Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.4.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
93.15 Кб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКий національний МЕДИЧНий університет

КАФЕДРА екстреної та невідкладної медичної допомоги,

медицини катастроф

Затверджую”

Завідуючий кафедрою ЕНМДМК

професор В. Криса

“____”________________ 2012 р.

Методична розробка для студентів

для проведення практичного заняття з предмету

Безпека життєдіяльності

Тема № 4.

ЗМІСТ І ОБСЯГ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ В РАЙОНІ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА НА ЕТАПАХ ЕВАКУАЦІЇ. РОЛЬ ФЕЛЬДШЕРА В ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННІ ЛІКУВАЛЬНИХ ТА ЕВАКУАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ

Підготував викладач кафедри Іванців М. О.

Обговорено на засіданні кафедри " 31 " серпня 2012 р.

Протокол № 1 .

Івано-Франківськ, 2012

Навчальна мета

Ознайомити студентів з змістом і обсягом першої медичної допомоги населенню в районі надзвичайних ситуацій та на етапах евакуації.

Час

90 хв.

Місце проведення

Ауд. № 14

Навчально-матеріальне оснащення

а) Література

  1. Є. П. Желібо, В.В. Зацарний «Безпека життєдіяльності» Л., 2006 р.

  2. Є. П. Желібо, Н.М.Заверуха.. «Безпека життєдіяльності» Л., 2001 р.

  3. І.В.Кочін, Г.О.Черняков і ін. «Безпека життєдіяльності». Л., 2005 р.

5

Навчальні питання і розрахунок часу

Вступ

5 хв.

Реалізація сучасної системи лікувально-евакуаційного забезпечення населення у районах катастроф

10

Види медичної допомоги та основні вимоги до них

15

Медичне сортування уражених

15

Організація і засоби першої медичної допомоги населенню, що постраждало в умовах НС

15

Поведінка людей у надзвичайних ситуаціях і медична допомога при психоемоційних розладах

15

Етапи медичної евакуації

10

Закінчення

5 хв.

Вступ

Щоденно у світі відбуваються тисячі подій, які призводять до травматизму та загибелі людей, до значних матеріальних втрат. Такі події називаються надзвичайними ситуаціями.

До надзвичайних ситуацій, як правило, призводять аварії, катастрофи, стихійні лиха, соціальні катаклізми.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, близько 30% осіб, які загинули при надзвичайних ситуаціях, могли б бути врятовані за умови надання своєчасної та правильно виконаної медичної допомоги на протязі першої години від моменту отримання травми та при швидкій евакуації до лікувальної установи.

Найбільший відсоток потерпілих відмічається при дорожньо-транспортних подіях (ДТП). Так, у світі щорічно внаслідок ДТП гине 250 тисяч людей і приблизно в 30 разів більша кількість отримує травми. За останні роки на дорогах України кількість автотранспортних пригод суттєво зросла. Так, кожні 10 хвилин відбувається ДТП, кожні 50 хвилин – гине одна людина. Щоденно на дорогах України гине двоє дітей.

Тому знання методів рятування потерпілих у вогнищах надзвичайних ситуацій є необхідними для пересічних громадян.

В умовах надзвичайних ситуацій при наданні першої невідкладної медичної допомоги на долікарняному етапі необхідно дотримуватися певних, послідовно визначених, правил, щоб врятувати життя потерпілим в осередку катастрофи.

  1. Реалізація сучасної системи лікувально-евакуаційного забезпечення населення у районах катастроф

Медико-тактичні характеристики різних видів катастроф наочно показують, що у разі катастроф виникають специфічні умови діяльності сил, засобів та закладів охорони здоров’я. Найтиповішими з них є:

  1. Масовість уражень та одночасність їх виникнення (наприклад, Ашгабатський землетрус в 1948р. – до 100 000 загиблих, а у Вірменії в 1988р. –по останнім даним до 50000; вибух на залізниці в Арзамасі, 1988р. – 840 загиблих).

  2. Різноманітний характер та важкість уражень (від 20 до 40% важких уражень хірургічного профілю).

  3. Поява незвичайних або таких, що виникають рідко, уражень (радіаційні, хімічні тощо).

За таких обставин визначальним показником ефективності роботи служби медицини катастроф та охорони здоров’я взагалі є максимальне скорочення часу від моменту, коли отримано ушкодження, до моменту надання невідкладної медичної допомоги, що в більшості випадків визначає подальший перебіг та наслідки ураження.

Разом з тим, під час катастрофи виникає низка чинників, які перешкоджають своєчасному наданню всіх видів медичної допомоги ураженим.

До них належать:

  1. Руйнування будівель і споруд у містах та населених пунктах, що ускладнює розгортання та роботу медичних формувань і закладів, які прибувають до осередку катастрофи.

  2. Порушення роботи медичних закладів (їх руйнування, попадання у зони радіаційного чи хімічного забруднення та втрати серед медичного складу).

  3. Погіршення санітарно-епідемічного стану в районі катастрофи, можливість виникнення масових інфекційних захворювань, ускладнення проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів.

  4. Можливе зараження великих територій, джерел питної води, продуктів харчування радіоактивними та хімічними речовинами, збудниками інфекційних захворювань.

  5. Складність керування роботою сил та засобів охорони здоров’я у районах катастроф.

  6. Потужний психологічний вплив катастрофи та слабка підготовленість до цих подій не тільки населення, алей медичних працівників.

Усі зазначені чинники під час великих катастроф призводять до невідповідності між потребою у наданні невідкладної медичної допомоги ураженим та можливістю її надання в оптимальні терміни.

У разі НС природного або техногенного походження, як показує практика, умови для надання ураженим медичної допомоги у повному обсязі у місці катастроф майже завжди відсутні. Медичних працівників та лікувально-профілактичних закладів, що збереглися поблизу місця катастрофи, у більшості випадків явно недостатньо. Передислокація у стислі терміни необхідної кількості закладів охорони здоров’я практично неможлива, та й умови для її розгортання, як правило, відсутні. У зв’язку з цим нині визнано за доцільне розчленувати єдиний процес (медико-лікарську технологію) надання медичної допомоги та лікування за місцем та часом, тобто поєднати надання медичної допомоги з евакуацією за призначенням потерпілих, що складає зміст лікувально-евакуаційного забезпечення (ЛЕЗ).

Роботу з надання медичної допомоги в осередку масових уражень умовно слід розділити на три фази (періоди):

  1. Фаза ізоляції, перебіг якої починається з моменту виникнення НС і до початку організованого проведення рятувальних робіт. У цій фазі населення, яке опинилося у зоні лиха, залишається напризволяще. Тривалість цієї фази може бути від декількох хвилин до декількох годин. Тому все населення повинно знати правила поведінки у НС та методи надання само- і взаємодопомоги, що набуває особливо важливого значення.

Організація проведення такої підготовки населення є одним з найважливіших завдань місцевих органів влади, охорони здоров’я, Товариства Червоного Хреста, яка повинна враховувати конкретні умови регіону щодо виникнення певних НС.

  1. Фаза рятування триває від початку рятівних робіт до завершення евакуації потерпілих за межі осередку катастрофи. Вона починається з моменту прибуття в осередок ураження учасників рятівних робіт, аварійно-пошукових формувань, а також лінійних бригад швидкої медичної допомоги (у разі недостатності залучення бригад постійної готовності першої черги, медичних загонів та інших медичних формувань). У цій фазі проводиться надання невідкладної медичної допомоги за життєвими показниками та підготовка потерпілих до евакуації у лікувально-профілактичні заклади за межами осередку катастрофи.

  2. Фаза відновлення характеризується проведенням планового лікування уражених до кінцевих наслідків та їх реабілітації у лікувально-профілактичних закладах за межами осередку.

Складовими елементами ЛЕЗ є:

  • надання потерпілим усіх видів медичної допомоги та їх лікування;

  • проведення медичного сортування потерпілих;

  • медична евакуація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]