Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychni_rekomendacii_studetam (1).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Обсяг самостійної роботи на занятті

На таблицях і анатомічному препараті студенти досліджують топогра­фо-анатомічні особливості поперекової ділянки та заочеревинного простору, нирок; виконують паранефральну блокаду і резекцію нирки.

Інструкція до виконання практичної роботи.

1. Паранефральна блокада.

У куті між XII ребром і м’язом (випрямлячем спини) анестезуйте шкіру у вигляді лимонної шкірки 0,25% розчином новокаїну. В обраній точці перпендикулярно до шкіри і одночасно з введенням новокаїну у тканину проведіть довгу (10 – 12 см) пункційну голку на глибину до відчуття провалювання через позадуниркову фасцію і легкого введення новокаїну у приниркову жирову клітковину. Введіть у паранефральну клітковину 60–80 мл розчину новокаїну. Ознакою ефективності паранефральної блокади буде різке зменшення болю і спазматичних явищ під час маніпуляції.

2. Резекція нирки.

Хірург: після виділення нирки накладіть на її ніжку еластичний жом. На 1,5-2,0 см дистальніше наміченої лінії резекції скальпелем розріжте власну капсулу нирки і тупим способом відшаруйте її в сторони. Відітніть ушкоджену частину нирки. Ослабте тимчасово еластичний жом і визначіть положення судин, що кровлять. Обшийте і перев’яжіть їх тонкими кетгутовими лігатурами. Пошкоджені ниркові чашечки зашийте частими вузловими швами тонким кетгутом без захоплення слизової оболонки.

Товстим кетгутом через капсулу зашийте паренхіму нирки. Накладені шви зав’яжіть підряд послідовно при постійному співставленні країв рани нирки асистентом. Поверніть нирку на місце. До місця резекції підведіть гумові трубчаті дренажі. Пошарово зашийте рану.

Тести для самоконтролю знань.

        1. Які “слабкі” місця Ви знаєте в поперековій ділянці, їх практичне значення?

  1. Назвіть фасції і її листки заочеревинного простору.

  2. Які клітковинні скупчення розрізняють в заочеревинному просторі?

  3. Чи пошириться запальний процес до сечового міхура? Яким шляхом?

  4. В який відділ заочеревинного простору вводиться повітря при ретропневмоперитенеумі?

а) власне заочеревинний; б) правий навколокишковий;

в) лівий білякишковий; г) навколонирковий;

д) позадупрямокишковий

  1. Чи можливий перехід гнійного процесу із заочеревинного простору у клітковину середостіння? При ствердній відповіді, яким шляхом?

  2. Які транслюмбальні доступи до нирок та які м’язи пересікаються при цьому?

  3. Вкажіть орієнтири, що використовуються для введення голки при пара­нефральній блокаді.

  4. Яке небезпечне ускладнення може виникнути під час нефректомії?

  5. Яку крупну судину можна поранити біля верхнього полюсу нирки під час нефректомії?

  6. В якому порядку (спереду до заду) розташовані основні елементи ніжки нирки?

  7. Які капсули має нирка?

  8. У хворого з нирковою колікою зліва болі іррадіюють (поширюються) в статеві органи і на медіальну поверхню стегна. Подразненням каменем якого анатомічного утворення можна пояснити іррадіацію болю?

а) блукаючого нерва; б) статево-стегнового нерва;

в) стегнового нерва; г) клубових судин; д) підчеревного нерва.

  1. Назвіть методи резекції нирок.

  2. Вкажіть види швів сечоводу.

  3. Опишіть способи пересадки сечоводів в сечовий міхур і кишку.

Розв’яжіть ситуаційні задачі:

  1. В хірургічне відділення поступила хвора з припухлістю в поперековій ділянці нижче XII ребра, що зникає в положенні на животі. Обґрунтуйте топографо-анатомічно попередній діагноз.

  2. Під час паранефральної блокади новокаїн важко проходить в тканину, хворий відчуває розпираючу біль, при зворотньому русі поршня у шприці появилася кров. В чому помилка хірурга?

  3. В хірургічне відділення поступив хворий (хлопчик 10 років) з закритою травмою живота. Під час лапаротомії пошкодження органів черевної порожнини не виявлено, однак при ревізії правого бокового каналу і правої брижової пазухи знайдено значну гематому. Вкажіть в яких анатомічних утвореннях міститься гематома і що може бути її джерелом?

  4. До уролога звернувся хворий зі скаргами на болі в попереку, які віддають в мошонку. В сечі є домішки крові. Поставте попередній топографо-анатомічний діагноз. Яке втручання допоможе хворому?

  5. Після уретеролітотомії хірург ушив рану в поздовжньому напрямку вузловими швами із захопленням всіх оболонок, що призвело до формування нових каменів. Яка помилка допущена?