Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія[методичка].docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
13.55 Mб
Скачать

Блок 2. Анатомія кісток черепа

  1. Череп: мозковий та лицевий (вісцеральний) черепи, продемонструвати на препараті. Норми (положення) черепа, які використовуються при його вивченні в антропології і медицині. Назвати і продемонструвати: лицеву (лобову), верхню (вертикальну), потиличну, бічну, нижню (основну) норми.

  2. Потилична кістка: частини, їх будова, описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі.

  3. Лобова кістка: частини, їх будова, описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі.

  4. Тім'яна кістка: поверхні, краї, кути; назвати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі. Визначити приналежність кістки до правого чи лівого боків. Решітчаста кістка: частини, їх будова, описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі.

  5. Клиноподібна кістка: частини, їх будова, описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі.

  6. Скронева кістка: частини, їх будова, описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі. Барабанна порожнина.

  7. Канали скроневої кістки: сонний канал, сонно-барабанні канальці, канал лицевого нерва, каналець барабанної струни, м'язово-трубний канал, соскоподібний та барабанний канальці. Описати і продемонструвати хід кожного каналу.

  8. Лицевий череп: кістки, які його утворюють; назвати і продемонструвати на препараті. Верхня щелепа: частини, поверхні, відростки, їх будова; описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі. Вікові особливості верхньої щелепи. Контрфорси верхньої щелепи.

  9. Нижня щелепа: частини, їх будова; описати і продемонструвати на ізольованому препараті та черепі. Вікові особливості нижньої щелепи. Контрфорси нижньої щелепи.

  10. Піднебінна, вилична, сльозова, носова, під’язикова кістки, нижня носова раковина, леміш: будова; описати і продемонструвати їх положення в черепі.

  11. Череп у цілому, поділ на склепіння та основу, межа між ними, назвати і продемонструвати на черепі кістки, які їх утворюють.

  12. Анатомічні утворення внутрішньої і зовнішньої поверхні склепіння черепа: описати і продемонструвати на препараті. Зовнішня і внутрішня пластинки, губчатка та її канали.

  13. Скронева, підскронева ямки: межі, стінки, сполучення; описати і продемонструвати на черепі.

  14. Крило-піднебінна ямка: межі, стінки, сполучення; описати і продемонструва­ти на черепі.

  15. Очна ямка (орбіта): межі очноямкового входу, стінки, сполучення; описати і продемонструвати на черепі.

  16. Кісткова носова порожнина: межі входу і виходу носової порожнини, її стінки, сполучення; описати і продемонструвати на черепі.

  17. Носові ходи: їх розташування, сполучення; описати і продемонструвати на черепі. Приносові пазухи: розміщення, сполучення з носовою порожниною.

  18. Анатомічні утворення зовнішньої основи черепа, кісткове піднебіння: описати і проде­монструвати на препараті.

  19. Внутрішня основа черепа, черепні ямки: межі, будова, сполучення; описати і продемонструвати на черепі.

  20. Особливості розвитку мозкового та лицевого (вісцерального) черепа. Первинне та вторинне скостеніння кісток черепа. Вікові, статеві та індивідуальні особливості будови черепа. Аномалії розвитку черепа. Рентгенанатомія черепа.