Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_studetam (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Інструкц1я до виконання практичної роботи.

  1. Вивчення топографії ділянок на вологому препараті.

А) Задня ділянка колінного суглоба. Клапоть шкіри разом з підшкірною клітковиною відведіть в латеральну сторону. Клапті поверхневої і власної фасцій розведіть в сторони. При цьому з фаціального ложа виділіть елементи судинно-нервового пучка підколінної ямки. Розгляньте взаємне розташування елементів судинно-нервового пучка.

Б) Гомілка. Відведіть почергово шкіру з підшкірною клітковиною та клапті фасції. Відкиньте литковий м’яз разом з п’ятковим сухожилком догори. Виділіть елементи гомілково-підколінного каналу. У латеральному ложі знайдіть верхній малогомілковий канал з його вмістом. Виділіть судинно-нервовий пучок переднього ложа. По медіальному краю гомілково-ступ­не­вого суглоба виділіть судинно-нервові пучки та сухожилки м’язів в ділянці медіального каналу.

2. Пункція суглоба. При максимально розігнутому суглобі пункція про­водиться біля латерального краю надколінника. Голка просувається вниз і досередини між задньою поверхнею надколінника і передньою поверхнею нижнього епіфіза стегна до відчуття провалювання і появи рідини в шприці. Перед проколом шкіри не забудьте знеболити і змістити шкіру, щоб утворений канал мав форму ламаної лінії. Пункція колінного суглоба може проводитися також на рівні середини надколінника з зовнішньої або внутрішньої його сторони.

3. Доступ і перев’язка підколінної та передньої великогомілкової артерії. Проекційну лінію і доступ до підколінної артерії через жоберову ямку і передньої великогомілкової артерії в середній третині виконайте у відповідності до опису у К.І.Кульчицькому стор. 383. Після розтину шкіри, підшкірної клітковини з поверхневою фасцією, власну фасцію судинно-нервового пучка розсічіть по жолобчастому зонду і виділіть судину анатомічними пінцетами з оточуючих тканин. Перев’язку судини виконайте відповідно до попередньої методики.

4. Накладання шва нерва. Після виконання доступу до нерва на 1 см паралельно до проекційної лінії, виконайте зшивання периферичного нерва. Краї нерва витніть строго перпендикулярно до осі лезом бритви, так щоб лінія розтину була ідеально рівною. Кінці нерва з’єднайте атравматичною голкою за допомогою вузлових швів, накладених на епіневрій, без захоплення нервових волокон. При затягуванні швів між кінцями нерва залишається відстань в 1-2 мм. Кількість швів залежить від товщини нервового стовбура (від 3 до 6).

Питання самоконтролю знань

1. Перечисліть, скільки синовіальних закутків має капсула колінного суглоба? Яка сумка сполучається з порожниною суглоба?

2. В які канали може розповсюджуватися гній з підколінної ямки?

1)________ 2)_______ 3)________.

3. Назвіть вміст гомілково-підколінного каналу.

1)________ 2)_______ 3)________.

4. На які основні гілки ділиться сідничний нерв?

1) ________ 2)_______.

5. Які судини входять до складу артеріальної сітки коліна (а), як здійснюється доступ до підколінної артерії (б)?

6. Перечисліть на латинській мові внутрішні зв’язки колінного суглоба:

  1. ________ 2)_______.

7. Назвіть на латинській мові канал, в яких проходить малогомілкова судина.

8. Якій артерії відповідає проекційна лінія, що проходить від середини відстані між горбистістю великогомілкової кістки і головкою малогомілкової кістки до середини відстані між кісточками?

10. Перерахуйте, чим обмежений медіальний кісточковий канал?

1) ______ 2) ______ 3) ______.

11. Який м’яз знаходиться в передньому фасціально-м’язовому ложі гомілки?

1) m. tibialis anterior; 2) m. extensor digitorum longus;

3) m. peroneus longus; 4) m. peroneus brevis.

12. Чим обмежений спереду нижній м’язово – малогомілковий канал?

1) довгим згиначем великого пальця;

2) малогомілковою кісткою та заднім великогомілковим м’язом;

3) камбалоподібним м’язом; 4) довгим малогомілковим м’язом.

13. Продовженням якої артерії є a. dorsalis pedis ?

1) задньої великогомілкової артерії; 2) малогомілкової артерії;

3) передньої великогомілкової артерії; 4) великогомілкової артерії;

14. Яка кістка не входить до гомілково – стопного суглоба ?

1) великогомілкова; 2) малогомілкова; 3) таранна; 4) кубоподібна.

15. Як називається операція накладання шва нерва?

1) невроліз; 2) нейрорафія; 3) нейропластика; 4) турбулізація нерва.

Розв’яжіть ситуаційні задачі.

  1. При огляді колінного суглоба після удару відмічається виражена припухлість суглоба, болючість при згинанні, симптом флюктуації. Поставте діагноз та виберіть тактику хірурга.

  2. Після поранення передньої ділянки гомілки в середній її третині у хворого виникло відвисання стопи (кінська стопа). Який нерв пошкоджений? Яке втручання показано?

  3. В кінці вагітності у породіллі на шкірі нижніх кінцівок з’явилися вузлуваті синюшні утвори. Які анатомічні елементи уражені?

  4. Яке приймете рішення, коли при пораненні стегнової артерії не співставляються центральний і периферичний її відрізки?

  5. Хворого з глибокою різаною раною передньої поверхні гомілки у верхній її третині, яка ускладнена кровотечею, доставлено в хірургічний стаціонар. Яка судина може бути пошкоджена та яка тактика хірурга ?