Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-03-2013_15-17-05 / Опер мен конспект.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

11. Операційна система як об'єкт керування. Особливості і властивості операційної системи.

В основі виробничої системи покладено два поняття:

1. Виріб - результат у виді продукту, тобто товару чи послуги;

2. Виробництво - діяльність, спрямована на створення виробу, тобто процес.

Модель - форма надання реальності самостійної системи. Моделі полегшують розуміння складності реальності, полегшують складні проблеми і скорочують кількість перемінних.

Виробництво як відкрита система залежить від зовнішнього середовища в постачанні ресурсів, матеріалів, енергії, кадрів і споживачів.

Повна система виробничої діяльності організації називається операційною системою, вона складається з трьох підсистем.

Переробна підсистема - основна складова частина виробничої системи і здійснює функцію перетворення вхідних витратних ресурсів на вихідні продуктивні результати, тобто товару чи послуги.

Підсистема забезпечення - не зв'язана прямо з виробництвом виходу, але виконує необхідні функції забезпечення переробної підсистеми.

Підсистема планування і контролю повинна обробити весь великий обсяг досить складної інформації, що надходить від переробної підсистеми, і видати рішення, як саме повинна працювати переробна підсистема.

12. Складові частини операційної системи: переробна підсистема, підсистема забезпечення і підсистема планування і контролю.

Повна система виробничої діяльності організації називається операційною системою, вона складається з трьох підсистем.

ПЕРЕРОБНА ПІДСИСТЕМА - основна складова частина виробничої системи і здійснює функцію перетворення вхідних витратних ресурсів на вихідні продуктивні результати, тобто чи товари послуги. Усі перетворення здійснюються відповідно до прийнятої технології - об'єднання кваліфікованих навичок, устаткування, інфраструктури, інструментів і знань для перетворення матеріалів у бажані результати.

ПІДСИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ не зв'язана прямо з виробництвом виходу, але виконує необхідні функції забезпечення переробної підсистеми. Функція, що вважається частиною підсистеми забезпечення в одній організації, може бути складовою частиною переробної підсистеми в іншій. Складається з 3-х підсистем нижчого порядку:

1. підсистема технічної підготовки виробництва нових продуктів;

2. підсистема технічного обслуговування виробничої підсистеми в процесі її функціонування;

3. підсистема ресурсного забезпечення виробничих процесів.

ПІДСИСТЕМА ПЛАНУВАННЯ І КОНТРОЛЮ одержує від переробної підсистеми інформацію про стан системи і незавершене виробництво. Інформація надходить із внутрішнього середовища організації: про мети, політика, основні напрямки й інші внутрішні параметри. Інформація про попит на продукцію, вартості ресурсів, тенденціях розвитку технології, урядових нормативних актах і інших факторах надходить із зовнішнього середовища. Підсистема планування і контролю повинна обробити весь цей звичайно великий обсяг досить складної інформації і видати рішення, як саме повинна працювати переробна підсистема.

13. Класифікаційні підходи до операційної системи.

Операційні системи можна класифікувати різними способами. У табл. приведена двомірна класифікація, заснована на характері виходу і типі використовуваного процесу переробки ресурсів. Відповідно до цієї структури можна проаналізувати фактично будь-яку операційну систему. Чотири типи процесів переробки описані нижче.

Соседние файлы в папке 26-03-2013_15-17-05