Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_OIT.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
670.74 Кб
Скачать

6.Як створити структуру таблиці?

7.Як ввести дані у таблицю?

8.Що називають ключовим полем?

9.Як зробити поле ключовим?

10.Як зберегти створену таблицю?

11.Для чого потрібно створювати міжтабличні зв’язки?

12.Які типи зв’язків можна встановити між двома таблицями?

13.Як створити міжтабличний зв’язок з використанням схеми даних?

14.Як виглядають зв’язані таблиці на схемі даних?

15.Як вилучити зв’язок між таблицями?

16.Як виконати сортування в таблиці?

17.Як знайти потрібне значення у стовпчику?

Лабораторна робота № 17

Система управління базами даних OpenOffice.org Base. Побудова запитів до бази даних

Мета: формування умінь створювати запити до бази даних.

Питання для вивчення

1.Типи запитів.

2.Запити на вибірку.

3.Приклад побудови запиту.

Завдання до виконання

До бази даних, створеної у попередній лабораторній роботі, побудувати запити.

Середній рівень

Завдання 1. Завдання 6.

Достатній рівень

Завдання 2, 3. Завдання 7.

Високий рівень

Завдання 4, 5. Завдання 8.

Варіант 1

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про спеціальності: код спеціальності; найменування спеціальності; термін навчання.

2.Створити запит за таблицею Інформація про учнів, у якому будуть дані тільки про тих учнів, що народилися після 1995 року.

42

3.Створити запит за таблицею Інформація про учнів, у якому будуть дані тільки про тих учнів, які навчаються за однією спеціальністю, наприклад, "скрипка".

4.Створити запит за таблицями Інформація про спеціальності та Інформація про учнів, який містив би дані про учнів: код_cпеціальності; найменування спеціальності; прізвище; ім‘я; по-батькові учня; дата народження; дом_телефон.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про спеціальності та Інформація про учнів про учнів, які навчаються у одного викладача: код спеціальності; найменування спеціальності; прізвище викладача, прізвище; ім‘я; по-батькові учня.

6.Відсортувати таблицю Інформація про спеціальності по полю Прізвище викладача за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про учнів, вивести інформацію про учнів, які навчаються на одній спеціальності.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про учнів, вивести інформацію про учнів, які народилися весною та навчаються на одній спеціальності.

Варіант 2

1.Створити запит, який містив би дані з таблиці Інформація про групи: код групи; назва групи; прізвище вихователя.

2.Створити запит, який містив би дані з таблиці Інформація про дітей тільки про тих дітей, що народилися після 2002 року: код дитини; код групи; прізвище; ім‘я; по-батькові дитини; дата народження.

3.Створити запит, який містив би дані з таблиці Інформація про дітей тільки про тих дітей, що відвідують одну групу, наприклад, код групи = 5.

4.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про групи та Інформація про дітей про дітей: код дитини; код групи; прізвище; ім‘я; по-батькові дитини; вік_групи; назва_групи; прізвище вихователя.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про групи та Інформація про дітей про дітей, які відвідують у одну групу: назва_групи; код дитини; прізвище; ім‘я; по-батькові дитини.

6.Відсортувати таблицю Інформація про групи по полю назва групи за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про дітей, вивести інформацію про дітей, які відвідують групу віком до трьох років.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про дітей, вивести інформацію про дітей, які народилися влітку та відвідують наймолодшу групу.

43

Варіант 3

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про класи: код класу; найменування класу; № класної аудиторії.

2.Створити запит за таблицею Інформація про учнів, у якому будуть дані тільки про тих учнів, що народилися після 1995 року.

3.Створити запит за таблицею Інформація про учнів, у якому будуть дані тільки про тих учнів, які навчаються в одному класі (визначатися за

кодом класу).

4.Створити запит за таблицями Інформація про класи та Інформація про учнів, який містив би дані про учнів: найменування класу; прізвище класного керівника; № класної аудиторії; код учня; прізвище; ім’я.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про класи та Інформація про учнів про учнів, які навчаються у одному класі (наприклад, "7-В"): найменування класу; прізвище; ім’я; по-батькові учня; дата народження.

6.Відсортувати таблицю Інформація про класи по полю прізвище класного керівника за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про учнів, вивести інформацію про учнів, які мають однакові імена.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про учнів, вивести інформацію про учнів, які народилися восени і навчаються в одному класі.

Варіант 4

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про власників: код власника, прізвище власника, дом_телефон.

2.Створити запит за таблицею Інформація про автомобілі, у якому будуть дані тільки про ті автомобілі, що пофарбовані в однаковий колір.

3.Створити запит за таблицею Інформація про автомобілі, у якому будуть дані тільки про ті автомобілі, які мають однокову визначену марку (наприклад, "ГАЗ").

4.Створити запит за таблицями Інформація про власників та Інформація про автомобілі, який містив би дані про власників та їх автомобілі: прізвище власника, домашня адреса, дом_телефон, марка автомобіля, колір, державний номерний знак.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про власників та Інформація про автомобілі про тих власників, що мають автомобілі одної марки (наприклад, "ВАЗ"): прізвище власника, домашня адреса, дом_телефон, марка автомобіля, державний номерний знак.

6.Відсортувати таблицю Інформація про власників по полю прізвище власника за алфавітом.

44

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про власників, вивести інформацію про власників з однаковими прізвищами (наприклад, Іванов).

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про автомобілі, вивести інформацію про автомобілі однієї марки (наприклад, Opel) сірого та синього кольорів.

Варіант 5

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про відеокасети: тривалість відеокасети, вартість відеокасети, фірма_виробник.

2.Створити запит за таблицею Інформація про фільми, у якому будуть дані тільки про ті фільми, які створив один режисер (наприклад, Люк Бессон).

3.Створити запит за таблицею Інформація про фільми, у якому будуть дані тільки про ті фільми, вартість яких перевищує 20 грн.

4.Створити запит за таблицями Інформація про відеокасети та Інформація про фільми, що містив би дані про фільми та касети, на яких вони записані: фірма_виробник, вартість чистої відеокасети, тривалість відеокасети, назва фільму, режисер, тривалість фільму, вартість відеокасети із записом.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про відеокасети та Інформація про фільми про ті фільми, що записані на касетах одного типу (наприклад, " TDK HD-180"): код типу, фірма_виробник, тривалість відеокасети, код фільму, назва фільму, режисер, тривалість фільму, вартість відеокасети із записом.

6.Відсортувати таблицю Інформація про відеокасети по полю вартість

відеокасети за спаданням.

7.Використовуючи фільтр до таблиці вартість відеокасети, вивести інформацію про касети одного виробника (наприклад, TDK).

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про фільми, вивести інформацію про фільми одного режисера та вартістю відеокасети із записом до 30 грн.

Варіант 6

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про фільми: назва фільму, кількість в прокаті.

2.Створити запит за таблицею Інформація про прокат, у якому будуть дані тільки про тих клієнтів, які отримали касети позавчора.

3.Створити запит за таблицею Інформація про фільми, у якому будуть дані тільки про ті фільми, кількість яких у прокаті перевищує 1.

45

4.Створити запит за таблицями Інформація про фільми та Інформація про прокат, що містив би дані: назва фільму, прізвище клієнта; № паспорту; дата отримання касети.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про фільми та Інформація про прокат про тих клієнтів, що переглядали один й той самий фільм (наприклад, "Денна варта"): назва фільму, прізвище клієнта; № паспорту; дата отримання касети.

6.Відсортувати таблицю Інформація про фільми по полю кількість в прокаті за спаданням.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про прокат, вивести інформацію про клієнтів, які отримали касети за останню добу (або конкретного дня).

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про прокат, з’ясувати, чи отримували у березні один із фільмів (наприклад, "Денна варта").

Варіант 7

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про лікарів: № дільниці, № кабінету.

2.Створити запит за таблицею Інформація про хворих, у якому будуть дані тільки про тих хворих, що народилися після 1970 року.

3.Створити запит за таблицею Інформація про хворих, у якому будуть дані тільки про тих хворих, які належать до однієї дільниці (наприклад, 25-ої).

4.Створити запит за таблицями Інформація про лікарів та Інформація про хворих, який містив би дані про хворих та лікарів: № дільниці; прізвище дільничного лікаря; код хворого; прізвище хворого; дата_народження; домашня адреса.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про лікарів та Інформація про хворих про хворих, які належать до однієї дільниці (наприклад, "12-ої"): № дільниці; прізвище дільничного лікаря; код хворого; прізвище хворого; дата_народження; домашня адреса.

6.Відсортувати таблицю Інформація про лікарів по полю № кабінету за зростанням.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про хворих, вивести інформацію про хворих однієї дільниці.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про хворих, вивести інформацію про хворих однієї дільниці, які народилися взимку.

Варіант 8

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про постачальників: найменування організації; адреса постачальника.

2.Створити запит за таблицею Інформація про поставки, у якому будуть дані тільки про ті деталі, кількість яких більша за 50.

46

3.Створити запит за таблицею Інформація про поставки, у якому будуть дані тільки про ті деталі, які постачає один постачальник (наприклад, код_постачальника=10023).

4.Створити запит за таблицями Інформація про постачальників та Інформація про поставки, що містив би дані: код постачальника; найменування організації; прізвище відповідальної особи; найменування_деталі; кількість; дата_поставки.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про постачальників та Інформація про поставки про ті деталі, що постачає один і той самий постачальник (наприклад, "Червона зірка"): код постачальника; найменування організації; прізвище відповідальної особи; найменування_деталі; кількість; дата_поставки.

6.Відсортувати таблицю Інформація про постачальників по полю адреса постачальника за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про поставки, вивести інформацію про деталі одного постачальника.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про поставки, вивести інформацію про деталі одного постачальника отримані у першому кварталі поточного року.

Варіант 9

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про клієнтів: прізвище клієнта; адреса; кількісь газових балонів.

2.Створити запит за таблицею Інформація про відвідування, у якому будуть дані тільки про ті відвідування, що були здійсненні до одного клієнта (наприклад, код_клієнта=11).

3.Створити запит за таблицею Інформація про відвідування, у якому будуть дані тільки про ті відвідування, що були здійсненні одним експедитором (наприклад, Петренко).

4.Створити запит за таблицями Інформація про клієнтів та Інформація про відвідування, що містив би дані: код клієнта; прізвище клієнта; адреса; кількість газових балонів; прізвище експедитора; № автомобіля; дата.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про клієнтів та Інформація про відвідування про тих клієнтів, яких відвідує один експедитор (наприклад, "Бондаренко"): код клієнта; прізвище клієнта; адреса; кількість газових балонів; прізвище експедитора; № автомобіля; дата.

6.Відсортувати таблицю Інформація про клієнтів по полю адреса за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про відвідування, вивести інформацію всі відвідування одного і того ж експедитора.

47

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про відвідування, вивести інформацію відвідування одного і того ж експедитора за вересень місяць звітного року.

Варіант 10

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про бригади: № бригади; бортовий номер машини.

2.Створити запит за таблицею Інформація про виклики, у якому будуть дані тільки про ті аварії водопроводу, що були ліквідовані.

3.Створити запит за таблицею Інформація про виклики, у якому будуть дані тільки про ті виклики, що були здійсненні в один день (наприклад, 12.01.06).

4.Створити запит за таблицями Інформація про бригади та Інформація про виклики, що містив би дані: № бригади; бортовий номер машини; прізвище бригадира; адреса; позначка про ліквідацію аварії; дата.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про бригади та Інформація про виклики про ті аварії водопроводу, які були ліквідовані: № бригади; бортовий номер машини; прізвище бригадира; адреса; позначка про ліквідацію аварії; дата.

6.Відсортувати таблицю Інформація про бригади по полю прізвище бригадира за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про виклики, вивести інформацію не ліквідовані аварії.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про виклики, вивести інформацію про виклики однієї з бригад за період з 1 по 7 січня.

Варіант 11

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про бригади: № бригади; прізвище лікаря.

2.Створити запит за таблицею Інформація про хворих, у якому будуть дані тільки про тих хворих, яких відвідувала певна бригада (наприклад,

№ бригади = 5).

3.Створити запит за таблицею Інформація про хворих, у якому будуть дані тільки про ті виклики, що були здійсненні в один день (наприклад, дата = 11.12.05).

4.Створити запит за таблицями Інформація про бригади та Інформація про хворих, що містив би дані: № бригади; бортовий номер машини; прізвище лікаря; код хворого; прізвище хворого; адреса; дата виклику.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про бригади та Інформація про хворих про тих хворих, яких відвідувала певна бригада (наприклад, № бригади = 8): № бригади; бортовий номер машини; прізвище лікаря; код хворого; прізвище хворого; адреса; дата виклику.

48

6.Відсортувати таблицю Інформація про бригади по полю прізвище лікаря за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про хворих, вивести інформацію про виклики до хворих за однією адресою.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про хворих, вивести інформацію про виклики до хворих за однією адресою на протязі останніх трьох місяців.

Варіант 12

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про бригади: № бригади; прізвище бригадира.

2.Створити запит за таблицею Інформація про виклики, у якому будуть дані тільки про ті пожежі, що були ліквідовані.

3.Створити запит за таблицею Інформація про виклики, у якому будуть дані тільки про ті виклики, що були здійсненні в один день (наприклад, 25.12.05).

4.Створити запит за таблицями Інформація про бригади та Інформація про виклики, що містив би дані: № бригади; бортовий номер машини; прізвище бригадира; адреса; позначка про ліквідацію; дата.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про бригади та Інформація про виклики про ті пожежі, які були ліквідовані: бригади; бортовий номер машини; прізвище бригадира; адреса; позначка про ліквідацію; дата.

6.Відсортувати таблицю Інформація про бригади по полю прізвище бригадира за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про виклики, вивести інформацію про всі ліквідовані пожежі.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про виклики, вивести інформацію про ліквідовані пожежі за другий квартал звітного року.

Варіант 13

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про АТС: № АТС; № телефону ремонтної бригади.

2.Створити запит за таблицею Інформація про абонентів, у якому будуть дані тільки про тих абонентів, що мають блокіратор.

3.Створити запит за таблицею Інформація про абонентів, у якому будуть дані тільки про тих абонентів, що обслуговуються однією АТС (наприклад, код АТС = 38).

4.Створити запит за таблицями Інформація про АТС та Інформація про абонентів, що містив би дані: код АТС; № АТС; прізвище абонента; ім’я абонента; по-батькові абонента; адреса; № телефону; наявність блокіратора.

49

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про АТС та Інформація про абонентів про тих абонентів, які не мають блокіратора: код АТС; № АТС; прізвище абонента; ім’я абонента; по-батькові абонента; адреса; № телефону; наявність блокіратора.

6.Відсортувати таблицю Інформація про АТС по полю № АТС за спаданням.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про абонентів, вивести інформацію про абонентів з однаковими прізвищами (наприклад, Іванов).

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про абонентів, вивести інформацію про абонентів двох АТС, які мають блокіратор.

Варіант 14

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про маршрути: країна; дата від’їзду; дата прибуття; ціна.

2.Створити запит за таблицею Інформація про маршрути, у якому будуть дані тільки про ті маршрути, ціна на які не перевищує 1500 грн.

3.Створити запит за таблицею Інформація про маршрути, у якому будуть дані тільки про ті маршрути, які здійснюються влітку.

4.Створити запит за таблицями Інформація про клієнтів та Інформація про маршрути, що містив би дані: код маршруту; країна; дата від’їзду; дата прибуття; ціна; прізвище клієнта; адреса клієнта; телефон.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про клієнтів та Інформація про маршрути про тих клієнтів, які їдуть одним маршрутом (наприклад, код маршруту = 243): код маршруту; країна; дата від’їзду; дата прибуття; ціна; прізвище клієнта; адреса клієнта; телефон.

6.Відсортувати таблицю Інформація про маршрути по полю ціна за зростанням.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про клієнтів, вивести інформацію про клієнтів, які мандрують за одним і тим же маршрутом.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про маршрути, вивести інформацію про весняні маршрути до однієї країни (наприклад, Єгипту).

Варіант 15

1.Створити запит, у якому будуть такі дані з таблиці Інформація про керівників: прізвище керівника; ім’я керівника; по-батькові кервника.

2.Створити запит за таблицею Інформація про аспірантів, у якому будуть дані тільки про тих аспірантів, що вступили до аспірантури після 1999 року.

3.Створити запит за таблицею Інформація про аспірантів, у якому будуть дані тільки про тих аспірантів, у яких одна та сама спеціальність (наприклад, спеціальність = 13.00.02).

50

4.Створити запит за таблицями Інформація про керівників та Інформація про аспірантів, який містив би дані: код керівника; прізвище керівника; ім’я керівника; по-батькові керівника; вчене звання; вчений ступінь; код аспіранта; прізвище аспіранта; ім’я аспіранта; по-батькові аспіранта; спеціальність; дата вступу.

5.Створити запит, який містив би дані з таблиць Інформація про керівників та Інформація про аспірантів про аспірантів, які навчаються за однією спеціальністю (наприклад, спеціальність = 13.00.04): код керівника; прізвище керівника; ім’я керівника; по-батькові керівника; вчене звання; вчений ступінь; код аспіранта; прізвище аспіранта; ім’я аспіранта; по-батькові аспіранта; спеціальність; дата вступу.

6.Відсортувати таблицю Інформація про керівників по полю ім’я керівника за алфавітом.

7.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про аспірантів, вивести інформацію про студентів однєї із спеціальностей.

8.Використовуючи фільтр до таблиці Інформація про аспірантів, вивести інформацію про студентів однєї із спеціальностей, що вступили до аспірантури за останні три роки.

Контрольні запитання

1.Для чого використовують запити?

2.Що таке запит?

3.Які є типи запитів?

4.Якими способами можна створити запит?

5.Як змінити тип запиту?

6.Як запустити запит на виконання?

7.В якому режимі можна вносити корективи у готовий запит?

8.Що таке умови відбору?

9.Як записати умову пошуку записів книг, назва яких починається з літери "К"?

10.Як записати умову пошуку записів книг, які видані після 1995 року?

51

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]