Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.2.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
56.17 Кб
Скачать

2. Техногенні небезпеки

Аварія – подія техногенного характеру, що створює на об’єкті загрозу для здоров’я і життя людей, призводить до зруйнування будівель, споруд, обладнання, транспортних засобів, порушення виробничого процесу.

Види аварій:

  • аварії з витоком сильнодіючих ОР (аміак, хлор, чадний газ, сірчана та азотна кислоти, та ін.,

  • аварії з викидом радіоактивних речовин,

  • пожежі та вибухи,

  • аварії на транспорті та інші.

Катастрофа – це великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків для людини і оточуючого середовища.

Найбільше забруднюють навколишнє середовище теплові електростанції (35% - воду, 46% - повітря), а також металургійні й хімічні заводи. Стічні води електростанцій спричинюють хімічне і теплове забруднення. Металургійні підприємства відрізняються високим використанням ресурсів і великою кількістю відходів. Автомобільний транспорт у містах дає 70-90% забруднень. Значне забруднення води дає целюлозно-паперова промисловість, а також речовини, які використовують у сільському господарстві.

Аварії на АЕС супроводжуються довгостроковим радіоактивним забрудненням величезних площ. В квітні 1986 р. сталася найбільша в історії людства аварія на Чорнобильській АЕС. Під дію радіоактивного забруднення потрапили території України, Білорусі, Росії, де проживало 5 млн. людей.

Наслідком аварії на ЧАЕС є довгострокове опромінення малими дозами іонізуючого випромінювання шляхом надходження в організм РР з продуктами харчування. Для жителів багатьох районів України актуальним є питання про виживання в умовах підвищеної радіації. Зараз основну загрозу становлять радіонукліди, що потрапляють в організм людини з продуктами харчування.

Сучасна концепція радіозахисного харчування базується на трьох принципах:

1 – обмеження надходження радіонуклідів з їжею,

2 – гальмування всмоктування, накопичення і прискорення їх виведення,

3 – підвищення захисних сил організму.

Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (СДОР). Джерела хімічних аварій:

  • викиди та витоки небезпечних хімічних речовин,

  • загорання різних матеріалів, обладнання, будівельних конструкцій,

  • аварії на транспорті при перевезенні небезпечних хімічних речовин, вибухових та пожежонебезпечних вантажів.

Причини аварій: порушення правил безпеки й транспортування, недотримання техніки безпеки, вихід з ладу агрегатів, механізмів, трубопроводів, ушкодження ємкостей тощо. Хімічні аварії (на відміну від промислових катастроф) розповсюджуються на значні території.

На території України знаходиться 877 хімічнонебезпечних об’єктів та 287000 об’єктів використовують у своєму виробництві СДОР або їх похідні. Промислові відходи також становлять небезпеку для навколишнього середовища і людей.

Аварії на транспорті. Будь-який транспортний засіб – джерело підвищеної небезпеки. У світі щорічно внаслідок ДТП гине 250 тис. людей і приблизно в 30 разів більша кількість людей отримує травми.

Статистика дорожньо-транспортних пригод в Україні є страшнішою, ніж статистика війни в Афганістані. Так, за 9 місяців цього року на українських дорогах сталося 190 тис. ДТП, в яких загинуло 6,5 тис. людей, травмовано 56,5 тис. людей (за всю війну в Афганістані загинуло 14 тис. людей).

Правові та соціальні основи дорожнього руху визначає Закон України “Про дорожній рух”.

Причини дорожньо-транспортних подій (ДТП) – порушення правил дорожнього руху, недостатня підготовка осіб, що керують автомобілем, недостатня їх реакція, технічні несправності автомобілів, перевищення швидкості руху. Управління автомобілем у нетверезому стані.

Причини дорожніх аварій – незадовільний стан доріг, відкриті люки, необгороджені і неосвітлені ділянки дороги, на котрих виконуються ремонтні роботи, низький технічний стан автомобілів, перевищення швидкості руху, несправність сигналізації на залізничних переїздах, відсутність попереджуючих знаків.

Повітряний транспорт – аварії і катастрофи повітряного транспорту можуть виникати, починаючи з моменту запуску двигунів, при розбігу по злітно-посадочній смузі, на зльоті, під час польоту, при посадці, аж до вимикання двигунів. Статистика свідчить, що майже половина аварій і катастроф відбувається на льотному полі і половина в повітрі на різних висотах. До важких наслідків призводять руйнування окремих конструкцій літака, відмова двигуна, порушення роботи системи управління електропостачання, зв’язку, пілотування, нестача палива, перебої життєзабезпечення екіпажу та пасажирів. Пожежа та вибух на борту літака. небезпек.

Залізничний транспорт – причинами аварій та катастроф є: несправності колій, рухомого складу, засобів сигналізації, блокування, помилки диспетчерів, неуважність та недбальство машиністів.

НС виникають при сході рухомого складу з колій, зіткненнях, наїздах на перепони на переїздах, при пожежах та вибухах у вагонах. Не виключаються розмиви залізничних колій, обвали, зсуви, затоплення. Аварійні ситуації при перевезенні СДОР, радіоактивних речовин найбільш небезпечні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]