Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фіз.власт.г.п.посібник.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
32.57 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте зв’язок між швидкістю повздовжніх хвиль і густиною. Наведіть приклади.

2. Для яких середовищ має місце кореляція між електричними і пружними властивостями гірських порід?

3. У яких випадках можна оцінити зв’язок між середньою швидкістю пружних хвиль і геоелектричними параметрами товщі перекриття?

4. Наведіть приклади визначення швидкості пружних хвиль у породах за даними промислово-геофізичних параметрів.

5. Наведіть приклади зв’язку між густиною, електричним опором і промислово-геофізичними параметрами.

6. Який характер зв’язку між густиною і магнітною сприйнятливістю?

7. Охарактеризуйте зв’язок між густиною і електричним опором гірських порід.

Тематика домашніх завдань для студентів заочної та дистанційної форм навчання

1. Складіть геолого-геофізичну модель розрізу району, в якому Ви працюєте. Охарактеризуйте породи через їх фізичні властивості, вкажіть на аномальні значення фізичних властивостей гірських порід у розрізі.

2. Складіть за літературними чи експериментальними даними таблицю фізичних властивостей для будь-яких 10 осадових порід. Проаналізуйте наведені дані і зробіть висновок щодо кореліруємості між окремими параметрами.

3. Проаналізуйте за літературними або експериментальними даними відповідність фізичних властивостей ефузивних порід їх інтрузивним аналогам. Вкажіть на причини розбіжності окремих параметрів для цього класу порід. Дані співставлень фізичних властивостей зведіть у таблиці.

4. Розрахуйте і побудуйте графіки зміни густини колектора – пісковика при умові зміни його пористості з 5 % до 25 % і заповнення його мінералізованою водою (В1,1103кг/м3), нафтою (Н0,90103кг/м3), газом (Г0,5103кг/м3). Проаналізуйте отримані результати і зробіть висновок щодо диференціації колектора як зі зміною коефіцієнта пористості, так і при заміні флюїда.

5. Розрахуйте електричний опір колектора пісковика, пористість якого змінюється від 5 % до 20 %, і в цих же межах змінюється мінералізація пластової води (NaCl). Покажіть, як зміниться питомий електричний опір колектора при заміні мінералізованої води нафтою.

6. Розрахуйте швидкість повздовжніх хвиль для глин, пісковика, вапняка при зміні коефіцієнта пористості від 0 до 30 %. Побудуйте за даними розрахунку графіки Vfкпі зробіть висновки із співставлення швидкостей повздовжніх хвиль для зазначених порід.

Література

1. Справочник геофизика. Под ред. Н.Б. Дортман. Физические свойства горных пород и полезных ископаемых. М.: Недра, 1984, с

2. Вольвовский Б.С., Кунин Н.Я., Терехин Е.И. Краткий справочник по полевой геофизике. М.: Недра, 1977

3. Антипов В., Мельничук М.И., Лизанец В.Г. Взаимосвязь и обусловленность основных физических параметров горных пород. Изд-во Львовского Университета, 1969

4. Петкевич Г.У. Сейсмокаротажні дослідження в Передкарпатському прогині. АН УРСР, Київ, 1960

5. Справочник физических констант горных пород. Под ред. С. Кларка. М.: Мир, 1969