Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyczka_MMF_7.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Результати аналізу пропозицій оптових фармацевтичних фірм Ортофену(диклофенаку) у таб 0,25 мг № 30 (фз „Здоров’я”, Україна)

Місяці, 200_ р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Кількість пропозицій

Ціна

мінімальна

Ціна максимальна

Ціна середня*

Коефіцієнт ліквідності**

Хсер. =Хі / п

К lig = (Ц max- Цmin) / Цmin

8. За даними останніх місяців підприємство, що виробляє препарат-генерик (анальґетик), зауважує значне скорочення обсягів збуту. їх продавали за ціною Ц)=2,5 грн/уп. . Оскільки конкуренти за цей період ціни не змінювали, менеджер із маркетингу розмірковує, чи варто змінювати ціну.

Відділ маркетингових досліджень, аналізуючи вплив ціни на динаміку попиту, визначив еластичність попиту на анальґетик від ціни на рівні Е=-2,7%.

Чи порадили б Ви менеджерові прийняти рішення про зни­ження ціни на 0,3 грн/уп , якщо дотепер щомісяця у середньому прода­валось N1=67000 одиниць товару, змінні витрати на виробництво і продаж упаковки анальґетика становлять V=1,7 грн/уп , , а постійні витрати Р=12 750 грн. щомісяця? Треба, щоб балансовий прибуток досягав не менше, ніж 18% від обсягу продажу.

9. На практиці використовують різні цінові стратегії залежно від багатьох факторів. Узагальнюючи, можна говорити про політику низьких або високих цін. Оцініть можливі переваги і недоліки стратегії низьких або високих цін. Наведіть приклади доцільності їх застосування на практиці.

10. Фармацевтична фірма „У Фарма" запустила нову технологічну лінію для виробництва ін'єкційних розчинів, інвестувавши в неї 1,5 млн. грн. Плановий випуск нової продукції N=5 млн. флаконів щороку.

Змінні витрати на одиницю продукції V=1,2 грн. Постійні витрати на виробництво і збут продукції Р=3,2 млн. грн. у рік.

Визначіть ціну одного флакона ін'єкційного розчину, використовуючи такі методи, що належать до витратної моделі ціноутворення:

1) метод надбавок, за умови, що ця фірма хоче встановити надбавку в розмірі 20%:

а) від собівартості товару;

б) від ціни його продажу;

2) метод забезпечення цільового прибутку на інвестований капітал, якщо фірма хоче отримувати 20% прибутку з інвестицій щорічно.

11. Фармацевтична фірма „Здоров’я" виробляє препарати-генерики і успішно конкурує на українському ринку з вітчизняними та закордонними виробниками.

Для встановлення ціни на новий генеричний лікарський засіб фірма вирішила застосувати конкурентну модель ціноутворення, беручи за основу продукцію свого основного конкурента. При тому вона хоче отримувати прибуток у розмірі, не меншому 25% від собівартості продукції (вона становить 0,62 грн/уп

Маркетологи фірми проаналізувати конкурентоспроможність нового товару стосовно базового пре

Паратуконкурента. Аналіз показав, що за функціональними параметрами новий препарат поступається базовому (індекс функціональних параметрів Іф.п. =0,86), але за економічними параметрами має кращі позиції (Іс.п. =0,94). Ціна базового препарату кон­курента — 0,86 грн.

Визначіть ціну нового для фірми препарату за рівнем його конку­рентоспроможності. Перевірте, чи виконується при такій ціні умова граничного рівня прибутковості, встановленого фірмою.

12. Для визначення ціни на нові ліки фармацевтична фірма „Лавсонія” вирішила використати модель ціноутворення, що грунтується на попиті. Було проведене ринкове тестування нових ліків при різних рівнях цін у діапазоні від Ц1=8,6 грн. до Цт=4,1 грн. Обсяг збуту при тому зріс від N1=3 280 одиниць до Nт=6 976 одиниць. Кореляційно-регресійний аналіз показав, що взаємозв'язок між ціною і попитом визначає рівняння регресії:

N = 9454 - 810 • Ц.

Постійні витрати фірми на виробництво і збут продукції F=7 450 грн. за квартал, змінні витрати на одиницю продукції V=3,7 грн.

Визначіть:

  1. оптимальну ціну на ліки методом максимізації поточного прибутre

  2. рівень збуту, який відповідає оптимальній ціні;

  3. собівартість лікарських засобів при даному рівні виробництва і збуту

  4. рівень критичного збуту при даній ціні, нижче якого фірма не отримуватиме прибутків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]