючи їх згинів, сплющування, скручування;

зберігання виробів у підвищеному стані (джгути, зонди, іригаторні трубки), обладнуються вішалкми, розташованими під кришкою шафи. Вішалки повинні бути знімними з тим, щоб їх можна було виймати з підвішеними предметами. Для укріплення вішалок установлюється накладка з виїмкою.

Гумові вироби

Особливу увагу слід приділяти зберіганню деяких видів гумових виробів, які вимагають спеціальних умов зберігання:

круги підкладні, грілки гумові, пухирі для льоду слід зберігати з встановленими на кінцях пробками;

знімні гумові частини приладів повинні зберігатися окремо від частин, зроблених з іншого матеріалу;

вироби, особливо чутливі до атмосферних факторів - еластичні катетери, бужі, рукавички, напальчники, бинти гумові зберігають в скатаному вигляді, пересипані тальком по всій довжині;

прогумовану тканину (односторонню та двосторонню) зберігають в горизонтальному положенні в рулонах, підвішених на спеціальних стояках;

еластичні лакові вироби - катетери, бужі, зонди на відміну від гуми зберігають в сухому приміщенні.

Ознакою старіння є деякі розм'якшення, клейкість поверхності. Такі вироби бракують.

Соседние файлы в папке л МФТ